Skocz do zawartości

Schrony ich rodzaje i wyposażenie !!!!!!!!

Gross Born

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki, strony faktycznie ciekawe, ale potrzebuje bardziej ogólnych informacji, bardziej mam tu na myśli schrony dla ludności cywilnej i jakie wyposażenie powinno wchodzić w skład takiego schronu, najlepiej z podręcznika przysposobienia obronnego itp.
Napisano
Mam dwie pozycje
1. Józef Chęciński - Ochrona ludności we współczesnej wojnie
2. Marian Szczęśniak - Obrona Cywilna na czas pokoju i wojny
ale nie mam natchnienia żeby je skanować...
Napisano
Schrony obrony cywilnej w latach 50-tych w nowo budowanych budynkach w moim mieście wyposażane były m.in w:

- drzwi betonowe, gazoszczelne
- instalacje filtrowentylacyjne ( czerpnie powietrza, filtr przeciwpyłowy, zawory, filtry z węglem aktywnym, wentylator napędzany ręcznie bądź silnikiem elektrycznym,).
- zbiorniki na wode,
- ubikacje,
- wyjście ewakuacyjne tunelem podziemnym na zewnątrz budynku w odległości ok 20 metrów od budynku)

Pozdrawiam
d007
Napisano
A co w niej jest o bardziej mam tu na myśli schrony dla ludności cywilnej i jakie wyposażenie powinno wchodzić w skład takiego schronu, najlepiej z podręcznika przysposobienia obronnego itp."?
Napisano
Ja Tobie nie karze mierzyć. Po prostu piszę, że odległość wyjścia ewakuacyjnego od budynku zależy od wysokości tego budynku. I jeśli jest to odległość około 20 metrów" jest to budynek około 34 metrowy". Dla budynku np czteropiętrowego będzie to około 10 metrów" itd...
Pozdro.
Napisano
Masz racje, budynek ma 4 piętra i odległość wyjścia ewakuacyjnego wynosi coś koło 10 metrów. Z tymi 20 metrami to przesadziłem ale pisałem z pamięci.

Pozdrawiam

d007
  • 5 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie