Skocz do zawartości

Rozbity samolot z polską załogą z 1942 r

Grzebiuszka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Będąc w norweskich górach widziałem miejsce, w którym rozbił się samolot z polską załogą.Jest tam tablica pamiątkowa oraz resztki samolotu.Z tego co się dowiedziałem, to samolot leciał z Londynu do Lublina, gdzie miał zzrzucić trzech cichociemnych (Jerzy Bichniewicz,Stanisław H. Hencel, Wiesław Szpakowicz).Niestety do zrzutu nie doszło, a samolot wraz z cichociemnymi wracał do Londynu - z jakiś powodów przez Norwegię.Tam unikając ognia niemieckich dział zapuścił się nisko nad góry, gdzie we mgle rozbił się o skałę.Załoga i pasażerowie zginęli. Podobno historia ta jest opisana w jednej z polskich książek.Może ktoś wie w której, może ktoś wie więcej o tej tragedii? Załączam kilka zdjęć z tego ciekawego miejsca.Pozdrawiam,Grzebiuszka

zdj-1 szczątki samolotu.

Napisano
Historia ta jest opisana w co najmniej kilku książkach, m.in. w publikacjach nt. cichociemnych (np. Jędrzej Tucholski Cichociemni") oraz tych opisujących pomoc lotniczą dla polskiego Podziemia (np. Kajetan Bieniecki, Lotnicze wsparcie Armii Krajowej"). Jak będę miał nieco więcej wolnego czasu, postaram się wysłać info na priv.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Witaj!
O.Cumpft, H.K.Kujawa, Księga lotników polskich poległych zmarłych o zaginionych 1939-1946.Warszawa 1989,
Skład załogi, krótkie biogramy:
s. 425
P-1571 Pantkowski Franciszek, por. r/op. strz. - P/O,(VM V kl. nr 9233)
s. 539
P-76627 Wodzicki Mariusz, por. nawig. - F/O,(VM Vkl nr 9175)
s. 549
P-780216 Zaremba Franciszek, st. sierż. pil. - W/O (VW V kl. nr 9083)
s. 599
P-793039 Żuk Wacław, sierż. strz. - F/Sgt (VM V kl. nr 9163)
s. 483
P-780420 Sobkowiak Franciszek, st. sierż. pol - F/Sgt.,(VM V kl. nr 9628)
s. 375
P-780189 Madejski Tadeusz, st. sierż. strz. -W/) (VM Vkl. nr 9104, 2xKW)
s.339
P-784220 Kozłowski Czesław, plut., mech. pokł. - Sgt. (VM V kl. nr 8217, 3xKW),

Pozdrawiam
Zenek
  • 10 months later...
Napisano
Ciekawe czy gdyby leżał w naszym pięknym kraju to ile by poleżał....

Pewnie uległby szybkiemu recyclingowi lub części były by ozdobą wielu kolekcji, a na allegro często by gościł.

Pytanie - czy tą część z sygnaturką zostawiłeś na miejscu, czy zabrałeś?
  • 9 months later...
Napisano
Poproszę o dokładne informacje na temat miejsca, gdzie znajduje się ta tablica i resztki samolotu. Chętnie bym się tam wybrał,gdybym wiedział, jak trafić.
Napisano
Witam
To swietnie bo ja wlasnie jestem w Norwegii,i tez bylbym zainteresowany dokladna lokalizacjia.Z tego co sie orientuje to jest to w okolicach STAWANGER.Prosilbym o dokladny namiar na to miejsce.
Napisano
Wspaniała strona o wrakach samolotów w Norwegii:

http://ktsorens.tihlde.org/flyvrak/

'Nasz' Halifax -> http://ktsorens.tihlde.org/flyvrak/helleren.html

Pozdr.

MJU
Napisano
Zrozumiałem, że to w Norwegii, ale właśnie tu jestem i chętnie zrobiłbym sobie wycieczkę - tylko gdzie to dokładnie jest?
Napisano
Tak se myśle, że wartoby może do kraju jakiś ułamek tego samolotu LEGALNIE wyekspediować i umieścić w godnym niejscu z pamięcią O TYCH, KTÓRZY NIE DOLECIELI Z POMOCĄ. Z pewnością w tak zorganizowanym kraju jak Norwegia są urzędy odpowiedzialne za takie tematy. Jesteście Panowie na miejscu to może jakiś krok w te stronę?
Powodzenia.Pozdrawiam.
Napisano
witam
WLA42,legalnie czy nie ,moge przywiesc do kraju kawalek tego samolotu, a co potem.....??kto sie tym zajmie?Norwegia zrobila swoje,upamietnila polskich lotnikow.
pozdrawiam egon.
Napisano
Ehh.. a poszukać samemu nie łaska?

Wg. www.viamichelin.com ze Stavanger do Helleren jest 76 km. Jedzie się cały czas trasą E39 na Kristianstad. A na miejscu zawsze można zapytać 'tubylców'.

Pozdr.,

MJU
Napisano
Jeśli miał lecieć do Lublina i nie doleciał, to myślę że władze mojego miasta mogłyby zainteresować się tą historią. Gdyby ktoś jeszcze podrzucił jakiś znaczący element nadający się do wyeksponowania...Jak myślicie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie