magnus992 Napisano 13 Październik 2005 Autor Napisano 13 Październik 2005 Witam...Chciałbym wiedzieć gdzie można trafic jakieś fajne fanciki w okolicach Gdańska... Chodzi mi głownie o fanty militarne... Pozdro 4 all
beaviso Napisano 13 Październik 2005 Napisano 13 Październik 2005 Sobieszewo, Mierzeja, Złota Karczma, Owczarnia...
mirekk Napisano 23 Październik 2005 Napisano 23 Październik 2005 Obok Sobieszewa, w którym jest wiele ciekawych miejsc, tylko trzeba wiedzieć gdzie. Polecam od Stogów do Górek Zach. Od ogródków działkowych poprzez baterię przeciwlotniczą Krigsmarine, aż do Górek Zach. Postaraj się o Militaria" nr. 2/96. Jest tam ciekawy artykuł- Ostatni rok 4 Dywizji Pancernej" oraz szlak jej wycofywania się m.in. przez Gdańsk, Stogi, Sobieszewo i walki na Mierzei Wiślanej.
beaviso Napisano 23 Październik 2005 Napisano 23 Październik 2005 Jaką baterię plot Kriegsmarine?Interesuję się Flakiem Gdyni i Gdańska i coś mi tu nie pasuje - Gdańsk broniony był przez artylerię plot Luftwaffe.Skąd taka informacja i czy są jakieś pozostałości betonowe?pozdr, M.
mirekk Napisano 28 Październik 2005 Napisano 28 Październik 2005 Wysłałem do Ciebie maila, jeśli Cię to interesuję to odpowiedz. kanczak@gazeta.pl
majsterPK3 Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 Czy ma ktoś może więcej szczegułowych informacji na temat stacjonowania na pomorzu pod koniec wojny Niemieckiej 4DP chodzi mi głuwnie o miejsca dyslokacji
bjar_1 Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 4 DP nie było na Pomorzu, bo wówczas nie było już DP o tym numerze ;)
majsterPK3 Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 zgadza się chodzi mi o pozostałości tej dywizji, szukam informacji takich jak w tym artykule z militarjów w poscie powyżej na kturym mogę się oprzeć ruszając w teren
mareckiboss Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 majster, napisałem maila, odpowiedz na niego. A co do wykopków w okolicach Gdańska, to jest wiele ciekawych miejsc, gdzie teoretycznie nie powinno nic być, a trafiają się ciekawe fanty. Dobrze mieć stare mapy, ale często linie frontów na planach odbiegają od rzeczywistych linii. Przykładem właśnie są wyśmiane wcześniej szadółki. Ostatnio trochę w tych okolicach latałem i potwierdzam że można znaleźć ciekawe rzeczy.
beaviso Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 @Bjar1, rozumiem, że nóż w kieszeni sam się otwiera na takie naiwne pytania, w dodatku zadane tak piękną polszczyzną, ale mimo wszystko nie nabieraj ludzi z tą 4.Pz.Div., która jak najbardziej widniała w zestawieniach OdB w okresie walk na Pomorzu i o sam Gdańsk.Jak ktoś ma czas i ochotę, to wystarczy chodzić wokół Gdańska, na dalekich przedmieściach, lasy, łąki, pola. Zacięte walki miały miejsce praktycznie wszędzie.M.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.