grooby Posted October 12, 2005 Author Share Posted October 12, 2005 Witam!W literaturze spotkałem się ze stwierdzeniem, że Polacy używali bojowo zdobycznych niemieckich PzKpfw IV.Niestety nie mogę znależć zdjęć(oprócz jednego w monografii PzIV,pana Ledwocha,wyd.militaria) tych czołgów w polskich barwach.Zwracam się,więc z prośbą do szanownych kolegów, o udostępnienie, jężeli takowe mają, lub potrafią powiedzieć gdzie możnaby je znaleźć.Czołgi miały być używane w 2 Brygadzie pancernej II Korpusu we Włoszech,najprawdopodobniej po bitwie o Monte Cassino (Piedmonte), i jeszcze mniej pewne że w 6 pułku czołgów.Rafał Link to comment Share on other sites More sharing options...
J-23 Posted October 12, 2005 Share Posted October 12, 2005 Wozy bojowe LWP" J.Magnuski. wyd.MON w-wa 1985.sprzęt zdobyczny był używany także w LWP, o tym w jednym z rozdziałów powyższej książki. PzKpfw.IV służył w 5 dywizjonie artylerii samobieżnej 6 DP. Używane były także: sturmgeschutz, SdKfz.251, 250, Hetzer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Jaszczołt Posted October 12, 2005 Share Posted October 12, 2005 Polska 4 na życzenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Jaszczołt Posted October 12, 2005 Share Posted October 12, 2005 To z tego co pamiętam klatka z filmu - niestety to jedyna znane zdjęcie jakie do tej pory wyszło tego czołgu - mogą być ewentualnie tylko inne warianty tej sekwencji dostępne. Moment wykonanie też jest nieznany i wcale nie koniecznie jest to zdjęcie z okresu wojny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
benek32 Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 WitamPiszę na tym forum mając nadzieję że ktoś z Was jeszcze na niego zagląda, ponieważ wygląda na to że znacie Szanowni Forumowicze historię Bohdana Tymienieckiego.Otóż moja córka w szkole na lekcji dostaje do rozwiązania różne zagadki ( oczywiście za ,,6'') i tym razem pytanie jest o zwierzę które było związane z 6 Pułkiem Pancernym Dzieci Lwowskich i rzekomo jeździło również w czołgu niczym ,,Szarik''.Z góry dziękuję za podpowiedź.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.