docent Napisano 10 Październik 2005 Autor Napisano 10 Październik 2005 Niedawno kupiłem wykrywacz Salamandra. Proszę o ewentualne sugestie i porady dotyczące eksploatacji tego wykrywacza.Czy ktoś używał jako zasilania-czterech płaskich baterii 4,5 V i na jak długo wystarczyły?Pozdrawiam
Kiler Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 Uwazam, ze to dobry sprzet. Choc duzo z nim nie mialem do czynienia. A kupiles nowy czy uzywany? Odnosnie baterii to nie wiem w jakim stopniu on jest bateriozerny.
SWaldek Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 Wiele zależy od jakości zastosowanych baterii, czy pracujesz na słuchawkach, czy głośniku oraz częstotliwości używania sprzetu.Widziałem gości którym jeden komplet dobrych batrii starczał blizko na rok, ale w sumie nie przechodzili wiecej pewnie jak 40-50 godzin. W innym wypadku baterie padły po dwóch razach tj. 6-8 godzinach lażenia. Pomiar prądu podczas pracy był następujący: źródło plusowe zasilające układ m.cz. z głosnikiem w trakcie sygnalizacji - 35-70mA zależnie od zastosowanego głośnika i ustawionego poziomy głosu, źródło minusowe stale 18 mA stąd wniosek, że za pierwszym razem nalezy wymienić tylko 2 płaskie baterie odpowiedzialne za zasilanie układu sygnalizacji dźwiękowej a dopiero za drugim razem kompletPozdrawiam
Peter 1 Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 Witam pracuję z salalmandrą od maja bieżącego roku. Kupiłem ja na allegro, przerobioną z paluszków na dwie 9 V.Od maja do dzisiaj zużyłem 3 komplety baterii. Dosyć duzo z nia biegam także nie jest to chyba duże zużycie. Teraz kupiłem alkaliczne i myslę , że na długo wystarczą. Wydaje mi sie że baterie płaskie nie będa zbyt wygodne ze względu na wielkość i ciężar.Pozdrawiam Peter1
docent Napisano 17 Październik 2005 Autor Napisano 17 Październik 2005 Dziękuję bardzo za dotychczasowe uwagi i porady. Wykrywacz kupiłem nowy. Obecnie jestem na etapie złożenia stelaża, zasilania i upakowania wykrywacza w jak najmniejsze opakowanie" dogodne do przenoszenia. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.