Skocz do zawartości

Bzura 2006" - pierwsze informacje

akagi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A po drugie Bzura to nie życie koszarowe, gdzie na apelach sprawdza się stan umundurowania, ogolenie, itp. Po kilku dniach ciężkich bojów, wojsko nie wygląda jak z okładki propagandówki, tylko cokolwiek roszkę zmęczone". Szanowny d007, mówisz o wojsku, a nie pamiętasz poligonów? Ja pamiętam, jak niezbędnikiem ścierałem z munduru błoto. Następna sprawa: robimy rekonstrukcję prawdziwego wizerunku żołnierza i sytuacji w jakiej się znalazł, czy kręcimy film propagandowy z uśmiechniętymi, ogolonymi i pachnącymi gwiazdami filmowymi. A co do strojów HERO, owszem, nadają się , ale do filmów, gdzie z 3 metrów nic nie widać. Pozdrawiam
Napisano
d007- heh ja też nie byłem w wojsku i nie wiem jak to jest ;)

a co do Bzury - ta impreza dzieli się na kilka etapów - mamy inscenizacje bitwy na której faktycznie smiesznie wygladaja oddziały jak z defilady i tam wypadało by sie przed ubrudzic i ściuchrac, ale mamy tez elementy oficjalne jak wizyta na cmentarzu itp itd - i tam troche badziewnie jest sie pokazywac jak ciele maćkowe ...

generalnie poza tym uważam że żeby bawić się w odtwarzanie piechura po 19 dniach ciężkich walk to trzeba wpierw wiedzieć jak taki piechur się zachowywał w czasie pokoju ... wszystko po kolei ...
Napisano
mial - bo zapie........... jak mały messerschmit i naprawdę, naprawdę od Bzury nie zaglądałem do prasy, naszej takżę.
Obiecuję w weekend nadrobić i zachować się jak trzeba.

pozdrawiam
Napisano
dla tych którzy miszkają w małych miastach i nie maja szans na stworzenie swojej grupy reko. zapraszam do nas www.51pp.ilza.info nas też jest mało ale jakoś sobie powoli radzimy. Bolas dzięki za wielką pomoc!!!!
Napisano
Jeśli będzie pokrycie 100 % kosztów przez sponsorów to 10 pojazdów 3 działa i 7 motorów. Będę na bierząco informował :) Na chwilę obecną za dużo nie wiem

Pozdrawiam

[poprawione na proźbę autora]

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 21:34 12-10-2005
Napisano
Może tak:

TO co będzie na Wyrach to okaże się w maju. Na dzień dzisiejszy BARDZO TRUDNO TO STWIERDZIĆ.
Wszytsko jest under construction"

Pozdrawiam
d007
Napisano
RobGD:

Tak pamiętam i wiem jak wygląda żołnierz np. po 7 dniach taktyki terenowej z bytowaniem włącznie. I to jest jaknajbardziej zrozumiałe, ale nie zwalnia to z dociągniętego pasa, umiejętności zachowania się czy podstaw musztry.
Wiadomo, że z grup rekonstrukcyjnych nigdy nie uda się stworzyć prawdziwego wojska bo i po co to robić ? Wojsko to nie zabawa a przede wszystkim całkiem inny świat. Ale jeżeli chcemy uniknąć takich sytuacji o jakich pisze kolega Bolas (a widać, że ma pojęcie choć nie służył) to trzeba wdrożyć choć troche regulaminu przynajmniej w kwestii umundurowania i wyglądu zewnętrznego.

Pozdrawiam
d007
Napisano
witam czy na bzurze jest jakaś bardzo silna selekcja co do mundurów czy może być całe oryginalne oporządzenie i ekwipunek ze spodniami ze STURMA i przerobinym szwedem?
Napisano
Akagi, z tego co sie zorientowalem nie bylo toy toy'i zlituj sie bo ja nie mialem gdzie siusiu zrobic :) Postawcie pare budek. a Ubikacja ktora zobaczylem potem byla ho ho kolo kosciola i zapewne po calym dniu ne wyladala by na swieza :)

Pozdrawiam Strz. Leszek B GHR Grupa Operacyjna Śląsk"
Napisano
Były toytoy'e, trzeba był sie rozglądać, stały na środku pola w części dla publiczności.
ale po prostu zamówimy ich więcej.
Napisano
hymmmm wiem ze to jest nienajlepsze bo już straciłem w ten sposób kilka naprawde niezłych fantów, ale trudno jest zastapić kopią np. menazke puszke czy maniere >< więc pytanie zostawiam te same????
Napisano
hm... tak sobie czytam,no i musze stwierdzić że pod wieloma względami i postami ,sie zgadzam,zwłaszcza jeśli chodzi o piękne włoski jak z reklamy szamponu zwijane pod chełmem albo czapką,choć widziałem też totalną profanacje z rozpuszczonymi włoskami z pod hełmu,ale to nie na Bzurze.Może by takim kolesiom zaproponować utworzenie specjalnego oddziału imienia porucznika Grubera(z allo allo)przynajmniej pod coś by to pasowało.Odnośnie grup zorganizowanych,owszem można sie do kogoś jak najbardziej zapisać.W moim mieście jest polski wrzesień silny i znany,ale za to słabiej z formacjami WH.Ja działam przy jednej grupie ale jako PSZ,nie mam za bardzo możliwości wykazania sie w WH więc zakładam nową grupke i na początek jest nas już około 10-ciu,dziłając przy dużej znanej grupie myśle że możemy razem coś zdziałać.Jeśli ktoś jest singlem w swoim mieście ,to warto by pomyśleć czy w okolicy nie znalazłoby sie kilku zapaleńców ,którzy chętnie by coś stworzyli.Okazuje sie że ludzie są w każdym miejscu ,tylko nie zawsze wiedzą co z sobą zrobić.A co do noszenia mundurów i ekwipunku, hm.... myśle że z roku na rok będzie coraz lepiej i na Bzurze nie będzie ludzi z wermachtu w bluzach wz43.,ja na początku też myślałem że jak jest glapa na mundurze to jest dobrze.Teraz już wiem że nie wszystko nadaje sie pod konkretną inscenizacje .Pozdrawiam wszystkich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie