jabartoldi Napisano 7 Październik 2005 Autor Napisano 7 Październik 2005 Witam, staram sie skompletowac polskiego mausera wz 29, rok 1933 ...szukam nowej kolby, pazura i omegi. Acha, brakuje mi jeszcze bocznej szpileczki (kolba tyl). Doktoryzuje sie powoli z tematu, poprosze o porady. Co gdzie i jak. Czy istnieje mozliwosc przerobienia czeskiej tak, by nadawala sie do tego karabinka?
Boruta Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 Witam, chyba jest ciut za krótka, a tak, to raczej pasuje, no i jeszcze otwór na celownik jest w innym miejscu.Pozdrawiam
jabartoldi Napisano 7 Październik 2005 Autor Napisano 7 Październik 2005 dzieki za porade, czyli jednak trzeba szukac kopii. widzialem cos takiego na allegro, jest osoba, polecajaca kopie robione (zdjecia) calkiem ladnie:-)
bolas Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 podobieństwa polskiej kolby od kbk wz.29 i jakiejkolwiek czeskiej kończą się na tym że obie są wykonane z jakiegoś tam drewna ... więcej podobieństw nie stwierdzono ;)
jabartoldi Napisano 9 Październik 2005 Autor Napisano 9 Październik 2005 no i ladnie, bolas sie smieje a ja szukam kolby... (bartek). poprosze o podpowiedz jak ten prblem rozwiazac. gdzie, za ile jak?
bolas Napisano 9 Październik 2005 Napisano 9 Październik 2005 są dwie opjce - na allegro.pl swego czasu były kopie robione na kopiarce laserowej po ok. 200 zł, albo można sobie coś takiemu zamówić u speca od drewna - ręczna robota, jakość wykonania podobna - koszta też. Pamietaj żeby to było drewno bukowe. wentualnie jak chcesz sobie zrobić to z innej kolby to odpuść sobie czeską - może prościej będzie to zrobić z takiej od pierwszwojennego kb wz.98 - ale to gdybanie - nie patrzyłem nigdy na to pod tym kątem. czeska kolba odpada zupełnie - ma inne okucia których wymiana granczy z cudem, otwor w nakladce na celownik jest przesynuety wzgledem polskiego, obsada bagnetu w czeskim kbk wz.24 ma inne wymiary - na czeski kb/kbk nie założysz polskiego bagnetu (szczególnie z pierścieniem jelca),strzęmiączka (bączki?) do zaczepiania pasa nośnego są prawie 2x większe niż nasze, róznic jest mnóstwo ...
revolt Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 bolas widze że jesteś antyczechem:) czyżby uraz za zaolzie??:):) co do bagnetu przy kolbie czeskiej to pasujetylko trzeba ją odpowiednio przerobic (przedłużyć):):)
jabartoldi Napisano 10 Październik 2005 Autor Napisano 10 Październik 2005 OK. Czyli kopia kolby - bedzie najladniej, najlatwiej. Obsade bagnetu mam oryginalna:-) Baczek przedni tez, musze tylko znalezc szpilke tyl,bok... no i blokade sprezynowa (do kolby ) przod... tu nie mam pomyslu. Mam juz jakies rysunki i mysle, ze zaczne pilowanie", acha i pytanie o stope, czy wszytkie kolby do wz 29 mialy stope, bo spotkalem sie juz z opinia, ze nie. Teraz ostatnie pytanie - kogo polecacie? Kto ma juz jakies doswiadczenie, cos takiego zamawial?No i jak poradzic sobie z drewnem? Bejcowanie i pozniej woskowanie? Stara mnie zabije, jak zaczne sie bawic w gotowanie w oleju ( mieszkam w bloku :-).
kiler p Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 Mój radomiak bez problemu wchodzi na odlew w czeskiej kolbie,zarowno pierscien jak i na tą szynę (nie wiem niestety jak to się nazywa,w kazdym razie zatrzask zaskakuje idealnie). Przyznam jednak, że kilkakrotnie mialem juz z tym problem przy innych karabinach tego typu (byc moze sa bardzo duze tolerancje wymiarowe ??).
revolt Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 najlepsza do bejcowania jest brązowa pasta do butów kiwi" ale ta w płynie!!!!!Sam tego gówna urzywam i jest zarąbiste:)
jabartoldi Napisano 10 Październik 2005 Autor Napisano 10 Październik 2005 kiwi w plynie? aaa !!! no ok... ale 1 raz cos takiego slysze. Z 2 strony potrzeba matka wynalazku czy wynalazek matka ....
revolt Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 tak kiwi w płynie, to jest mój własny patent:):) odkrytu przez przypadek jak pastowałem buciki i wylałem to na przez przypadek na deske:):) normalnie bejca przy tym do gówno:):)
jabartoldi Napisano 10 Październik 2005 Autor Napisano 10 Październik 2005 ok. przetestujemy. Oczywiscie najpierw na zwierzetach:-)
revolt Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 najpierw na kawałku bylejakiego drewna ale zeby było w miare gładkie:)w ostateczności na patyczakach:0
jabartoldi Napisano 10 Październik 2005 Autor Napisano 10 Październik 2005 mam plan, pomaluje pasta tesciowa, jesli jej zdrewniale cialo przyjmie barwnik jednolicie, uznam eksperyment za udany:-)
revolt Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 hmmmmmm może pasta kiwi jest też dobrym lekiem na impotencje:):):) niektóre części ciała mogą zdrewniec:)
jabartoldi Napisano 11 Październik 2005 Autor Napisano 11 Październik 2005 tak na rozruszanie tematu. foto 1
jabartoldi Napisano 11 Październik 2005 Autor Napisano 11 Październik 2005 no i czy... a na powaznie, jesli ktos ma porobione rysunki detali, okuc... bo je najszybciej zjada ziemia, to zapewne nie tylko nie ale i innym osobom chcacym zrekonstruowac wz 29 moze to pomoc. Z gory dziekuje.
revolt Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 teraz do dowaliłeś:) podaj jescze adres, czy masz psa, kiedy mozna cię zastać w domu i takie tam:)
revolt Napisano 12 Październik 2005 Napisano 12 Październik 2005 no to stary uważaj :) bo pies listonosza nie wpuści a zona zawsze:) lepiej powiedz jak tam eksperymenty z pastą Kiwi"
jabartoldi Napisano 12 Październik 2005 Autor Napisano 12 Październik 2005 Na razie czekam na kolbe, juz chyba zdecydowalem, i kupie replike robiona na obrabiarce kopiujacej, bukowe drewno itd. Nie ma sie co spieszyc, dodatek, pas z repliki.com. Taki mam plan, co do drzewa i pastowania, trzeba sprawdzic, chce dodatkowo pobawic sie z woskowaniem (wczoraj rozmawialem na ten temat z kolega) on sie upiera, ze lepiej z drewnem bedzie sie wiazac wosk naturalny, zobaczymy. ps.co do kolb, jest bida, bo oryginaly sa w strasznych cenach o stanie nie wspomne, po prostu zal kasy, chyba ze jest cisnienie. A kopie robione z buczyny sa zgodne z opisem, maja wymiary - brak bic, ale wole tak, niz sluchac jak korniki wpierniczaja moje wpieniadze...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.