Skocz do zawartości

polski mauser wz 29

jabartoldi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, staram sie skompletowac polskiego mausera wz 29, rok 1933 ...szukam nowej kolby, pazura i omegi. Acha, brakuje mi jeszcze bocznej szpileczki (kolba tyl). Doktoryzuje sie powoli z tematu, poprosze o porady. Co gdzie i jak. Czy istnieje mozliwosc przerobienia czeskiej tak, by nadawala sie do tego karabinka?
Napisano
podobieństwa polskiej kolby od kbk wz.29 i jakiejkolwiek czeskiej kończą się na tym że obie są wykonane z jakiegoś tam drewna ... więcej podobieństw nie stwierdzono ;)
Napisano
są dwie opjce - na allegro.pl swego czasu były kopie robione na kopiarce laserowej po ok. 200 zł, albo można sobie coś takiemu zamówić u speca od drewna - ręczna robota, jakość wykonania podobna - koszta też. Pamietaj żeby to było drewno bukowe. wentualnie jak chcesz sobie zrobić to z innej kolby to odpuść sobie czeską - może prościej będzie to zrobić z takiej od pierwszwojennego kb wz.98 - ale to gdybanie - nie patrzyłem nigdy na to pod tym kątem. czeska kolba odpada zupełnie - ma inne okucia których wymiana granczy z cudem, otwor w nakladce na celownik jest przesynuety wzgledem polskiego, obsada bagnetu w czeskim kbk wz.24 ma inne wymiary - na czeski kb/kbk nie założysz polskiego bagnetu (szczególnie z pierścieniem jelca),strzęmiączka (bączki?) do zaczepiania pasa nośnego są prawie 2x większe niż nasze, róznic jest mnóstwo ...
Napisano
bolas widze że jesteś antyczechem:) czyżby uraz za zaolzie??:):) co do bagnetu przy kolbie czeskiej to pasujetylko trzeba ją odpowiednio przerobic (przedłużyć):):)
Napisano
OK. Czyli kopia kolby - bedzie najladniej, najlatwiej. Obsade bagnetu mam oryginalna:-) Baczek przedni tez, musze tylko znalezc szpilke tyl,bok... no i blokade sprezynowa (do kolby ) przod... tu nie mam pomyslu. Mam juz jakies rysunki i mysle, ze zaczne pilowanie", acha i pytanie o stope, czy wszytkie kolby do wz 29 mialy stope, bo spotkalem sie juz z opinia, ze nie. Teraz ostatnie pytanie - kogo polecacie? Kto ma juz jakies doswiadczenie, cos takiego zamawial?

No i jak poradzic sobie z drewnem? Bejcowanie i pozniej woskowanie? Stara mnie zabije, jak zaczne sie bawic w gotowanie w oleju ( mieszkam w bloku :-).
Napisano
Mój radomiak bez problemu wchodzi na odlew w czeskiej kolbie,zarowno pierscien jak i na tą szynę (nie wiem niestety jak to się nazywa,w kazdym razie zatrzask zaskakuje idealnie). Przyznam jednak, że kilkakrotnie mialem juz z tym problem przy innych karabinach tego typu (byc moze sa bardzo duze tolerancje wymiarowe ??).
Napisano
tak kiwi w płynie, to jest mój własny patent:):) odkrytu przez przypadek jak pastowałem buciki i wylałem to na przez przypadek na deske:):) normalnie bejca przy tym do gówno:):)
Napisano

no i czy...

a na powaznie, jesli ktos ma porobione rysunki detali, okuc... bo je najszybciej zjada ziemia, to zapewne nie tylko nie ale i innym osobom chcacym zrekonstruowac wz 29 moze to pomoc. Z gory dziekuje.

Napisano
Na razie czekam na kolbe, juz chyba zdecydowalem, i kupie replike robiona na obrabiarce kopiujacej, bukowe drewno itd. Nie ma sie co spieszyc, dodatek, pas z repliki.com. Taki mam plan, co do drzewa i pastowania, trzeba sprawdzic, chce dodatkowo pobawic sie z woskowaniem (wczoraj rozmawialem na ten temat z kolega) on sie upiera, ze lepiej z drewnem bedzie sie wiazac wosk naturalny, zobaczymy.
ps.
co do kolb, jest bida, bo oryginaly sa w strasznych cenach o stanie nie wspomne, po prostu zal kasy, chyba ze jest cisnienie. A kopie robione z buczyny sa zgodne z opisem, maja wymiary - brak bic, ale wole tak, niz sluchac jak korniki wpierniczaja moje wpieniadze...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie