piters Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 Witam,czy ktoś z Was posiada - i mógłby mi przesłać - przedwojenne instrukcje saperskie dotyczące 1) minowania2) budowy umocnień polowych ziemnych (okopów) - wiem że II część instrukcji dot. schronów drewniano-ziemnych (blokhauzów) a III schronów żelbetonowych, więc pewnie I jest o dołkach". Instrukcje są mi potrzebne do lepszego odtworzenia przebiegu kampanii wrześniowej w moich okolicach - identyfikacji typu okopów itp. dzięki za zainteresowaniem i pozdr.
brodaamor Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Mam II i III część instrukcji, ale I nie widziałem na oczy. Na temat okopów, rowów i dołków dużo znajdziesz w Podręczniku dowódcy plutonu" wydanego w 1939 roku.
piters Napisano 5 Październik 2005 Autor Napisano 5 Październik 2005 dzięki za informację. więc tak: czy ktoś może posiada/mógłby mi przesłać skany podręcznik dowódcy plutonu" a przynajmniej część dotyczącą dołków? domyslam się że to jakaś grubsza księga :)pozdr
Gebhardt Napisano 7 Październik 2005 Napisano 7 Październik 2005 Daj adres pocztowy (nie mailowy) to bede mogl podeslac ci ksero omawianych stron Podrecznika.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.