sopel69 Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 SZZ była juz odpowiedź na twoje pytanie na forum mianowicie taka, możliwość szukania wykrywaczami rutusa pod liniami wysokiego napiecia zależy prawdopodobnie od ,konkretnego egzemplarza(ciekawe czemu?)jednym można drugim nie. ja coprawda mam U2 i mogę szukać pod liniami średniego napięcia , inni posiadacze Solarisów i U2 mówili ze nie mogą więc może producent się wypowie od czego to zależy. pozdrowienia
kazwd Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 witajcie proszę o wypowiedzenie się kogoś kto ma solarisa dłuuuuższy czas na jego temat.Mam BH Sharp shooter 2 i chciałbym go zmienić na solarisa.Z tego co widziałem na stronie Rutusa i porównania osiągów zBH to jestem pod wrażeniem.Zależy mi na wypowiedziach użytkowników solarisa którzy poznali go dobrze
naja Napisano 19 Październik 2005 Autor Napisano 19 Październik 2005 kazwdTak jak i Ciebie mnie również zaineresował ten wykrywacz (mamy wykrywki z tej samej stajni" BH :-)), ale po krótkiej fascynacji nad jego możliwościami popatrzyłem się na zakup Solarisa z nieco innej strony.Wyciągnąłem mianowicie taki wniosek: lepiej dołożyć jeszcze parę setek i kupić dobrej marki, używany wykrywacz na zachodnim serwisie aukcyjnym. A można tam na prawdę wyrwać", przy odrobinie szczęścia, markowy wykrywacz za niewielką kasę. Np. parę dni temy w Stanach gość wystawił nowy, sprawny, raz używany Minelab Quattro za 600$(!) w opcji kup teraz. Niestety za długo się zastanawiałem (już więcej tego błędu nie popełnię!) i ubiegł mnie jakiś Amerykanin. Co z tego, że gwarancja jest respektowana tylko w USA - w Polsce ten wykrywacz kosztuje prawie 3500 PLN! Moim zdaniem nie warto płacić, aż tyle za to, że będę miał gwarancję w Polsce. Koszt wysyłki paczki ubezpieczonej ze Stanów do Polski to 50$. W najgorszym wypadku jeżeli dopadnie Cię Urząd Celny i jeżeli płacisz przez okrojony dla Polaków PayPal dolicz sobie ok. 15% - 17% wartości wykrywacza. Reasumując po aktualnym kursie dolara 3.30 PLN:wykrywacz 1980 PLN + przesyłka 165 PLN + 17% (w najgorszym scenariuszu) - 340 PLN = 2485 PLN. Oszczędzasz ok. 1000 PLN!!!Jeżeli UC Cię przeoczy" dodaj sobie tylko 3% za PayPal (i to zależy od sprzedawcy) co daje nam 2205 za Quattro i ok. 1300 PLN w kieszeni!Bogaty w oferty jest również eBay w Wielkiej Brytanii, a sprowadzenie wykrywacza z UK na pewno będzie tańsze niż z USA.Warto to sobie przemyśleć decydując się na zakup wykrywacza, nie tylko Solarisa!Pozdrawiam.
MaciekC Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 naja no ale trzeba dołozyc te pare" stówek i tu jest pies pogrzebany
naja Napisano 19 Październik 2005 Autor Napisano 19 Październik 2005 Tak, MaciekC masz zupelną rację, ale jak już wcześniej wspomniał krecix za cenę Solarisa (a nawet taniej) kupisz i sprowadzisz w bardzo dobrej kondycji np. Minelab Musketeer, a jak będziesz miał farta to nawet z dodatkowym wyposażeniem.Ja obecnie jestem na etapie szukania okazji", a z zakupu Solarisa jadnak się wycofałem.
MaciekC Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 mam takie pytanie:Czy egzemplarze solarisa produkowane w marcu 2005 i produkowane teraz różnia sie miedzy soba? Wprowadzono od tamtego czasu jakies zmiany?
kazwd Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 co do M Muskietera to mam zastrzeżenia . Raz byłem w terenie zkolegą co ma ten wykrywacz [pierwszy raz od zakupu ]izepsuł się .Na szczęście dało się go naprawić ,wtyk sondy do elektroniki miał niedorubkę [żle zaciśnięty jeden kabelek .wadą jego jest ciężka sonda która ciągnie do ziemi niemiłosiernie ,ale po założeniu mniejszej sondy w miare da się chodzić
kazwd Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Acha jeszcze ceny części do tych wykrywaczy [amerykańce] są dość znaczne [kilka z nich wymieniłem w swojim wykrywaczu i mną lekko wstrząsneło]
kazwd Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 No tak Naja najlepiej kupić super sprzęt np whites xlt [mało awaryjny!i bardzo skuteczny po dobrym opanowaniu]tylko skąd wziąść tyle kasy
sirpavlo Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Test starszego rutusa. http://www.explorator.prv.pl/testy.html
MaciekC Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 Jako ze nie dopczekałem sie odpowiedzi na wcześniejsze pytanie zadam jeszcze jedno :PCzy poziom dyskryminacji w solarisie jest wiekszt niż w ultrze? chodzi o MAX.??? dziś na ultrze nakopałem potworną ilość łopat i blach
kazwd Napisano 20 Październik 2005 Napisano 20 Październik 2005 do maciek c duże żelazo daje fajny sygnał na moim bh na notch piszczy jak kolor nawet jak pakręce dyskr. na max .Każde żelazo stare i w miare duże daje sygnał jak kolor [dotyczy wykrywek średniej klasy i niektórych z górnej półki]ale są wyjątki takie jest moje skromne zdanie.myślę że solaris będzie zachowywał się tak samo na łopaty czy inne żelastwo choć niektóre jest super np zardzewiały karabin , magazynek czy inny tego typu fant na którego widok niejednemu cisnienie skacze.
MaciekC Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 kupiłem uzywany egzeplarz. Po uruchopmieniu wyswietlacz pokazuje -2004 wer 1.0-chodze na dyskryminacji nastawionej na max w trybie dynamicznym 3 tonowym.wrazenia mam takie że wątpie w działanie dyskryminacji. na pilach jęczy i wzdycha co chwile . Po wykopaniu kilku przerdzewiałych gwoździ (na dyskryminacji max wrrrr() zacząłem kopać tylko sygnały silne i jednoznacznie identyfikujace metal. rzecz znaleziona najgłebiej to kawałek jakiejś poręczy cholernie cięźkiej na głebokości jakies 40 cm. Coś czuje ze w silnie zaśmieconym terenie nie dam sobie rady. Co do identyfikacji metalu ACE 250 spisywał sie dużo lepiej. i kuku sobie zrobiłem bo Asia chodzi na ultrze i nie możemy chodzić koło siebie. Obie wykrywki wpadają w rezonans i dają koncertpołazimy zobaczymy.
MaciekC Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 prosiłbym jeszcze użytkowników solarisa o wytłumaczenie roli skali- Poziom sygnału" który znajduje sie pod identyfikacja na wyświetlaczu. Co ta skala pokazuje? głebokość? jakość metalu? stopień korozji? jak to traktować ? Czy zwracacie na to uwage wogle czy tylko na identyfikację?
beaviso Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 MaciekC -->A wiesz z doświadczenia jaka jest minimalna odległość do biegania na 2 Rutusy? Mamy z dziewczyną Plusa i chcemy nabyć Ultrę jako drugi sprzęt. Wiem o wzajemnych interferencjach, ale w praktyce z jakiej odległości do nich dochodzi?Wszyscy -->Co jest z tymi zardzewiałymi gwoźdźmi? Od pewnego czasu temat jest podnoszony. Czy problem dotyczy też starszych modeli (RF+)? Ja na tym sprzęcie tego nie zaobserwowałem, aczkolwiek łapie gruuube żelastwa, a nawet blachy o większej powierzchni. W ziemi je akceptuje, a odrzuca dopiero po wykopaniu :) Chociaż przyznam, że w trybie dwutonowym zdradza przy takich przedmiotach pewne, dość subtelne wahanie na krańcach przedmiotu. Ale gwoździ nie wykopuję nawet na 40-50% dyskryminacji.Czy ktoś, kto porównywał starsze modele z obecnymi, jest w stanie się wypowiedzieć?
tasiek Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 Mam Solarisa od miesiąca i niestety jestem nim troszkę rozczarowany. Po tym wszystkim co o nim przeczytałem spodziewałem się czegoś więcej. Jesli jest to wykrywacz na kolorową drobnice to powinien sobie radzić na zaśmieconych stalowymi przedmiotami polach. Dyskryminacja działa dopiero po wydobyciu przedmiotu na powierzchnie w gruncie gwożdzie dają lepszy sygnał jak niejedna monetka. Nauczyłem się odróżniać sygnały od gwożdzi poprzez przejechanie sondą w różnych kierunkach, z tym że głęboko zalegające przedmioty z koloru też nie dają sygnału we wszystkich kierunkach. Natomiast na grubszy złom nie ma już rady trzeba kopać. Ustawienie gruntu też jest conajmniej dziwne . Nie spotkałem jeszcze miejsca w którym mógłbym ustawić grunt w prawo powyżej godziny drugiej. Przez to spada zasięg, ale inaczej nie dałoby się szukać bo wykrywacz wzbudza się sam z siebie. Gniazda na baterie słabo je trzymają . Wykrywacz warjuje gdy baterje się poluzują, strach odginać blaszki by nie pękły, są delikatne. Ma więc Solaris swoje wady jak pewnie każdy wykrywacz. Z casem jednak coraz bardziej się do niego przekonuję bo efekty jakieś tam są. Do wszystkiego można sie przyzwyczaić, kiedyś pewnie te ułomności pójdą w zapomnienie i będę wszystkim opowiadał jaki to mam dobry wykrywacz. Narazie jednak kumpel który chodzi obok z moim starym wysłużonym wykrywaczem ma na dynamice podobne efekty jak ja. Każdy kto kupuje Solarisa powinien być przygotowany na te jego niedoskonałości. Zaoszczędzi sobie rozczarowań. A czy warto ??? Na pewno szybko go nie sprzedam. Ale gdybym mógł wybierać raz jeszcze głęboko bym się zastanowił.
MaciekC Napisano 24 Październik 2005 Napisano 24 Październik 2005 beaviso minimum to musielismy odejść na jakies 8 metrów zeby wykrywacze nie pipcałya moze mi ktoś na postawione 3 posty wyzej pytanie odpowiedzieć? byłbym zobowiazany
Gewer Napisano 26 Październik 2005 Napisano 26 Październik 2005 Witam ja mam solarisa od trzech tygodni i miałem okazje biegać z nim prawie w dzień w dzień po 3 do 4 godzin, fakt na początku było cieżko się przyzwyczić do solarisa zwłacza gdy miało się przedtem cyklopa 2 sytuacja się zmieniła gdy ustawiłem wzmocnienie skali na maksa. Chodzę na ustawieniach takich jak Rutus podał na swojej stronce na monety za wyjatkiem jednym ustawienia dyskryminacji tą mam ustawioną na godzine 11 byłem z nią w terenie gdzie pełno jest gwożdzi srób i nakrętek czyli ogólnie w terenie zaśmieconym ostro wyzej wspomniany przezemnie szmelc salaris ładnie wycioł. Jedynie czego niemogłem wyciąć to kapsle po winie i polmosy oraz :) zawleczki od puszek po piwie. Jak dlamnie sorzet jest naprawde ok przyzwycziłem się juz do niego i świetnie się dogadujemy :).Jest swietny na drobnice monety pierścionki odznaczenia ale tez spisuje się dobrze na grubsze fanty miałem mozliwość się o tym juz pare razy przekonać.pozdr. Gewer
dominss Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 WitamJako użytkownik Solarisa od dłuższego czasu, mam dość mieszane uczucia. Raz chodzi mi sie bardzo przyjemnie z efektami, brak jakichkolwiek lewych" sygnałów, a innym razem nie da się chodzić. Ciągle eksperymentuje w ustawieniach, wyciągam wnioski, iii... znowu raz tak raz tak.Wiem , że pólko pólku nie równe.Czy Solaris lepiej działa jak jest słonecznie niż pochmurno?:) Tego nie wiem.Oto pewne spostrzeżenia:1. Czy zauważyliście rózne zachowania wykrywacza w zależności od stanu naładowania baterii?Bo ja tak.2. Ustawienia gruntu na ok, kamyczki się trafiają, bardziej w prawo już nie, ale ile traci na tym zasięg???3. W ustawieniach menu (dynamika) Poziom korekcji żelaza?I tu prosze znawców o najbardziej wyczerpującą wypowiedź.Ja zauważyłem że korekcja 0 nie da się chodzić jeżeli pólko jest nawet delikatnie zaśmiecone. Korekcja 1, już lepiej ale tez sporo fałszywych sygnałów. Korekcja 2 zdecydowanie lepiej ale... zauważyłem że można sporo ominąć.Pewnego dnia po już przechodzonym wielokrotnie w tym sezonie pólku, postanowiłem poświecić jeszcze troszkę czasu na wymienione pólko.Bardzo wolne chodzenie, korekcja żelaza 0 czyli brak, dyskryminacja ok godz 11, czułość ( broń boże max) jakieś 90 %, grunt ok 13:30 prawie na ok.Wolne chodzenie, sygnały sygnaliki każdy pokroć sprawdzony i tylu cieniutkich i małych sreberek nigdy nie wykopałem.Ale nerwów co nie miara, no i czaaaaasochłonne.4.Zauważyłem że Solaris ma pewne problemy ze sreberkami, inny dźwięk ( ident.3 tonowa), każdy ruch sondy nad sygnałem inny odgłos.5. Większe monety miedziane leżące niegłęboko, też jakiś dziwny urywający sygnał ( nie mówię tu o wskazaniu podnieś cewkę ze strzałka na wyświetlaczu) Czy użytkownicy Solarisa mają podobne spostrzeżenia? A może mam coś uszkodzonego w wykrywaczu.Prosze o wypowiedzi.Pozdrawiam
stedke Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 a czy mogli by sie wypowiedziec uzytkownicy ktorzy glownie chodza na militaria??pozdrawiam
sirpavlo Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 WITAMJestem zainteresowany kupnem solarisa ,na większość pytań znalazłem odpowiedz na forum Odkrywcy i Poszukiwanie skarbów .Zauważyłem że niektórzy użytkownicy solarisów mają problem z dyskryminacją (szczególnie zardzewiałe gwoździe) a innym wszystko ładnie wycina .I pytanie czy to wina sprzętu czy solarisy różnią się pod tym względem (jeden jest lepszy a drugi gorszy)
palacz Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 zardzewiale gwozdzie to nie tylko zmora solarisow
palacz Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 zle ujalem, z zardzewialymi gwozdziami problemy ma wiecej wykrywek
acer Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 Mam Solarisa od września i nigdy jeszcze nie miałem kłopotów z gwoździami na dyskrymie. Robiłem eksperymenty, przełączałem z all metal na dyskryminację, sonda nad gwoździa i nic. Moim zdaniem zmorą są kapsle, puszki. Trochę wczuć się w wykrywacz, dobrze ustawić grunt, dyskryminację i wykrywacz jest ok.
MaciekC Napisano 9 Listopad 2005 Napisano 9 Listopad 2005 najczesciej gwoździki dają rozmyty sygnał. tzn wykrywacz nie moze sie zdecydowac co nam wyswietkic i mam koncert. gozej jesli chodzi o małe przerdzewiałe blaszki. sa ładnie sygnalizowane jako kolor. ustawiam zawsze dyskryminacje na max albo max -1 kreska.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.