Skocz do zawartości

Rutus SOLARIS - czy warto?

naja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wcześniejszy post na nurtujące mnie pytanie zamieściłem w wątku utus solaris??". Doszedłem jednak do wniosku, iż odbiega jednak ono trochę od tematów tam poruszanych - stąd ten wątek.

Może częściowo się powtórzę.
Myślę, że okres paru miesięcy jaki upłynął od pojawienia się tej wykrywki na rynku jest wystarczający, aby jej posiadacze mogli wyrazić o niej swoje opinie.
Stąd też pytania do Szanownych Kolegów, posiadaczy Solarisa na temat jego pracy w terenie. Czy rzeczywiście jego osiągi są tak rewelacyjne? Czy jego zasięg faktycznie jest tak dobry?

Zależy mi na Waszych wypowiedziach ponieważ zgromadziłem parę groszy i chciałbym zmienić dotychczas posiadany wykrywacz (BH QDII). Mój wybór padł na Soilarisa, ale przed jego ewentualnym kupnem chciałbym poznać Wasze opinie o nim.

Czy warto?

Przeraża mnie w nim trochę manualne strojenie do gruntu (w obecnym jest automatyczne)- czy moje obawy są słuszne? Czy jest to uciążliwe podczas poszukiwań?

Pozdrawiam.
  • Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W porzednim temacie o S. na 170 postów tak naprawdę nie można dowiedzieć się nic ciekawego, post zostawiam i jeżeli ktoś ma coś interesującego do powiedzenia w temacie Solarisa ( powtarzam konkretnego i ciekawego)to bardzo proszę:), i oczywiście jakiekolwiek próby bicia piany będą bezwględnie i niezwłocznie udaremniane.

pzdr.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 13:12 30-09-2005
Napisano
Na TYM forum też było już kilka wypowiedzi.

Przykłady:

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=194338#194643

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=153797

Na forum poszukiwanies... też jest trochę.

Chodzi Tobie o poznanie opinii czy o utworzenie wątku w kórym opinie był zebrane w jednym miejscu?

Co do ergonomii, to akurat to można ocenić biorąc wykrywacz do ręki. Każdy może mieć inne odczucia - moje są złe, o czym mówiłem Panu Arkowi (tutaj ktoś pisał o wąskim podłokietniku, mi nie odpowiada wygięcie rurki ku przodowi). Tobie może w 100% odpowiadać - nie warto więc oczekiwać, że ktoś Ci odpowie czy jest wygodny czy nie.

Moja rada ogólna - nie kieruj się opiniami innych. Musisz sam mieć swoje zdanie.

powodzenia,

proscan
Napisano
Zastanawiam sie po co jest to forum jezeli posty z odpowiedzia na zadane pytanie (nie zachwalajaca sprzetu firmy R.) sa kasowane.

To ze producent placi za reklame w postaci banera nie powinno wplywac na cenzure iewygodnych" postow na forum...

Powtarzam to co zostalo skasowane
Za cene nowego solarisa mozna kupic uzywany zachodni sprzet o lepszych parametrach, lepszej dyskryminacji etc etc...
Napisano
Krecix, nie wiem czy zauważyłeś ale to forum od niedawna ma nowego moderatora, a pewnie znane Ci jest przysłowie owa miotła za wiele wymiata".

pozdr.

Nie obraź się kolego Martin ale (mom skromnym zdaniem) chyba zbytnio przejmujesz się swoją rolą.
Napisano
Manualne strojenie do gruntu nie jest niczym przerażającym. Ot, jedna gałka kręcąca się w lewo i w prawo. Tu nie ma żadnej filozofii. Jak popiskuje sam z siebie to grunt dać wyżej i sprawa załatwiona. Jest wiele innych rzeczy bardziej przerażających: borelioza, moździerzówki... Straszne jest życie poszukiwacza ;-)
Najlepiej umów się z kimś kto ma Solarisa lub UltręII na całodzienny wypad. Inaczej to będzie tylko gadanina.
Napisano
Testowalem go dzisiaj na swojej miejscowce przez 6 godzin (guzikowo-monetowe pole).
Ocenie kilka parametrow,tak jak w szkole. Od 1 do 6.
Zasieg: 5-
Dyskryminacja: 3-
Pin point: 3-
Ciezar/wygoda zamiatania/skladalnosc: 4+
Identyfikacja dzwiekowa: 3
Identyfikacja wizualna: 3+
Czas pracy na alkaline bateriach: 3-
Prostota obsługi: 5
Problemy z gruntem: brak
Problemy z kamieniami: brak
Serwis/kontakt z producentem/dystrybutorem: 5+ ;)

Stosunek cena/jakosc: 4

Mozna powiedziec, ze wykrywacz chyba wart swojej ceny... i nic wiecej. Pozdrawiam !
Napisano
zgryzik pochwal sie z jakimi jeszcze wykrywkami miales do czynienia.
Bez materialu do porównan twoj test jest nieobiektywny.

Problemy z kamieniami: brak" - a to ciekawe sam producent przyznaje ze wykrywacz ma problemy z kamieniami magnetycznymi - najwyrazniej trafil ci sie jakis nieseryjny egzemparz.
Napisano
Post Zgryzika odbieram bardzo pozytywnie. Co prawda jest bardziej przydatny do jakiejś statystyki ale za to dosyć kompleksowej. Jeszcze z dziesięć podobnych wypowiedzi i można próbować wyciągać wnioski.

Po tym co napisał nie mam wątpliwości, że to nie jest jego pierwszy wykrywacz. Nie byłoby źle gdyby pochwlił się, tak jak proponuje Krecix, na czym pracował poprzednio.

Problem z kamieniami może pojawić się tylko tam gdzie one występują.

pozdrawiam,

proscan
Napisano
Tak, proscan. Chodzi mi o utworzenie wątku w którym opinie zebrane byłyby w jednym miejscu. Pozwoli to potencjalnym nabywcom lub osobom zainteresowanym na zapoznanie się z mocnymi i słabymi stronami tej wykrywki. Chciałbym aby były one konkretne i obiektywne np. tak jak podaje zgryzik.

Niewątpliwie masz rację co do oceny ergonomii. Niemniej jestem ciekawy odczuć osób, które z nim chodziły.

Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi. Myśle, że niedługo pojawią się kolejne opinie.

Pozdrawiam.
Napisano
Witam!
Chciałbym tylko zwrócić uwagę na dwa fakty :
- ktoś obraża moderatora. - nie przypominam sobie aby jakieś posty negatywne w wymowie o moich wykrywaczach były usuwane.Tekst o banerku itp. jest zwykłym chwytem socjotechnicznym podważającym wiarygodność tego co na forum mozna przeczytać.
- cyt : a to ciekawe sam producent przyznaje ze wykrywacz ma problemy z kamieniami magnetycznymi - najwyrazniej trafil ci sie jakis nieseryjny egzemparz." - Kwestie związane z kamieniami magnetycznymi opisywałem w wątku : http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=204461#204816 . Reakcja wykrywacza na kamienie magnetyczne jest normalna dla detektora dynamicznego który nie posiada lokady" tego typu sygnałów. Blokadę" taką posiada np. White's 5900/6000 ( cena do znalezienia na stronie dysktrybutora w Polsce ) Znam natomiast kilka detektorów szanowanych firm które mają identyczną reakcję na kamień magnetyczny jak moje wykrywacze. Z góry uprzedzam nazw nie podam bo nie mam zamiaru drzeć kotów z polskimi dysktrybutorami.
To w kwestii wyjaśnienia informacji wprowadzających ludzi w błąd.

pozdrawiam serdecznie RUTUS.
Napisano
pytanie to rutusa - czy solaris i nowa ultra dyskryminuja male zardzewiale przedmioty w ziemi? w pierwszej ultrze na pelnej dyskryminacji kopie mnostow zardzewialych drobiazgow ktore po wydobyciu na powierzchnie dopiero sa odrzucane(!) mysle ze producent powinien ustawiac dyskryminacje pod katem zardzewialych przedmiotow znajdujacych sie w ziemi a nie sredniej wielkosci niezardzewialych kombinerek w powietrzu.
Napisano
Doswiadczenie mam z Cyklopem 2 i Minelab Explorerem I. Pare innych wykrywaczy widzialem w akcji ale nie mialem mozliwosci ich dokladniej poznac.
Egzemplarz z ktorym chodzilem jest jak najbardziej seryjny. Nie piszczal na kamienie bo widac nie trafilem na zaden magnetyczny. Pokretlo GRUNT mialem prawie caly czas na max - wczesniejsze ustawienia na godzinie 12 nie wplywaly znaczaco na zasieg.
Problem z zardzewialym zelastwem zalegajacym glebiej a identyfikowanym jak monetka i znikajacym na powierzchni jest naprawde wkurzajacy. Bawilem sie z czuloscia i dyskryminacja - niestety wiele nie wywalczylem. No ale nie oszukujmy sie - gdyby nie bylo takiego problemu to ten wykrywacz bylby chyba za dobry ;) Zreszta, dla wielu poszukiwaczy liczy sie glownie zasieg bo i tak kopia prawie wszystkie sygnaly. A Solaris ma naprawde dobry zasieg i czasami nawet zdyskryminuje niektore smieci...
Kukson - Solaris ladnie wycina drobne zardzewiale smieci. Slabiej sobie radzi z wiekszymi i ze tak napisze solidnymi zardzewialkami". Podkowy w kawalkach, duze, solidne, kwadratowe gwozdzie, zardzewiale kolka itp nie potrafilem zdyskryminowac (przynajmniej w glebie). Btw ME I nie mial z nimi najmniejszych problemow (no ale to 1500zl drozej). Pozdrawiam
Napisano
Do rutuska:

ad 1. byl post - nie ma postu. Post nie zawiaral wulgaryznow, reklam, linkow do dystrybutorow, linkow do konkretnych aukcji etc etc...
Widzisz tu gdzies obraze admina wycinajacego bezpodstawnie posty ?

ad 2. Najwiekszym specem od socjotechniki jestes ty. Wykorzystujesz publiczne fora do kontaktu z uzytkownikami, do rozwiazywania problemow technicznych i reklamy swoich produktow przez podstawionych userow (zwykle dystrybutorow twoich wykrywek).
Takie rzeczy normalna firma zalatwia na SWOIM forum na SWOJEJ stronie www.
Jaki jest problem w tym aby twoja strona posiadala forum? obsluguje php wiec nie widze problemu...
Jedyny problem bedzie w tym ze na publicznych forach ucichnie o twoich wykrywaczach no i spadnie sprzedaz...
Napisano
Krecix, Ty ciągle jakieś dziwne posty piszesz. Chyba zbyt często są zaczepne. Nie zmuszaj mnie, proszę do insynacji. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Przepraszam za literówkę. Chodzi oczywiście o niepotrzebne insynuacje" Jednak przydałaby się jakaś możliwość korekty postu po wysłaniu.
Mrand
  • 2 weeks later...
Napisano
hyh
ja mam nadzieje ze jednak warto bo całkiem poważnie sie do niego przymierzam. byle by tylko miał łatwiejsze dostrajanie do gruntu niz ultra bo z tamta cholera to tylko kłopot mam - popiskuje.
Napisano
acha i wielka prośba do użytkowników solarisa. odpowiedxcie mi na pytanie:
Jak solaris reaguje na stare paczki po papierosach (folia alu w nich zawarta) i jak reaguje na kapsle??? w ACE bardzo ładnie dyskryminuje sobie folie i wogle nie musze jej kopać. Da sie tak zrobić w solarisie? i co z nakrętkami?
Napisano
Witam,
mam do użytkowników Solarisa pytanie - jak ten wykrywacz zachowuje się w pobliżu linii wysokiego napięcia, czy da się nim skutecznie poszukiwać w takich miejscach?
Pozdrawiam,
SZZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie