Jump to content

to je czyje??

yoony

Recommended Posts

Sorry,że bez źródeł więc moje typy będa a oko" , ale nie mam do nich teraz dostępu, ale moje typy to:

pierwsze zdjęcie - tankietka czeska albo włoska,
drugie zdjęcie - na pewno nie Polska. Myślę ,że Francja albo Czechosłowacja ,

Zdjęcie tankietki wykonano po Anschlussie Austrii, a przedstawia ono jedną z posiadanych przez Austraików włoskich tankietek CV.

Garść faktów:

Od 1935 r. Austria zaczęła jawnie formować jednostki pancerne, wypowiadając warunki traktatu z St. Germain. W tym celu zwrócono się do Włochów o zakup 36 tankietek Fiat Ansaldo CV 3/33 bez uzbrojenia. Na miejscu zamontowano pojedynczy 8 mm km Schwarzlose M 07/12, nadając im oznaczenie Kleinkampfpanzerwagen M 33. Tankietki trafiły do organizowanego w Brückendorf Panzerwagenbatallion, wchodząc we wrześniu 1935 r. w skład 1. i 2. leichte Kampfwagenkompanie. W latach 1936-37 Bundesheer kupiła następną partię 36 (lub 38) tankietek, tym razem w wersji CV 3/35, które również uzbrojono w km Schwarzlose. Nowe maszyny - Kleinkampfpanzerwagen M 35 - utworzyły w kwietniu 1937 r., 3. i 4. leichte Kampfwagenkompanie.
Po aneksji, austriackie tankietki wcielono do Wehrmachtu, worząc w oparciu o nie Panzer Abtailung 33 (wchodzący w skład 4. leichte Division). Następnie, przezbrojone w MG-34 przekazano do szkoły wojsk zmotoryzowanych w Wünsdorf, zaś 9 po przebudowie na transportery amunicji wcielono do plutonu zapasowego 610. pancernej kompanii amunicyjnej.

Pozdrowienia,
Anwenoit

Tfu ... to wszystko przez ten upał ...

Zamiast późnych lat trzydziestych" ma być oczywiście wczesnych czterdziestych" ...

Ej ...;-)

Anwenoit

Historyjkę?

Dobra - to dajmy na to, że leży sobie teraz w Zalewie Wiślanym ... Albo lepiej - pod Kasprowym Wierchem ...;-)))

Anwenoit

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information