Skocz do zawartości

to je czyje??

yoony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sorry,że bez źródeł więc moje typy będa a oko" , ale nie mam do nich teraz dostępu, ale moje typy to:

pierwsze zdjęcie - tankietka czeska albo włoska,
drugie zdjęcie - na pewno nie Polska. Myślę ,że Francja albo Czechosłowacja ,
Napisano
Tankietka wygląda na CV35 zaś samolot na Farmana F.222 lub F.221.
Napisano
Zdjęcie tankietki wykonano po Anschlussie Austrii, a przedstawia ono jedną z posiadanych przez Austraików włoskich tankietek CV.

Garść faktów:

Od 1935 r. Austria zaczęła jawnie formować jednostki pancerne, wypowiadając warunki traktatu z St. Germain. W tym celu zwrócono się do Włochów o zakup 36 tankietek Fiat Ansaldo CV 3/33 bez uzbrojenia. Na miejscu zamontowano pojedynczy 8 mm km Schwarzlose M 07/12, nadając im oznaczenie Kleinkampfpanzerwagen M 33. Tankietki trafiły do organizowanego w Brückendorf Panzerwagenbatallion, wchodząc we wrześniu 1935 r. w skład 1. i 2. leichte Kampfwagenkompanie. W latach 1936-37 Bundesheer kupiła następną partię 36 (lub 38) tankietek, tym razem w wersji CV 3/35, które również uzbrojono w km Schwarzlose. Nowe maszyny - Kleinkampfpanzerwagen M 35 - utworzyły w kwietniu 1937 r., 3. i 4. leichte Kampfwagenkompanie.
Po aneksji, austriackie tankietki wcielono do Wehrmachtu, worząc w oparciu o nie Panzer Abtailung 33 (wchodzący w skład 4. leichte Division). Następnie, przezbrojone w MG-34 przekazano do szkoły wojsk zmotoryzowanych w Wünsdorf, zaś 9 po przebudowie na transportery amunicji wcielono do plutonu zapasowego 610. pancernej kompanii amunicyjnej.

Pozdrowienia,
Anwenoit
Napisano
A po co, Marku, mącić, skoro to zdjęcie ewidentnie z późnych lat trzydziestych pochodzi? ;-)))

Anwenoit
Napisano
Tfu ... to wszystko przez ten upał ...

Zamiast późnych lat trzydziestych" ma być oczywiście wczesnych czterdziestych" ...

Ej ...;-)

Anwenoit
Napisano
Ależ Tomku,
Malowanie rzeczywiście wskazuje na wczesne 40te, ale hipotetycznie jest możliwość postania podobnego zdjecia później [w tym miejscu można wymyślić jakąś historyjkę o dużym stopniu prawdopodobieństwa] ;-D

Marek
Napisano
Historyjkę?

Dobra - to dajmy na to, że leży sobie teraz w Zalewie Wiślanym ... Albo lepiej - pod Kasprowym Wierchem ...;-)))

Anwenoit

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie