pawel_breslau Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 Witam.Ostatnio wpadł w ręce mojego brata hełm wz.31 w ładnym stanie tylko że w malowaniu gładkim (bez salamandry).Pod daszkiem ma on bicia w postaci numeru 98 lub też 86.Czy ktoś z Was ma jeś sugestie???Pozdrawiam.Paweł
pawel_breslau Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 I hełm w całej okazałości.Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.Paweł
Boruta Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Bardzo ładny egzemplaż. To k2 to odbiór, co do cyfr, nie mam pojęcia, to może być numer nabity być może gdzieś w jednostce.Pozdrawiam
pawel_breslau Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 Witam.Ostatnio wpadł w ręce mojego brata hełm wz.31 w ładnym stanie tylko że w malowaniu gładkim (bez salamandry).Pod daszkiem ma on bicia w postaci numeru 98 lub też 86.Czy ktoś z Was ma jeś sugestie???Pozdrawiam.Paweł
jaca2003 Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Witam.dopiero dziś odnalazłem zdjęcia 9Hi hi hi ale ze mnie tłuk co swojej skrzynki nie umie obsłużyć).Hełm -stan PIĘKNY ale czemu gładki?Żeby tak inna podpinka i nie takie pieczatki to by był powojenny(wz 31/50).No chyba że to jakaś wersja eksportowa.A masz może jakąś historię tego hełmu?Tzn gdzie znaleziony itp.Bo np we Wrześniu w Gdyni odnaleziono bodaj dwa wagony hełmów wz 31 na eksport bodajże do Hiszpanii(pisze z pamieci więc moge sie mylić)i we wspomnieniach opisywane sa jako gładkiePozdrawiam
Boruta Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 W zasadzie trudno stwierdzić, czy on jest gładki, 100% wrześniowy.Pozdrawiam
Boruta Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 Jeszcze na wkładzie - na taśmie stalowej powinien być odbiór np. D2 w owalu.Pozdrawiam
Boruta Napisano 4 Październik 2005 Napisano 4 Październik 2005 Były gładkie, ciekawe ile dał?Pozdrawiam
ppp.p Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 Pozwolę sobie dorzucić swoje trzy grosze. Kijak pisał, że na hełmach francuskich wz.15 wybijano niekiedy numery pułkowe, lecz czy tak było i w tym przypadku ciężko powiedzieć.
pawel_breslau Napisano 5 Październik 2005 Autor Napisano 5 Październik 2005 Witam.Dzięki wszyskim za ocene hełmu i wszystkie sugestie wzgędem tych n/n numerków.Czekam nadal.Może ktoś odkryje coś nowego?Pozdrawia.Paweł
jaca2003 Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 Najrawdopodobniej wersja powojenna znaleziona na hałdzie w hucie.Bez zdjęć nie azbierjosz" Pozdrawiam
ppp.p Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 W związku z tym, że na daszku ostatnio pozyskanej 31 ponownie zauważyłem nabity numer (tym razem jest to cyfra 2") pozwolę sobie odświeżyć wątek. Do tej pory spotkałem się z sygnowaniem: 37, 32, 4, 51, 44, 98. Może jakieś nowe wyjaśnienie przyszło Wam do głowy? Może na Waszych hełmach są inne cyferki? Piotrek
pawel_breslau Napisano 29 Wrzesień 2005 Autor Napisano 29 Wrzesień 2005 Wiam jaca2003.Zdięć nie umieściłem bo nie mogłem ich zmniejszyć.Przesłałem Ci je na maila.Oceń sam.Pozdrawiam.Paweł
pawel_breslau Napisano 4 Październik 2005 Autor Napisano 4 Październik 2005 Witam ponownie.Z tego co mi wiadomo,brat mój dał za ten hełm 280zł.Nie wiem czy to dużo czy też nie.Oceńcie sami.Pozdrawiam.Paweł
pawel_breslau Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 Witam.Żeczywiście na taśmie trzymającej fasunek jest jakieś bicie ale stwierdziliśmy że jest to jakaś wada fabryczna więc nie pisałem o tym wcześniej.Niestety histori tego hełmu nie znam,talko taką że został on zakupiony przez brata na giełdzie staroci jakiś tydzień wcześniej i przywędrował do niego do domu :).Co do gładkości hełmu to mogę stwierdzić że jest on gładki,farba wydaje się być oryginalna a brat stwierdził że w okresie międzywojjennym malowano również na gładko.Jak i po co?Nie mam pojęcia.Gdzieś to wyczytał,nie wiem czy nie w książce ś.p.Kijaka.Pozdrawiam.Paweł
pawel_breslau Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 Jednak się udało.Może ktoś coś wyjaśni.Mam nadzieję.Pozdrawiam.Paweł
pawel_breslau Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 pieczątka w srodku czerepu na jego boku...
pawel_breslau Napisano 3 Październik 2005 Autor Napisano 3 Październik 2005 pieczęć w środku czerepu usytuowana centralnie na środku...
Pytanie
pawel_breslau
Ostatnio wpadł w ręce mojego brata hełm wz.31 w ładnym stanie tylko że w malowaniu gładkim (bez salamandry).
Pod daszkiem ma on bicia w postaci numeru 98 lub też 86.
Czy ktoś z Was ma jeś sugestie???
Pozdrawiam.
Paweł
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.