liberator Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Proszę o pomoc w identyfikacji łusek jak na zdjęciach:nr1 od haubicy w oznaczeniu jest PDPS (czy dobrze to odszyfrowuję z francuzkiego - Parc d'Artillerie de Paris?)jeżeli tak to od jakiej haubicy to łuska?
HU13ERT Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 witam... Odnośnie pierwszej łuski i tej gwiazdki na niej.Gwiazda wcale nie musi oznaczać radzieckiego pochodzenia tej łuski. Co więcej wiem, że tak oznaczano amunicję zagraniczną importowaną do Polski (czy jakoś tak). Nie wiem tylko czy robiono to w zakładach elaboracji czy już później. To jest tylko sugestia dlatego proszę o wyrozumiałość i korektę jeśli się mylę.Pozdrawiam. Hubert.
tosh Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 witamtrzecia luska jest prawdopodobnie od radzieckiej armaty przeciwpancernej 45 mmpzdr
bjar_1 Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 Gwiazdka na tej łusce może być np. symbolem odbioru czy cuś...
liberator Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Proszę o pomoc w identyfikacji łusek jak na zdjęciach:nr1 od haubicy w oznaczeniu jest PDPS (czy dobrze to odszyfrowuję z francuzkiego - Parc d'Artillerie de Paris?)jeżeli tak to od jakiej haubicy to łuska?
liberator Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 nr2 oznaczenie: RB i obok G kaliber 75mm, średnica kryzy 90mm, grubość kryzy 3.5mm, wysokość łuski 280mm
liberator Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 nr3 radziecka (od działka plot?) kaliber 45mm, wysokość łuski 310mm, średnica kryzy 58mm, grubość kryzy 2,5mm
Mlody Mauser Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Mam identyczna jak ta pierwsza...i wydaje mi sie ze to jest jakas rosyjska.
liberator Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Tutaj jest łuska z podobnym oznaczeniem:http://home.hetnet.nl/~supersmit/ww1/stamps2.htmli PD.Ps tłumaczone jest Parc d'Artillerie de ParisMoże ta luska to pomoc aliantów dla rosjan stąd ta gwiazda bo napisy nałusce są typowo nie rosyjskie ale wtedy powyższe tłumaczenie PD.Ps byłoby bez sensu.
Pytanie
liberator
Proszę o pomoc w identyfikacji łusek jak na zdjęciach:
nr1 od haubicy w oznaczeniu jest PDPS (czy dobrze to odszyfrowuję z francuzkiego - Parc d'Artillerie de Paris?)jeżeli tak to od jakiej haubicy to łuska?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.