Skocz do zawartości

Sdkfz 222 na Bzurze 2005

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Będąc na Bzurze 2005 kolega zachwycił sie repliką sdkfz 222. Po przejeździe Czołgu Grubera" obok nas kolega stwierdził, że całe zawieszenie pochodzi od Zuka(jest mechanikiem)następnie poszedł go dalej oglądać przy remizie.Tak się zapalił, że teraz wierci mi dziurę w brzuchu abym zdobył mu plany takiego wozu, aby obliczyć koszty ewentualnej repliki. Niestety nie mam pojęcia gdzie takich planów szukać dlatego proszę o pomoc w zdobyciu planów sdkfz 222. Może mu coś z tego wyjdzie.
Napisano
Jakoś tak zawsze nie pasowały mi proporcje tej repliki, a w czasie Bzury dowiedziałem się, że użyto w niej mniejszych kół.

I rzeczywiście po spojrzeniu na całość widać, że koła są znacznie mniejsze, przez co wóz jest niższy i odobinę traci proporcje.

Mam w związku z tym pytanie, dlaczego tak się stało? Czy wynika to z braku dostępu do kół, czy też raczej związane jest z przełożeniami w skrzyni biegów? Nie jestem mechanikiem - czy gdyby wymienić koła na koła o większej średnicy, pojazd miałby szanse jeździć, czy też poszła by skrzynia? Ew. czy da się to w jakiś sposób rozwiązać mechanicznie? Zmienić przełożenia, coś jeszcze?

Nie znam się na mechanice, dlatego pytam :).

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Niech się skontaktuje z chlopakami z 7AA -własnie przyjeżają się do budowy tego pojazdu.
Lub z muzeum w Otrębusach skąd była pokazana replika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie