ktosiek Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Będąc na Bzurze 2005 kolega zachwycił sie repliką sdkfz 222. Po przejeździe Czołgu Grubera" obok nas kolega stwierdził, że całe zawieszenie pochodzi od Zuka(jest mechanikiem)następnie poszedł go dalej oglądać przy remizie.Tak się zapalił, że teraz wierci mi dziurę w brzuchu abym zdobył mu plany takiego wozu, aby obliczyć koszty ewentualnej repliki. Niestety nie mam pojęcia gdzie takich planów szukać dlatego proszę o pomoc w zdobyciu planów sdkfz 222. Może mu coś z tego wyjdzie.
krzysiek Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Jakoś tak zawsze nie pasowały mi proporcje tej repliki, a w czasie Bzury dowiedziałem się, że użyto w niej mniejszych kół.I rzeczywiście po spojrzeniu na całość widać, że koła są znacznie mniejsze, przez co wóz jest niższy i odobinę traci proporcje. Mam w związku z tym pytanie, dlaczego tak się stało? Czy wynika to z braku dostępu do kół, czy też raczej związane jest z przełożeniami w skrzyni biegów? Nie jestem mechanikiem - czy gdyby wymienić koła na koła o większej średnicy, pojazd miałby szanse jeździć, czy też poszła by skrzynia? Ew. czy da się to w jakiś sposób rozwiązać mechanicznie? Zmienić przełożenia, coś jeszcze?Nie znam się na mechanice, dlatego pytam :).PozdrawiamKrzysiek
akagi Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Niech się skontaktuje z chlopakami z 7AA -własnie przyjeżają się do budowy tego pojazdu.Lub z muzeum w Otrębusach skąd była pokazana replika.
ktosiek Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Wielkie dzięki akagi wiem,że to bardzo kosztowna sprawa.Mam nadzieję, że koledze nie odejdzie ochota budowy Sdkfz 222.
kruger Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 pełno zdjęć jest wchodzisz na google wpisujesz sdkfz 222 i włączasz zakłądkę grafika
ktosiek Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 Zdjęcia (sporo) już mam , mnie chodzi o wymiary. To jest problem!!!Wszędzie jest pełno fotek , a wymiarów brak :(((
kruger Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 długość: 4.8 m,szerokość: 1.95 m,wysokość: 1.987 m
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.