Anarchista Napisano 22 Wrzesień 2005 Autor Napisano 22 Wrzesień 2005 Witam. Czy ktoś znalzł cos ciekawego w starej wiejskiej studni? Mam taką na oku, ale nie wiem czy się w tym maczać, może ktoś wyciągnął coś ciekawego magnesem?
01111977 Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Bajania ludowe i opowiesci targowe potwierdzaja sensownosc takich poszukiwan.Ponadto Laczac przyjemne z pozytecznym mozna lekko udroznic zbiornik wodny.Duzy magnes ponoc potrafi dzwignac do 20kg..i wiecej.Osobiscie znam czlowieka ktory zajmuje sie zawodowo czyszczeniem studni w miejscowosci opanowanej swego czasu zawierucha wojenna.W miejscowosci owej znajdowal sie garnizon Wehrmachtu,parokrotnie dochodzilo do wiekszych przemarszow,funkcjonowal duzy odzdzial partyzancki.Znajomy ow zgromadzil ciekawa kolekcje.M/in znalazl zatopiona srebrna zastawe stolowa pochodzaco ze studni nalezacej niegdys do zabudowan dworskich.Ponadto sporo broni zatapianej po wyzwoleniu bowiem ludnosc miejscowa upatrzyla sobie zbiorniki wodne i studnie do zatapiania nie wygodnych fantow i cala mase innego klamoctwa.Oczywiscie bron jedynie zachowala najczesciej jedynie ksztalt broni bowiem korozja zrobila swoje.Jesli miejscowosc ma ciekawa Historie a studnia sasiaduje z ciekawa historycznie budowla to oczywiscie ze jest sens! Tylko z glowa i nei zrob sobie kuku:)
Anarchista Napisano 22 Wrzesień 2005 Autor Napisano 22 Wrzesień 2005 Przyjrzałem sie tematowi studni i widać, ze warto. Tylko chwilowo mnie nie stać na magnes :/, bo to co mam to za słabe.Czasem zazdroszcze czyscicielom, ekipom rozbiurkowym itp... ile rzeczy można by znaleźć. Po wojnie w szlamie z czyszczonych kanałów podobno mozna było znaleźć pełno monet.pzdr
Romo Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Monet magnesikiem nie wyciagniesz, podobnie jak wyzej opisanych zastaw", jakichś świeczników itp, co najwyzej ,broń, stare wiadra, gary, ale warto pokombinować może akurat , schodzenia do takich studni nie polecam - można nie wyjść, chyba, że masz sprzęt statyw z mechanizmem opuszczajacym i odwrotnie , ta maska z postu wyżej też czasami sie przydaje :-)))pozdro.
Argentum Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Ja mam magnes płaską blachę powyżej 5mm może podnieść nawet 80kg oczywiście w optymalnych warunkach i w zależności od stali ale hełmik myślę ż e pójdzie:)) Cały zestaw to 12m linki 15zł uchwyt za 3zł z gwintem i magnes za 61 zeta z gwintem. Jeszcze nie miałem go okazji wypróbować w terenie ale w przyszłym tygodniu kto wie:))
Argentum Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Ja mam magnes płaską blachę powyżej 5mm może podnieść nawet 80kg oczywiście w optymalnych warunkach i w zależności od stali ale hełmik myślę ż e pójdzie:)) Cały zestaw to 12m linki 15zł uchwyt za 3zł z gwintem i magnes za 61 zeta z gwintem. Jeszcze nie miałem go okazji wypróbować w terenie ale w przyszłym tygodniu kto wie:))
Anarchista Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 A ten ptaszek to czym wyciągnięty? Chyba nie magnesikiem? Mam ciekawe szambo w byłej wsi, ale nigdy nie mogłem sie za nie zabrać, bo ciągle coś zdechlego w mnim pływało :/
01111977 Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 W szambie znalazlem stiel helm niemiecki.ktos przyspawal raczke i uzywal go cale lata jako czerpak do gnoju:) Oj maja ludziska fantazje.Inne chelmy z mojej kolekcjii sluzyly po wojnie psom za miski,strachowi na wroble jako zawadiackie nakrycie glowy..Ale szambo to gow...na robota:) Pzdr
polzin Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Ptaszek - to ręczna robota, przy okazji czyszczenia dna :(....pewno tak dla pocieszenia hehepozdrowienia PolzinA jak już szukacie w studniach to pooglądajcie cembrowinę z zewnątrz, widziałem mausa wpuszczonego pionowo przy samej cembrowinie i nakrytego wiaderkiem , tak że trzeba zaglądać nie tylko do środka :)
Bracholl Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 Witam napewno warto w studniach poszukac ale jak ktos wspominał warto miec maska pgaz poniewaz w takich studniach mogoł byc różne zanieczyszczenia a jak studnia jest bez wody to radze ci wcześniej przewietrzyć studia naprzykład uwiązać kawałek szmaty i spuszczać go na sznurku szybkimi ruchami bo w takiej studni jest mało tlenu i możesz zemdleć a co do szamba do odradzam chyba ze w masce ostatni w tamtym roku podawali w mediach że dwuch takich sprubowało i sie zatruli gazami choć szmba tam nie było juz kilka lat. Pozdrawiam
polzin Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 Zgadzam się z moim przedmówcą - szamba i studnie to nie zabawa i trzeba to robić z profesjonalna ekipą.Właściwie żałuję, że to napisałem nie chciał bym by ktoś próbował na własną rękę!pozdrowienia Polzin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.