gigi Napisano 21 Wrzesień 2005 Autor Napisano 21 Wrzesień 2005 Witam forumowiczów!,Którą z maszyn polecacie do poszukiwań na plaży - grunty o niewielkiej mineralizacji. Cel monety, itp..Biorę pod uwagę: Fischer CZ-7 lub CoinstrikeWhites XLTMinelab ExplorerPozdrawiamgigi
Raned Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 żadnego z tych wykrywaczy nie polecam na poszukiwania w sezonie. Powody: są za drogie, łatwo jest je stracić, bo akurat trzem łysym zabraknie na piwo lub amfetaminę,szkoda poddawać drogiego wykrywacza działaniu cząsteczek lekko słonej wody oraz piasku, są zbyt wolne (patrzenie na wyświetlacz, programowanie, interpretacja) oraz zbyt ciężkie i nieporęczne. Można użyć ich po sezonie do wyszukiwania głębszych monet pozostawionych przez innych.Jest kilka modeli wykrywaczy nadających się bardziej, niestety jako dystrybutor nie mogę ich tutaj wskazać.Wystarczy w sezonie pochodzić po plażach i podejrzeć lub popytać czego używa się najczęściej (trzeba wcześnie wstać).
Raned Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Aby jednak nie pozostawić pytania bez odpowiedzi, radzę lekki wykrywacz dynamiczny VLF produkcji USA lub angielskiej w zakresie cenowym 1000÷2000 zł.
proscan Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Na plaży morskiej w zasadzie nie chodziłem, ale miewam wykrywacze u siebie, które były eksploatowane na plaży. Zwróciłbym uwagę na szczelność obudowy (ewentualne zabezpieczenie przed piaskiem i słonawą mgiełką, o wodzie nie wspomnę).Z powyższej listy nalepiej zabezpieczony jest model CZ-7. I ma tryb SALT, który moze się przydać na plaży morskiej.Ale ogólnie zgadzam się z przedmówcami. Prosty wykrywacz.proscan
wicja1 Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Nie jestem pewien,ale chyba Ranedzie sam sobie przeczysz:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=204194http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=14680&highlight=Pozdrawiam,wicja1
Raned Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 W niczym sobie nie przeczę, kilka lat chodziłem po plaży ze Spectrum XLT i potem zrozumiałem, że była to głupota, bo więcej można było znaleźć prostszym, lżejszym i szybszym wykrywaczem.W tym roku odkryłem, że wykrywacz (wiesz, o który chodzi) świetnie sprawdza się na plaży, więc go używam.Znam większość pro chodzących po plażach, wiem ile wyciągają i zapewniam Cię, że nie wykrywaczami kosztującymi w okolicach 4 tys. zł.
wiciu_r Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 A ja chodziłem z BH Lone Star, stosunkowo tani, bardzo szybki do montażu i demontażu, lekki, nie zmęczy się człowiek i do tego rakietka do badmingtona.....Pozdrawiam
szaman3 Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 Witam.Bierz ostatniego z listy. Na pewno się sprawdzi, bo widziałem go w akcji.Pozdrawiam.
gigi Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Dzięki serdeczne za radę Raneda, Proscana i innych. Tak szczerze mówiąc to widziałem gości na plaży z takimi maszynami jak Tesoro S.S.; Fischer 1266. ID-Exel, no i nowinka CZ-3D.Co do wspomnianego Coinstrika to ma zaimplementowaną DSP, nie wiem na jakiej zasadzie to działa (co jest na cewce TX)..... Tak czy inaczej...analiza wektorowa składowych, FFT itd. potem to już tylko lata doświadczeń w doborze współczynników i mamy dobrą maszynę.Ciekawe jak Coin ma się do CZ-3D - jak wiadomo CZ-3D to F=5k + 3-cia harmoniczna. Myślę, że nisko zmineralizowana plaża to dobry neutralny poligon do testów.Oj chyba odbiegłem od tematu... ale sami wiecie jak człowiek coś sam zbuduje to ciągnie go potem do gadania o innych nowych rozwiązaniach.Pozdrowienia dla wszystkich co z lutownicą siedzą przed oscyloskopem, Protelem, Orcadem, P-Cadem itd. Itp.,
Raned Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Nie miałem przyjemności używania CZ3D, natomiast chodziłem trochę ze starszym modelem, który jest bardzo podobny CZ6 QuickSilver. CZ6 świetnie sprawdza się w lesie i na mało zainfekowanych gwoździami polach, natomiast bardzo kiepsko radził sobie na plaży, co było spowodowane najprawdopodobniej dużą ilością kapsli od piwa (dyskryminowanych przez inne wykrywacze).
proscan Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 CZ-3D to faktycznie niemal to samo co CZ-5/6. Chyba tylko kolejny ton identyfikacyjny.Coinstrike to zupełnie inna konkstrukcja. Pracuje na 6,5KHz. Nie ma w nim DSP, a jedynie mikrokontroler PIC 18C442. Ale jest w nim sporo najnowszej elektroniki, w tym wzmacniacze operacyjne z autozerowaniem offsetu, potencjometry cyfrowe i inne.proscan
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.