Skocz do zawartości

Porytowe Wzgórza i okolice...

uziq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięx feeder za poprawkę: Porytowe WZGÓRZE
Wracając do tematu. Ostrzegając przed tym terenem miałeś na myśli to, że:
1. To obszar Parku Krajobrazowego i nie wolno, czy dlatego że
2. Jest to już teren dostatecznie mocno nadwątlony przez poszukiwaczy militariów i wszystko już jest wydziobane z gleby...?
Napisano
...aaaa co poza terenem Parku Krajobrazowego?
Np. na Pd od szosy Momoty Dolne - Kiszki, albo na Pn od Janowa ? Hę? Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi terenami? No proszę, śmiało...
Napisano
Feeder, czytając wspomnienia Antoniego Nowosada (Z przeszłości Janowa Lubelskiego, Społeczne Wydawnictwo Historyczne, Stalowa Wola, 1990), członka oddziału NOW-AK Ojca Jana - Konara", dwukrotnie użyto określenia Porytowe WZGÓRZA. Chyba właśnie stąd, nieświadomie zaczerpnąłem tego określenia. Natomiast w innych publikacjach rzeczywiście tylko i wyłącznie Porytowe WZGÓRZE (również na mapie). Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
A propos okolic...
Ponoć w Janowie Lubelskim, wzdłuż ul. Ulanowskiej i rz. Białki biegło lotnisko wojskowe (a może raczej lądowisko). Ludziska powiadają, że Niemiec i Ruski tam lądował..." Obecnie są tam łąki. Ktoś penetrował ten teren? Jeśli tak, to co się udało znaleźć?
Napisano
Witam,

UZIQ npisał : 2. Jest to już teren dostatecznie mocno nadwątlony przez poszukiwaczy militariów i wszystko już jest wydziobane z gleby...? " mogę jedynie powiedzieć że mijasz się z prawdą :D, w zasadzoe co krok jakieś łuski i nie tylko :), nie mówię że jest to jakaś wielka zdobyć ale terazn naprawde jeszcze często piszczy"

pozdrawiam,
Napisano
A propos I WŚ i okolic Janowa Lubelskiego...

W granicach miasta ale raczej w odludnym miejscu w płn-wsch części Janowa znajduje się miejsce zwane Dolinką Śmierci. Jest to mini cmentarz żołnierzy austriackich. Z tego co pamiętam znajduje się tam jakiś monument... Raczej trudno tam trafić. Jak się ktoś się dobrze przypatrzy, to można odnaleźć tam jeszcze układ grobów i alejek.

A tak swoją drogą, to wstyd dla włodarzy i innych światłych ludzi tego miasta, że dopuszczono do zdziczenia tego miejsca (wysoka trawa, chwasty i mnóstwo śmieci).

Moja wiedza na temat zdarzeń z I WŚ w tych okolicach jest uboga. Jeżeli ktoś mógłby rzucić więcej światła w tym temacie, a zwłaszcza ww. żołnierzy - byłbym wdzięczny

Pozdrawiam
Napisano
moj dziedek wlaczyl w I Brygadzie AL im. Ziemi lubelskiej w bitwie na Wzhórzu Porytowym był dowodca odwodu brygady.

Mam dojsc sporo materialow na temat wlak partyzanckich na lubelszczyznie, ludzi zainteresowanych tematem zapraszam na prv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie