uziq Napisano 15 Wrzesień 2005 Autor Napisano 15 Wrzesień 2005 Proszę o opinie nt. poszukiwań z wykrywaczem w tej okolicy
feeder Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 Odradzam i ostrzegam! To jest teren parku krajobrazowego!Teren zryty potężnie
feeder Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 A tak a propos to się nazywa: Porytowe Wzgórze
uziq Napisano 16 Wrzesień 2005 Autor Napisano 16 Wrzesień 2005 Dzięx feeder za poprawkę: Porytowe WZGÓRZEWracając do tematu. Ostrzegając przed tym terenem miałeś na myśli to, że: 1. To obszar Parku Krajobrazowego i nie wolno, czy dlatego że2. Jest to już teren dostatecznie mocno nadwątlony przez poszukiwaczy militariów i wszystko już jest wydziobane z gleby...?
uziq Napisano 16 Wrzesień 2005 Autor Napisano 16 Wrzesień 2005 ...aaaa co poza terenem Parku Krajobrazowego?Np. na Pd od szosy Momoty Dolne - Kiszki, albo na Pn od Janowa ? Hę? Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi terenami? No proszę, śmiało...
uziq Napisano 17 Wrzesień 2005 Autor Napisano 17 Wrzesień 2005 Feeder, czytając wspomnienia Antoniego Nowosada (Z przeszłości Janowa Lubelskiego, Społeczne Wydawnictwo Historyczne, Stalowa Wola, 1990), członka oddziału NOW-AK Ojca Jana - Konara", dwukrotnie użyto określenia Porytowe WZGÓRZA. Chyba właśnie stąd, nieświadomie zaczerpnąłem tego określenia. Natomiast w innych publikacjach rzeczywiście tylko i wyłącznie Porytowe WZGÓRZE (również na mapie). Pozdrawiam
uziq Napisano 25 Wrzesień 2005 Autor Napisano 25 Wrzesień 2005 A propos okolic...Ponoć w Janowie Lubelskim, wzdłuż ul. Ulanowskiej i rz. Białki biegło lotnisko wojskowe (a może raczej lądowisko). Ludziska powiadają, że Niemiec i Ruski tam lądował..." Obecnie są tam łąki. Ktoś penetrował ten teren? Jeśli tak, to co się udało znaleźć?
feeder Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 E tam będziesz się męczył ze zmniejszaniem. Wyślij lepiej na maila pełne rozmiary ;)
uziq Napisano 27 Wrzesień 2005 Autor Napisano 27 Wrzesień 2005 Boruta, feeder is right.Prześlij na emila.uziq@op.plDzięx i pozdrawiam
uziq Napisano 29 Wrzesień 2005 Autor Napisano 29 Wrzesień 2005 Boruta, skąd te mapki?Możesz podać źródło?Pzdr
Boruta Napisano 30 Wrzesień 2005 Napisano 30 Wrzesień 2005 To taki przewodnik z serii Szlaki Turystyczne Lubelszczyzny" pt. Szlak Walk Partyzanckich", wydany w 1965r, tekst Jan Skoczek.Pozdrawiam
driver81 Napisano 2 Październik 2005 Napisano 2 Październik 2005 Witam,UZIQ npisał : 2. Jest to już teren dostatecznie mocno nadwątlony przez poszukiwaczy militariów i wszystko już jest wydziobane z gleby...? " mogę jedynie powiedzieć że mijasz się z prawdą :D, w zasadzoe co krok jakieś łuski i nie tylko :), nie mówię że jest to jakaś wielka zdobyć ale terazn naprawde jeszcze często piszczy"pozdrawiam,
warcolpawel Napisano 2 Październik 2005 Napisano 2 Październik 2005 cześca interesuje was coś może z I wojny w okolicach: annopol krasnik janów lubelski itp czy tylko II wojna dajcie znac www.warcol@wp.pl
uziq Napisano 8 Październik 2005 Autor Napisano 8 Październik 2005 A propos I WŚ i okolic Janowa Lubelskiego...W granicach miasta ale raczej w odludnym miejscu w płn-wsch części Janowa znajduje się miejsce zwane Dolinką Śmierci. Jest to mini cmentarz żołnierzy austriackich. Z tego co pamiętam znajduje się tam jakiś monument... Raczej trudno tam trafić. Jak się ktoś się dobrze przypatrzy, to można odnaleźć tam jeszcze układ grobów i alejek. A tak swoją drogą, to wstyd dla włodarzy i innych światłych ludzi tego miasta, że dopuszczono do zdziczenia tego miejsca (wysoka trawa, chwasty i mnóstwo śmieci). Moja wiedza na temat zdarzeń z I WŚ w tych okolicach jest uboga. Jeżeli ktoś mógłby rzucić więcej światła w tym temacie, a zwłaszcza ww. żołnierzy - byłbym wdzięcznyPozdrawiam
warcolpawel Napisano 11 Październik 2005 Napisano 11 Październik 2005 mam opisy bitwy o kraśnik i mapki poglądowe z Iww
dp123 Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 witam ja bym tam nie polecał kopać tam wszystko jest zryte
dp123 Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 witam ja bym tam nie polecał kopać tam wszystko jest zryte
toudy Napisano 23 Październik 2005 Napisano 23 Październik 2005 moj dziedek wlaczyl w I Brygadzie AL im. Ziemi lubelskiej w bitwie na Wzhórzu Porytowym był dowodca odwodu brygady. Mam dojsc sporo materialow na temat wlak partyzanckich na lubelszczyznie, ludzi zainteresowanych tematem zapraszam na prv
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.