Netcom Napisano 21 Kwiecień 2003 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2003 Panowie, co to za blaszka?Treść napisów:Durch ARBEIT zur FRAIHEIT" -przez pracę do wolnościSCHLAWE" - Sławno (miasteczko pomiędzy Słupskiem i Koszalinem)10.6.34" Data albo numer więźnia?Znalazłem to w parku w innym mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwiecień 2003 Share Napisano 22 Kwiecień 2003 A to nie będzie jakiś Tag der Arbeit"?? ;-))Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwiecień 2003 Share Napisano 22 Kwiecień 2003 Że niby taki dzień czynu społecznego?A łańcuchy na rękach?I z czego miałby się wyzwolić? Dla porównania Arbeit macht Frei" nad bramą obozu w Oświęcimiu. Nie słyszałem jednak żeby w Sławnie był chociaż maleńki obozik, może przed wojną, dla iegrzecznych" niemców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 22 Kwiecień 2003 Share Napisano 22 Kwiecień 2003 Tu chodzi chyba o symbolike. To znaczy napis przez prace do wolnosci" co w powiazaniu z postacia czlowieka zrywajacego kajdany ze swastyka w tle mozna zinterpretowac jako wezwanie do pracy czy tez poparcia NSDAP co ma doprowadzic do zerwania łańcuchów traktatu wersalskiego, ktorym Niemcy były skrępowane. A liczby to po prostu data upamietniajaca jakies z ta odznaka zwiazane wydarzenie. Z cala pewnoscia nie jest to odznaka wiezienna. Czy widzieliscie aby gdziekolwiek odznaczano w ten sposob wiezniow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Netcom
Panowie, co to za blaszka?
Treść napisów:
Durch ARBEIT zur FRAIHEIT" -przez pracę do wolności
SCHLAWE" - Sławno (miasteczko pomiędzy Słupskiem i Koszalinem)
10.6.34" Data albo numer więźnia?
Znalazłem to w parku w innym mieście.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.