YoWheris Napisano 5 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2006 Około 20-stu monet z okresu PRL, jedna łuseczka, ładna zapalniczka świecąca i działająca, resztki starej zapalniczki na benzynę, 2 grosze teraźniejsze, kulka muszkietowa. To wynik wczorajszej wyprawy. Totalny niewypał. To miejsce będę już omijał z daleka. Może w następną niedzielę będzie lepiej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 6 Czerwiec 2006 Share Napisano 6 Czerwiec 2006 Zobaczymy co wykopiemy na naszej imprezie w kościanie.Zainteresowanych odsyłam do tematu na Obliczach:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YoWheris Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2006 Dokładnie, miejmy nadzieję że trochę wyjdzie. Muszę jakąś miejscóweczke poszukać aby koledzy z Wrocławia z pustymi rękoma nie wracali do domu. Hehe. Porozrzucam troche swoich monetek i będzie co szukać, hihi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 10 Czerwiec 2006 Share Napisano 10 Czerwiec 2006 hehe, tylko dokąldne namiary zapisz tych monetek:d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hangedman Napisano 15 Czerwiec 2006 Share Napisano 15 Czerwiec 2006 Kiedy ta imprezka??? Przyjade pokopać z wami:)) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitolif Napisano 12 Listopad 2006 Share Napisano 12 Listopad 2006 Reaktywuję temat: dzisiaj około 1,5 godz spacerowania w lesie koło Lesznapozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 16 Listopad 2006 Share Napisano 16 Listopad 2006 Widze że temat nieco sie odświeżył. Dodaje więc troszke łuseczek z okolic Kościana - tych ciekawszych z ostatnich tygodni.To tak na zachęte żeby zaczac sie chwalic co ciekawego w tym kończacym sie sezonie wyszło z kosciańskiej ziemi? pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 16 Listopad 2006 Share Napisano 16 Listopad 2006 Guzik liberyjny, z racji miejsca znalezienia moge przypuszczać że pochodzi z czempinskiej posiadłosci von Delhesów (litera D"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 16 Listopad 2006 Share Napisano 16 Listopad 2006 Sygnet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 Guziczek bardzo ładny gratuluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelikan85 Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 witamjest tu jescze ktoś z okolic kościana?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 15 Wrzesień 2007 Share Napisano 15 Wrzesień 2007 Witam Kościan i okolice .Butelka znaleziona w starej chacie, flakoniki i porcelanki wykopane przy pałacu(w tych białych słoiczkach jest jeszcze jakieś smarowidło".Yard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelikan85 Napisano 15 Wrzesień 2007 Share Napisano 15 Wrzesień 2007 witam yard w jakich okolicach kopiesz??bo ja z okolic czempinia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 16 Wrzesień 2007 Share Napisano 16 Wrzesień 2007 Witam, ostatnio coś mało chodze z wykr.Bywam na terenach od Poznania do Odry, i od Grodziska po Gostyń, ale naprawde to ciężko coś ciekawego trafić [jak szuka się tak mało jak ja :) ].Pozdro z PyrlandiYard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Witam szanownych kolegów !!!U mnie tez jakoś krucho z czasem, obowiązki związane ze zmiana stanu cywilnego itd... Jak znajdę trochę czasu postaram sie powklejać trochę fotek ciekawszych znalezisk. A tak poza tym to ciesze sie bardzo, że watek ożyłPozdrawiam !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelikan85 Napisano 18 Wrzesień 2007 Share Napisano 18 Wrzesień 2007 witam Diggerja zacząłem szukac dopiero po zmianie stanu cywilnego;Pnie chodę zbyt często.dziś wieczorkiem powklejam moje fanty.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Jak obiecałem wrzucam trochę ciekawszych przedmiotów z tego roku, znalezionych w okolicy. Jak już wspomniałem nie mam czasu chodzić z wykrawką zbyt często, to też efekty nie są oszałamiajace, ale zawsze to coś lepszego niż nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Szóstak koronny Jana Kazimierza 1662 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Moneta zastępczą Gołębin o nominale 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Pierścień 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Pierścień 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Mocno nadwątlony orzełek II RP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Skrzydełko orzełka od pikielhauby (szkoda, że nie cały) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 No i trafienie roku (na pewno ze względów historycznych) guzik napoleoński 33 regimentu. Ciekawe jak zawędrował pod Czempiń ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Digger Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Łuska od MG 131 kal 13 mm Ewidentna pozostałość nalotu jaki dokonały w 1945 roku samoloty niemieckie na przemieszczające się przez Czempiń kolumny radzieckie. Efektem tego nalotu było kilki/kilkunastu zabitych radzieckich żołnierzy. Ruski posiadali jednak w mieście i okolicach artylerie p-lot w postaci działek kal. 37 mm oprócz tego na atak odpowiedziały również Wkm -y: DSzk 12,7 mm oraz amerykańskie pięćdziesiątki (W okolicy można znaleźć niekiedy łuski od wyżej wymienionych środków ogniowych. W efekcie tego jeden samolot niemiecki(prawdopodobnie Fw 190) został zestrzelony i roztrzaskał sie (o ironio losu) na byłym żydowski kirkucie. Przepraszam za ten przydługi wykład ale jest to przykład jak poszukiwacze mogą wspomagać historie regionalna. Oby jeszcze można było robić nie naruszając przepisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.