Skocz do zawartości

Kościan i okolice - znaleziska

Rekomendowane odpowiedzi

Około 20-stu monet z okresu PRL, jedna łuseczka, ładna zapalniczka świecąca i działająca, resztki starej zapalniczki na benzynę, 2 grosze teraźniejsze, kulka muszkietowa. To wynik wczorajszej wyprawy. Totalny niewypał. To miejsce będę już omijał z daleka.
Może w następną niedzielę będzie lepiej.
Pozdrawiam

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Dokładnie, miejmy nadzieję że trochę wyjdzie. Muszę jakąś miejscóweczke poszukać aby koledzy z Wrocławia z pustymi rękoma nie wracali do domu. Hehe. Porozrzucam troche swoich monetek i będzie co szukać, hihi.
Pozdrawiam

• 4 months later...

Widze że temat nieco sie odświeżył. Dodaje więc troszke łuseczek z okolic Kościana - tych ciekawszych z ostatnich tygodni.To tak na zachęte żeby zaczac sie chwalic co ciekawego w tym kończacym sie sezonie wyszło z kosciańskiej ziemi?
pozdrawiam!!!

• 9 months later...

Witam, ostatnio coś mało chodze z wykr.
Bywam na terenach od Poznania do Odry, i od Grodziska po Gostyń, ale naprawde to ciężko coś ciekawego trafić [jak szuka się tak mało jak ja :) ].
Pozdro z Pyrlandi
Yard

Witam szanownych kolegów !!!
U mnie tez jakoś krucho z czasem, obowiązki związane ze zmiana stanu cywilnego itd... Jak znajdę trochę czasu postaram sie powklejać trochę fotek ciekawszych znalezisk.
A tak poza tym to ciesze sie bardzo, że watek ożył
Pozdrawiam !!!

Jak obiecałem wrzucam trochę ciekawszych przedmiotów z tego roku, znalezionych w okolicy. Jak już wspomniałem nie mam czasu chodzić z wykrawką zbyt często, to też efekty nie są oszałamiajace, ale zawsze to coś lepszego niż nic.

Łuska od MG 131 kal 13 mm Ewidentna pozostałość nalotu jaki dokonały w 1945 roku samoloty niemieckie na przemieszczające się przez Czempiń kolumny radzieckie. Efektem tego nalotu było kilki/kilkunastu zabitych radzieckich żołnierzy. Ruski posiadali jednak w mieście i okolicach artylerie p-lot w postaci działek kal. 37 mm oprócz tego na atak odpowiedziały również Wkm -y: DSzk 12,7 mm oraz amerykańskie pięćdziesiątki (W okolicy można znaleźć niekiedy łuski od wyżej wymienionych środków ogniowych. W efekcie tego jeden samolot niemiecki(prawdopodobnie Fw 190) został zestrzelony i roztrzaskał sie (o ironio losu) na byłym żydowski kirkucie. Przepraszam za ten przydługi wykład ale jest to przykład jak poszukiwacze mogą wspomagać historie regionalna. Oby jeszcze można było robić nie naruszając przepisów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie