bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2005 Autor Napisano 13 Wrzesień 2005 Proszę o identyfikację.Znalazłem to na carskiej strzelnicy i wygląda to jak miniaturka kłódki - jest nawet dziurka na klucz". Wymiary jak na fotce :) ,zrobione z mosiądzu... co to jest?
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2005 Autor Napisano 13 Wrzesień 2005 Tak ,ta kłódeczka będzie od czegoś w tym stylu... Dzięki panowie!pozdrawiambjar_1
Menzo Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 Juz kilka razy znalazlem cos podobnego. Takie dziwne klodeczki o charakterystycznych trojkatnych ksztaltach ( lecz nie tylko). Powinienes dowiedziec sie o histori tego miejsca lub pobliskich terenow. Takowe klodeczki, zamkniete i bez kluczyka, byly symbolem konca pewnej drogi w religi żydowskiej. Kładło sie je na ustach denata i do grobu. Dziwna symbolika ale autentyczna. Nie podam żródła bo niechce mi sie szukać ale tak jest naprawde. Rozmiar wojej" kłódeczki sugeruje to (choć niejest to do konca możliwe_są to tylko przypuszczenia) iż była ona przeznaczona na małe usta dla małego człowieczka czyt. dziecka. Wszystko zalezy od miejsca gdzie to było znalezione i może sąsiedztwa kirkutu (herchacz) lub synagogi. Pozdrawiam i zachecam do zagłebienia sie w historie owego miejsca znaleziska
bjar_1 Napisano 14 Wrzesień 2005 Autor Napisano 14 Wrzesień 2005 Wiesz co...bardziej przychylam się do wersji Danieloffa. Kłódeczka" trafiona była na carskiej strzelnicy i leżała razem z plombami z końca XIX w. Raczej od pamiętnika ,a jesli rzeczywiście jest to cos o czym piszesz ,to musiała tam zawędrować w niesamowity sposób - maleńki cmentarzyk żydowski był ok. 10 km od tego miejsca ,synagogi żadnej w pobliżu tez nie było.Ale dzięki za odzew!pozdrawiam!
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2005 Autor Napisano 13 Wrzesień 2005 Proszę o identyfikację.Znalazłem to na carskiej strzelnicy i wygląda to jak miniaturka kłódki - jest nawet dziurka na klucz". Wymiary jak na fotce :) ,zrobione z mosiądzu... co to jest?
bjar_1 Napisano 13 Wrzesień 2005 Autor Napisano 13 Wrzesień 2005 No w sumie... o tym nie pomyślałem...
Pytanie
bjar_1
Proszę o identyfikację.
Znalazłem to na carskiej strzelnicy i wygląda to jak miniaturka kłódki - jest nawet dziurka na klucz". Wymiary jak na fotce :) ,zrobione z mosiądzu... co to jest?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.