marop Napisano 11 Wrzesień 2005 Autor Napisano 11 Wrzesień 2005 WitamMam pytanko do znawców.Miałem kiedyś pancerfaust identyczny jak klein 30 róznił sie tym ,że miej więcej w połowie od dołu mieł wkrecaną śrubę (jak do montażu uchwytu) na końcu metalowy korek , po przekręceniu i wyjęciu ,którego wyjmowało sie ok. 50cm spreżynę i wewnętrzną część przypominającą lufę.Niestety nie mam żadnych zdjęć, a nie daje mi to spokoju bo drugi raz już takiego nie widziałem.Napewno sprzęt był niemiecki bo na tej lufie było dużo oznaczeń.Co to było???Pozdr...
Grzesio Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Na podstawie tego opisu - według wszelakiego prawdopodobieństwa był to wielostrzałowy panzerfaust ćwiczebny. Znam takich - lekko licząc - trzy lub cztery odmiany. Wyposażone były w pustą metalową lub litą drewnianą gruchę, cokolwiek mniejszą od normalnej a ich ładunkiem miotającym był 1 lub 2 ślepe naboje 7,92x57 mm (w tym przypadku zapewne jeden, ładowany do lufy). Najczęściej budowane były w oparciu o bojowe wyrzutnie, ale jedna z tych wersji to całkowicie nowa konstrukcja.PzdrGrzesiu
WojtaSS Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Masz moze zdjecia takich cwiczebnych egzemplarzy Grzesiu ..??
Grzesio Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Klein z drewnianą gruchą był bodaj w Odkrywcy w jednym z artykułów Indii - dawno, dawno temu (ale India mówiła, że poza głowicą to zwykły Klein).Ten jest chyba najciekawszy - dzielona rura i w ogóle całkowicie nowa konstrukcja, choć podobna ideologicznie do Pzf 30 m: http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=85324 .Dwa inne znam tylko z rysunków - jeden to instrukcja polowej przeróbki Pzf 60 m poprzez wstawienie przed spustem wkładki na dwa naboje wraz z prostym mechanizmem iglicznym (grucha drewniana plus przeciwbieżna drewniana piguła w rurze od tyłu), drugi zaś to przeróbka Pzf 30 m z wstawioną od tyłu w rurę obciętą lufą karabinową wraz z zamkiem (zaczep spustowy podłączony popychaczem z mechanizmem fausta, pusta grucha metalowa kal. 12 cm).PzdrGrzesiu
ERWIN Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Witam. Dobrze że pojawił się temat ćwiczebnych panców. Odrazu doznałem olśnienia. Kilka lat temu znalazłem taki fant pod Wrocławiem. Nie wiedziałem co to jest. Rura od pancerfausta z tyłu zamknięta zatyczką przykręconą nakrętką, mechanizm spustowy podobny do tego od panca, z przodu włożona druga rura która była prawdopodobnie osią drewnianej lub blaszanej gruchy. Możliwe że się mylę ale chyba to jest własnie taki ćwiczebny model pancerfausta.
ERWIN Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Tak wygląda to co pozostało z mechanizmu spustowego.
Grzesio Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 No to już by chyba był Ausf. E... :)Mógłbyś dać zbliżenie na mechanizm spustowy? Bo, jak mi się wydaje, sprężyna uderzeniowa wchodzi końcówką do wnętrza rury?PzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Uuups, sorry, równolegle piszemy posty. :)Masz jakiś koncept, jak działał mechanizm spustowy - tzn. czy ta wygięta blacha pełniła rolę sprężyny uderzeniowej (chyba jest na to za gruba?), gdzie jest podparta, czy się obracała? Mógłbyś to jakoś rozpracować?No i co on ma we wnętrzu rury - lufę?PzdrGrzesiu
ERWIN Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Może na tym zdjęciu będzie lepiej widać. Ta blacha to chyba dźwignia, widać kołek który jest jej ośką obrotu. Naciskało się tą dłuższą część tak że ta rurka na jej końcu szła do góry. Tyle mogę teraz powiedzieć. Nie rozbierałem go i nie wiem co jest w środku. Może po oczyszczeniu da się stwierdzić coś więcej.
mietek Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=11043#11117 byl jeszcze inny watek o dziwnych pz, ale nie moge znalezc
fanatyk6 Napisano 10 Grudzień 2005 Napisano 10 Grudzień 2005 tak na marginesie. kiedys na allegro ktos opychal panzerfausta z adnotacja ze to polski powojenny. prawda to czy sciema?
bjar_1 Napisano 10 Grudzień 2005 Napisano 10 Grudzień 2005 Prawda ,produkowaliśmy je po 1945 r. ,był gdzieś na Forum o tym cały temat - poszukaj.
jack61 Napisano 10 Grudzień 2005 Napisano 10 Grudzień 2005 http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=80320#80325
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.