Skocz do zawartości

Na Zachodzie bez zmian" Remarque'a

Seb Blatter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na zachodzie jest świetne. z tego co pamiętam czas życia czas śmierci też jest w podobnym klimacie tylko wojna II...
A z innego obszaru geograficznego to co sądzicie o J.Jonesie - cienka czerwona, no i oczywiście stąd do wieczności?Ze współcześniejszych to oczywiście korpus" Griffina (tak się chyba pisze, w razie błędu przepraszam purystów):-)))
  • Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jakie macie opinie na temat dwóch ekraniazacji Na zachodzie..." - obie mozna wypożczyć w sieci i zastanawiam się co wziąć na pierwszy ogień. Niemiecki z lat 30-tych czy amerykański z 70-tych ?
Napisano
zdecydowanie amerykański - bolas ładnie przytoczyłeś bibligrafię - ale trzeba dodać że w czasie kiedy ta ksiązka powstała w Niemczech militaryzm był na topie - Remarque szedł pod prąd
Napisano
Hmmm.... czy aby pod prąd. Pd jakiś napewno ale prąd pacyfistyczny był równie silny w całej europie i w Niemczech też. Przypomnijcie mi w którym roku wydano ksążkę w Nimczech.
A co do ekranizacji...to widziałem tylko amerykańską i mimo że to tyle lat to jest duzo lepsza niż jakieś zaginione bataliony" czy okopy" chociaż teraz i środków i technikie nie brakuje a i trend w filmach wojennych jest bliski perfekcjonizmowi- przynajmniej w założeniach.
Napisano

Lokomotywo...mój drogi a czy ja chcę ci dokopać...no chyba że jesteś dresem albo jakimś skatem i chcesz pozyczyć" mój motocykl dla zgrywu to co innego.
Ale wracając do tematu... Chciałem sie upewnić co do daty...a teraz już wiem jak śpiewała Chylińska bodajże. Tak więc jeżeli interesują cię prądy w sztuce w latach 20 w Niemczech (w reszcie Europy również) to wyraźne i liczne były te o podłoży pacyfistycznym. Wielu artystów walczyło i zginęło na frontach I Wojny a ci którzy przezyli tworzyli raczej takie dzieła. Dix nie jest tutaj wyjątkiem.
Co powiesz o Grajacych w karty" Dixa z lat 20?
Fladria powstałą w latach 1934-36, gwoli ścisłości.

Napisano

Z jeszcze innej strony (te obrazy naprawde trafiaja głęboko):Georges Leroux, L'Enfer (Piekło), 1917-18, olej na płótnie, 114.3 x 161.3 cm, Imperial War Museum, London

Napisano
Czy chociażby wiersz John'a McCrae'a In Flanders Fields":
In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly,
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie,

In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

Był tutaj kiedyś na forum razem z tłumaczeniem ale w oryginale brzmi o wiele lepiej. To gdyby ktos pytał się czy było tak też w literaturze.
Napisano
no niebawem będe miał okazję zobaczyć ekranizację niemiecką z 1930 roku - podzielę się wrażeniami ...

przy okazji pytanie lekko niefortunne - czy ktoś zna jakiś link do wypożyczalni/bibloteki" z amerykańską wersją z 1970 roku, która ma jakies rozsądne wymiary ? Wszystko co widziałem to zestawy po ok. 3,8-4,3 Gb ... straaaasznie wielkie.
Napisano

obejrzałem wersję z 1930 roku - podoba mi się ... mimo charakterystycznej specyfiki filmów z tego okresu wszelkie minusy wynagradza masa sprzętu i fajnych detali ...

zgodnie z zapowiedzią parę fotek ...

Baumer i Katz (po prawej)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie