Skocz do zawartości

Konferencja GRH 30 wrzesnia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
KONFERENCJA GRUP REKONSTRUKCJI HISTORYCZNEJ

Dyrekcja Centralnej Biblioteki Wojskowej w Warszawie serdecznie zaprasza na spotkanie przedstawicieli grup rekonstrukcji historycznej odtwarzających polskie i alianckie oddziały wojskowe z lat II Wojny Światowej. Impreza odbędzie się w dniu 30 września 2005 roku, w siedzibie CBW, ul. Ostrobramska 109 w Warszawie.
Spotkanie ma na celu ukazania dorobku grup rekonstrukcji historycznej i zaprezentowanie przyszłorocznych zamierzeń organizacyjnych oraz zintegrowanie środowiska.
Program spotkania:
12.00-14.00 – prezentacje poszczególnych grup rekonstrukcyjnych oraz organizowanych przez nie imprez w holu CBW i przed budynkiem (pojazdy) i spotkania z przedstawicielami Ministerstwa Obrony Narodowej.
14.00-16.00 – konferencja grup rekonstrukcji historycznej.
Wszelkie informacje na temat konferencji znaleźć można na stronie. Informacji udziela również Paweł Rozdżestwieński, email:dobroni@hot.pl; 0-507 05 11 55.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 16:12 09-09-2005
Napisano
Jazłowiak napisał:
...zintegrowanie środowiska."

W niektórych przypadkach to niemożliwe.

Pokojową Nagrodę Nobla temu, komu udałoby się zintegrować" krajowe środowisko reenactorów 1. Samodzielnej Brygady Spadochronowej.

Nie do zrobienia bez wysłania na reenactorską emeryturę pewnych osób. Oczywiście z pięknymi dyplomami, goździkami, uściskami dłoni prezesów itp.

:-)
Napisano
hmmm... ciekawe czemu nie zaprasza się rekonstruktorów przeciwnej strony? Mam wrażenie, że organizatorzy spotkania traktują rekonstruktorów zajmujących się wojskami niemieckimi jako dzieci gorszego boga. Myślę, że przykladowo AA7 , Pomerania też mają ciekawe doświadczenia rekonstrukcyjne z którymi mogliby się podzielić. Mam nadzieję, że nie lekceważy się rekonstruktorów wojsk niemieckich. Pozdrawiam
Napisano
Panowie - musicie zrozumieć, że nie żyjemy w kosmosie. CBW jest jednostka MON - w MWP sprzedawano jakieś tam duperele i pismaki z Wyborczej wysmarowały sążnisty artykuł o propagowaniu nazizmu przez oficjalną jednostkę MON. Co do AA7 i Pomeraniii - sam ich zaproszę, aby uczestniczyli w panelach dyskusyjnych nma tematy m.in. co ja i gdzie robić w roku 2006. Tym bardziej, że część AA7 I Pomeranii to aktywni współpracownicyBzury i DB. Prezentacje GRH w CBW są statyczne i nie wymagaja strony przeciwnej - a założeniem prezentacji jest popularyzowanie polskiego i alianckiego wysiłku w IIWW. Nie należy tu doszukiwać się żadnych podtekstów. Więcej zdziałamy rozumnymi krokami niż niepotrzebnym epatowaniem.
Napisano
dzięki za dopowiedzenie konkretów w ostatnim poście jazlowiak. Już się bałem, że CBW kierując zaproszenie do GRH zajmujących się odtwarzaniem oddziałow polskich i alianckich: Spotkanie ma na celu ukazania dorobku grup rekonstrukcji historycznej i zaprezentowanie przyszłorocznych zamierzeń organizacyjnych oraz zintegrowanie środowiska", chce pominąć tych którzy poświęcili się rekonstrukcji niemieckiej.
W takim razie kamień spada z serca i owocnej pracy na spotkaniu.
Napisano
Członkowie założyciel 7AA - Rafał, Marci, Krzysiek i inni są moimi i Jazlowiak długoletnimi przyjaciółmi, i żadna , powtarzam żadna konferencja nie odbędzie się bez zaproszenia ich właśnie. Są z nami od pierwszej Bzury, wiele razy dopingowliśmy im aby stworzyli jak najlepsza grupę NIEMIECKĄ.
Powyżesze stwierdzenia , jakie tu przeczytałem są idiotyczne i pisane bez znajomości tematu.
Przepraszam, proszę się nie obrażać za epitet, ale tak to wygląda. Trzeba zrozumieć, że są miejsca gdzie inny mundur niż polski nie uchodzi.
A najlepszym dowodem na to jest to, że sami zainteresowani tak samo sądzą.

Z żadnej złośliwości i z pozdrowieniami dla wszystkich

JaH

ps.

Swego czasu Polski Wrzesień" byl pierwszą organizacją rekonstruktorsa gdzie specjalnie tworzono sekcje niemiecką. Więc chyba to jest najlepszy dowód.
Koledzy, nie twórzcie sztucznie problemów TAM GDZIE ICH NIE MA.
Napisano
Czołem! Wszytskim - fantastycznie że jest tego typu spotkanie - jesli mowa o oddziałach alianckich to rozumiem że oddziały sojusznika" RKKA rownież moga brać w niej udział? - jakie grupy rekonstruujące oddziały sowieckie wezmą w tym udział?
po drugie jesli popularyzujemy mundur polski to czy grupy zajmujące się Ludowym" Wojskiem Polskim będą mogły również wystapić?
Proszę wybaczyć pytania - jednakże brak jasnego określenia że mila widziane" są jedynie formację na zachód od Renu? czy jak?
kto mi odpowie?
pozdrawiam
Napisano
Wszystko pięknie i cacy. A co z innymi grupami rekonstrukcyjnymi. Czy pan Jazłowiak wszystkich zaprosi? / Przepraszam, ale nie znam pana imienia i nazwiska./
Kto będzie prowadził prelekcje?
Napisano
Dyrekcja Centralnej Biblioteki Wojskowej w Warszawie serdecznie zaprasza [...] "

Zresztą chyba szukacie dziury w całym. Kto powiedział, że CBW nie zaprasza grup z poza Polskiego Września"? W zaproszeniu nie ma żadnych organiczeń.
Ramov: Ludowe Wojsko Polskie (nie wiem po co cudzysłów?) też jest polską formacją wojskową z II Wojny Światowej. Jeśli jakaś grupa będzie miała chęć, to pewnie wystąpi.
Napisano
Myslę, że wystarczy wysłac zgłoszenie - i tyle, przeciez tak napisano w komunikacie:-)A Polonia Militaris wszak wystawiała reprezentację do Pragi w mundurach Odrodzonego Wojska Polskiego.
Napisano
Tekst, który Pan Jazlowiak napisał, trochę się nie zgadza z właściwą formułą CBW.
Tego pamiętnego 30 września jest konferencja z Panem dok. Żakiem wykład „Puławski, Kościuszko – Narodziny armii Amerykańskiej”.
Następne tematy to:
Polacy w II wojnie światowej – prof. /Jeszcze niewiadomo/
Pokaz Żandarmerii Wojskowej
Jedna z pan w CBW opisała zaistniałą sytuacje jako pewne nieporozumienie.
Jednakże jakieś grupy mają być i się prezentować statycznie. Gdzie niejaki Pan Paweł Rozdzestwienski ma tylko prawo do zaproszenia tych grup. Domyślam się, że to jest Pan Jazłowiak. Bardzo mi miło Tadeusz Pogorzelski. Czy w zaistniałej sytuacji Pan będzie prowadził prelekcje o Grupach Rekonstrukcyjnych o których wspomina Pan a nie CBW.

Pozdrawiam Tadek
Napisano
Tekst, który Pan Jazlowiak napisał, trochę się nie zgadza z właściwą formułą CBW. Tego pamiętnego 30 września jest konferencja z Panem dok. Żakiem wykład „Puławski, Kościuszko – Narodziny armii Amerykańskiej”. Następne tematy to: Polacy w II wojnie światowej – prof. /Jeszcze niewiadomo/ Pokaz Żandarmerii Wojskowej Jedna z pan w CBW opisała zaistniałą sytuacje jako pewne nieporozumienie. Jednakże jakieś grupy mają być i się prezentować statycznie. Gdzie niejaki Pan Paweł Rozdzestwienski ma tylko prawo do zaproszenia tych grup. Domyślam się, że to jest Pan Jazłowiak. Bardzo mi miło Tadeusz Pogorzelski. Czy w zaistniałej sytuacji Pan będzie prowadził prelekcje o Grupach Rekonstrukcyjnych o których wspomina Pan a nie CBW. Pozdrawiam Tadek"

Szanowny Panie, tak się składa, że jestem pracownikiem CBW i jednocześnie z ramienia Fundacji Polonia Militaris organizuję całość uroczystości 30 września 2005 roku. Grupy mają zaprezentować się w godzinach 12.00-14.00 a następnie w godzinach 14.00-16.00 odbędzie się nasza własna konferencja rekonstruktorska. Nie bardzo rozumiem czego dotyczą Pańskie wątpliwości?
Napisano
Nie jest dla mnie jasne:

a następnie w godzinach 14.00-16.00 odbędzie się nasza własna konferencja rekonstruktorska.

Kto i co?
Napisano
Po zakończeniu głownej części imprezy GRH udają się na własną wewnętrzną konferencję - bo chcemy przeanalizowac np. nasze działania w roku przyszłym i złozyc postulaty do MON.
Napisano
…udają się na własną wewnętrzną konferencję…

Czyli osoby zewnątrz nie mogą uczestniczyć?

Proszę powiedzieć, jakie Pan grupy przewiduje w CBW?
Napisano
Co w tym dziwnego, że konferencja jest zamknięta dla osób z zewnątrz? Na inne konferencje (np. ortopedów, czy hurtowników makaronów) też się nie wpuszcza gapiów.
Napisano
O jej - przepraszam że uraziłem, bardzo przepraszam.

Jeszcze raz moje pytanie.
Proszę powiedzieć, jakie Pan grupy przewiduje w CBW?
Napisano
Ludzka ciekawość.

Chodzi mi tylko, kto będzie zaproszony. Konkretnie?
Czy:

7AA - to już wiem
Pomerania – to już wiem
Cytadela
Odwach
ZGR Radosław
SH Kotwica
PSZ Najkrótszą Drogą
TGRH
GRH Grupa Operacyjna Śląsk"

Czy jeszcze jakieś inne???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie