Dominik Kasprzak Napisano 17 Kwiecień 2003 Autor Napisano 17 Kwiecień 2003 Witam!Czy ktoś mógłby potwierdzić umiejscowienie schronów nr 9 i 14. Czy te schrony w ogóle istnieją? Prawdopodobnie były lub są to polowe lekkie schrony żelbetowe z 1939r. W artykule: Stanisław Żytniewski - Pierwsze śląskie fortyfikacje. Punkt oporu Wzgórze-305" [Zeszyty Tarnogórskie nr 16, Tarnogórskie Sesje Naukowe t. 5, Fortyfikacje Śląska i pogranicza cz. 2] autor zamieścił mapkę tej pozycji, na której polowy schron (ten na południu pozycji) jest naniesiony w innym miejscu. Czy na którejś mapce jest błąd, czy może były 3 takie schrony.PozdrawiamDominik
Grzebiuszka Napisano 18 Kwiecień 2003 Napisano 18 Kwiecień 2003 Witam.Chciałem potwierdzić istnienie obiektu nr 14 ,ale po analizie tego planu już zupełnie nic nie wiem.Przeprowadzaliśmy kiedyś wraz z kolegami badania terenowe i Twój plan nie zupełnie pokrywa się z moim.Otóż od DK-4 na północ ,do toru kolejowego zlokalizowaliśmy 12 obiektów( u Ciebie 14),natomiast od DK-4 na południe ,do nasypu kolejowego tylko 6 (u Ciebie 9) .Na zachód od ul.Karłowicza nie znaleźliśmy żadnych obiektów(u Ciebie to nr 18 i 9 )Oczywiście ja ich mogłem nie znaleźć ,a Ty je znalazłeś.Odnośnie obiektu nr 14: trudno mi powiedzieć ,jak przebiega ta umowna numeracja, ale najbliżej nasypu kolejowego jest tradytor wybudowany w późniejszym okresie niż reszta-chyba w 1936r.Jeżeli jednak ten tradytor na Twoim planie ma nr 11, to numeru 14 w domniemanym miejscu nie zlokalizowaliśmy.Jest natomiast bardziej na południe,za nasypem kolejowym (ok 500m)obiekt pozorno-bojowy strzelający na poł-zach.Aby do niego trafić musisz zjechac z DK-4 na Maciejkowice w ul. Kluczborską i po przejechaniu wiaduktu na wspomnianej linii kolejowej skręcić w lewo na wysypisko śmieci.Obiektu wypatruj w krzakach po lewej stronie.Jeżeli jednak go nie dojrzysz ,to na pewno wskaże Ci go pierwszy Hasio Maszketnik" spotkany na wysypisku.Z fortecznym pozdrowieniem- Grzebiuszka
Grzebiuszka Napisano 21 Kwiecień 2003 Napisano 21 Kwiecień 2003 Sorki, bo mapka chyba nie jest Twoja a p.Stanisława Żytniewskiego ,ale problemy pozostają te same :).Grzebiuszka
sqh Napisano 23 Kwiecień 2003 Napisano 23 Kwiecień 2003 Mapka załączona przez Dominika nie jest orygianalną mapką z artykułu S. Żytniewskiego w T".Tamta bowiem pochodziła z pracy habilitacyjnej dr J. Miniewicza o Obszarze Warownym Śląsk" i przedstawiała niezrealizowany do końca projekt Grupy Warownej Dąbrówka Wielka". Nie wybudowano tam schronów bez kopuł pancernych, zaznaczonych w oryginale czarnymi kwadratami oraz obiektów pozornych, zaznaczonych w oryginale czarnymi kropkami.Istniejące obecnie obiekty pozorne dobudowano dopiero w 1938 roku, zaś rok wcześniej dodano tradytor armaty p-panc na skraju lewego skrzydła grupy.Przy południowym skraju szosy istnieje jeszcze ścianka ze strzelnicą i śladami dachu z blachy falistej - być może jest to pozostałość wspominanej przez gen. J. Sadowskiego pierwszej polskiej pozycji osłonowej Śląska z przełomu lat 20' i 30'.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.