Skocz do zawartości
  • 0

luska

archeo

Pytanie

znalazlem ja w lesie w miejscu gdzie byly pozycje polskie z wrzesnia 1939r, a teraz kilka danych:
- luska ma 4cm dlugosci,
- bicie na spodzie luski to: 38 na gorze i 42 na dole,
- kaliber cos kolo 7mm chyba, bo jest lekko splaszczona,
- luska mosiezna,
- dosc gleboko osadzony byl czubek", widac punkt bicia na lusce /12mm od krawedzi/,
- bicia mocujace czubek" do luski sa tylko dwa.
PS.
tak swoja droga moglby mnie ktos oswiecic jak fachowo dzieli sie pocisk; luska i ........ , bo czubek brzmi dosc glupio ;P

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

znalazlem ja w lesie w miejscu gdzie byly pozycje polskie z wrzesnia 1939r, a teraz kilka danych:
- luska ma 4cm dlugosci,
- bicie na spodzie luski to: 38 na gorze i 42 na dole,
- kaliber cos kolo 7mm chyba, bo jest lekko splaszczona,
- luska mosiezna,
- dosc gleboko osadzony byl czubek", widac punkt bicia na lusce /12mm od krawedzi/,
- bicia mocujace czubek" do luski sa tylko dwa.
PS.
tak swoja droga moglby mnie ktos oswiecic jak fachowo dzieli sie pocisk; luska i ........ , bo czubek brzmi dosc glupio ;P

Siemka,
jeżeli to rzeczywiście nagan (chynba pisownia jest inna) to jest to n a b ó j = łuska + pocisk + mat.miotający (proch), tylko pocisk w tym typie był schowany do środka łuski a pod spodem miał materiał miotający. Taka jego uroda.
A przy okazji miłych i wesołych świąt życzę...
PSJ

W każdym naboju proch jest pod pociskiem.
W przypadku nagana nie chodzi tu bynajmniej o urodę, ale o kwestię uszczelnienia przy wystrzale. W rewolwerach część gazów ulatuje pomiędzy bębnem a lufą. W naganie łuska minimalnie wsuwała się w lufę, co powodowało uszczelnienie i przynajmniej teoretycznie zwiększenie skuteczności działania, gdyż nie było straty gazów przy wystrzale. Przy okazji nagany były uzywane przez Policję przed 1939, potem w konspiracji, LWP, przez armię carską i czerwoną, potem po wojnie też. Z reszta czekista, czy enkawudzista to najczęśćiaj miał właśnie nagana.

Cześć raz jeszcze
Ogólnie Mietek i SP17 trochę luzu - święta idą...
Wiadomości macie OK i dzielicie się nimi - jest to chwalebne i będzi wam zapisane. Ja ze zdjęcia jak i z opisu nie mogłem wydedukować czy to sama łuska czy nabój. Mietek: Ja wiem dlaczego była tak konstrukcja tego naboju. Napisałem o urodzie - bo był to zupełnie różniący sie od innych nabój.
I jeszcze raz trochę z jajem boć to Wielkanoc (jajeczne święto) hihih

Pozdrawiam PSJ

PSJ jestem bardzo wyluzowany. Na dowód tego prezentuję cztery wspomniane naboje. Kto pierwszy odpowie,który jest Polski(orzełek, 67, N, 37)i po czym poznać? Pozdrawiam. Irek
PS. Te zaokrąglenia to wina sprzętu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie