komunacccp Napisano 7 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2005 witamMoże ktoś słyszał o Michale Sabadachu z Uniejowc koło Złotoryi w województwie dolnośląskim?? Prawdopodobnie znalazł elementy czołgu i Czerwonoarmiste wysoko odznaczonego(oczywiscie mogiłe). Po numerze na medalu prawdopodobnie znalazł rodzine i sie z nimi skontaktował i po ok 65 latach powiadomił rodzine o miejscu spoczytnku ich krewnego. Tyle mówili w radio. Sabadach jest znany w Polsce i w Rosji posiada u siebie hotel i muzeum Armii Radzieckiej i Ludowego Wojska Polskiego. Nie raz byla u niego telewizja co jakis czas urzadza imprezy kompatantow itp. Może ktoś słyszał coś o nim i o jego znależisku??? Zamieszcam jego foto może ktoś go rozpozna wzrokowo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 hehehetak czytam to co napsiales, i przypomniala mi sie sytuacja sprzed dwoch latkolega znalazl szczatki dwoch rosjan, obaj mieli po medalu za odwagu" medale byly numerowane, i odeslal informacje o ich znalezieniu przy szczatkach do radzieckiej ambasadyrosjanieodpisali mu po.....3 latach (dokladnie dwa lata temu). otoz wlasciciele tych medali:- jeden zyje dodzis,- drugi zginal pod staliningrademjaki jest wniosek ???albo rosjanie maja straszny balagan w swoich papierach, albo osoby ktorych szczatki kolega odnalazl - ukradly medale np zwlokom pod staliningradem, albo lezacemu pijanemu koledze, ktory gdziestam zyjesobie do dzis :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komunacccp Napisano 7 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2005 witam moze i masz racje ja w to nie watpie tylko pytam bo uslyszalem w radio:) takie sytuacje sie zdarzaja napewno:) ale moze ktos slyszał cos wiecej. pozdrawiam i dzuieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 Sabadach to głosna postać i znana -komuna odwiedz Michała Sabadacha to zobaczysz wiele ciekawych rzeczy bo sądząc po nicku to macie wspólne zainteresowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komunacccp Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2005 juz u niego bylem 2 tygodnie:) pare lat temu 2 razy:) Mam do niego ok 5 km:) ale myslalem ze ktos wie o jego znaleziskach itp:) pozdrawiam. a co byles u niego?? jak ci sie podobało?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabat Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 wybiera się ktoś na dzień zwycięstwa do uniejowic?? w niedziele chyba jest zjazd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianLca Napisano 9 Maj 2009 Share Napisano 9 Maj 2009 Ja się wybieram!:P Z Tobą Rabat!!;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOLA Napisano 13 Maj 2009 Share Napisano 13 Maj 2009 Jesli jest ktos dalej zinteresowany tymi szczątkami czołgu to moge wkleić artykuł z gazety z przed kilku lat na ten temat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komunacccp Napisano 15 Marzec 2010 Autor Share Napisano 15 Marzec 2010 witam Byłem u Sabadacha, a wy byliście?? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianLca Napisano 15 Marzec 2010 Share Napisano 15 Marzec 2010 Comunacccp: Trzeba się spieszyć z odwiedzinami u Pana Sabadacha, ponieważ tegoroczna majówka będzie ostatnią (prawdopodobnie)! Pewnie już słyszałeś, że L-ca powstał projekt muzeum zimnej wojny", większość eksponatów ma pochodzi z Jego kolekcji! Wczoraj właśnie dotarła do mnie ta nowina! Z tego co wiem Pan Sabadach na razie nic nie potwierdza! Pzdr. Damianlca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabat Napisano 15 Marzec 2010 Share Napisano 15 Marzec 2010 jaka większość eksponatów ?? przecież on już i tak tam mało ma. część poszła do filmu Kobieta w Berlinie" i Mała Moskwa" ( nie wróciły ), część została rozkradziona podczas corocznych obchodów dnia wyzwolenia" oraz najfajniejsze fant ppsz została oddana do restauracji Legnickiej Mała Moskwa".U Pana Michała bywam raz na imprezie i kilka razy prywatnie ( z dziadkiem kolegą Sabadacha ) w ciągu roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komunacccp Napisano 15 Marzec 2010 Autor Share Napisano 15 Marzec 2010 Racja ja pierwszy raz bylem tam w 2000 roku to bylo co zwiedzac a teraz niestety jest lipnie w zasadzie nie ma nic ciekawego sama wilgoc, wszystko niszczeje. Jeszcze można to uratować więc jak to ma być gdzieś wyeksponowane to super. Z roku na rok wsztko niszzceje i ginie. jestem tam często na każdej imprezie i czasem tak poza imprezami i widze co sie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianLca Napisano 15 Marzec 2010 Share Napisano 15 Marzec 2010 Ostatnio w barku u dziadka znalazłem starą po rosyjską" wódkę Город Москва" czyli moskiewską!:) Jeszcze parę lat i będą mnie prosić o taki eksponat! Komuna: U Ciebie w Goldbergu chyba słabo z fantami z komuny?;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komunacccp Napisano 17 Marzec 2010 Autor Share Napisano 17 Marzec 2010 U nas są jakieś pozostałości ale nie wiele. Taką wódeczkę to bym wypił :D Masz jakieś fanty ze Złotoryi i okolic?? Zdjęcie z majówki 2009 r. To ja :Dhttp://img248.imageshack.us/img248/3527/sabadach.jpghttp://img510.imageshack.us/img510/1781/sabadaba.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 Szkoda mundurów, bo każdy może je macać :) był program o tym miłym Panu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiz Napisano 11 Maj 2010 Share Napisano 11 Maj 2010 9 maja robiłem materiał zdjęciowy z imprezy u Pana Michała z okazji dnia zwycięstwa. Podaje link ze zdjęciami: http://lyskawa.blogspot.com/2010/05/obchody-dnia-zwyciestwa-uniejowice.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabat Napisano 8 Październik 2010 Share Napisano 8 Październik 2010 witam!!kto w niedzielę wybiera się na dzień Wojska Polskiego do Pana Sabadacha?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.