mike110 Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Napisano 6 Wrzesień 2005 Co możecie mi o tym powiedzieć? Zapewne orginał. Ale w jakich okolicznościach była przyznawana?
pik78 Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Może za powrót w jednym kawałku z rozpoznania???
grba Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 Отличный разведчикhttp://awards-su.com/index/zn/razvedchik/ru/razvedchik.htmZatwierdzona dekretem Prezydium Rady Najwyższej ZSRR 10 marca 1943 rokuOdznaką nagradzano szeregowców i niższych dowódców Armii Czerwonej uzyskujących systematycznie wysokie osiągnięcia:za spełnianie zadań dowódcy przy prowadzeniu zwiadu bojowego,za zdobywanie informacji ujawniających miejsce, położenie, skład, zgrupowanie, charakter działań, systemy ogniowe, zamiary i przygotowanie bojowe przeciwnika, wzory uzbrojenia, amunicji i innych materiałów bojowych,za pochwycenie jeńca informatora ,za dostarczenie na czas informacji dowództwuza wzajemne wspieranie i pomoc w boju,za zuchwałe i odważne działania mniejszymi siłami przynoszące wrogowi straty,za wzorowe utrzymanie i oszczędzanie uzbrojenia, zwiadowczego sprzętu, mienia,za utrzymywanie nieprzerwanego połączenia z działającymi organami wywiadowczymi,Odznaka bez podziału na stopnie, zrobiona z żółtego metalu, z naniesieniem emalii, z dodatkiem srebrzenia. W odróżnieniu od innych odznak z serii «Отличный…», kryty emalią, ze wstążką, opasany wieńcem dębowym.
pik78 Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 Grba-chylę czoła przed znawcą,twoj link pomogl kilka odznak zidentyfikować,pozdro z Białegostoku !!!
mike110 Napisano 7 Wrzesień 2005 Autor Napisano 7 Wrzesień 2005 Dzięki wielkie Grba! O to mi chodziło!
mike110 Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Napisano 6 Wrzesień 2005 Co możecie mi o tym powiedzieć? Zapewne orginał. Ale w jakich okolicznościach była przyznawana?
Pytanie
mike110
Co możecie mi o tym powiedzieć? Zapewne orginał. Ale w jakich okolicznościach była przyznawana?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.