YoWheris Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 Proszę o identyfikację tego znaleziska. Co to może być?? Miro, właśnie o tym fancie ci mówiłem na ognisku w Łosiowie. Może wiesz co to jest?
Kiler Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 Wedlug mnie to cos wykonane jest z pierscienia wiodacego z pocisku artyleryjskiego, choc brak mi skali porownawczej.
YoWheris Napisano 7 Wrzesień 2005 Autor Napisano 7 Wrzesień 2005 nie no, moje znalezisko aż takie duże nie jest. Na wygląd to na do 20 cm.
TIX Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 a w jakim rejonie znalezione ? moje pochodzi z tzw szlaku tatarskiego
hakas Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 Więcej fotek. Wielkość noża sugeruje jednak pochodzenie z epoki brązu. Jednak jestem ostrożny w ocenie.
YoWheris Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Napisano 6 Wrzesień 2005 Rękojeść jest karbowana tylko z jednej strony, a fotki dorzucę na przyszły tydzień, gdy już go będę miał przy sobie. Dokladne wymiary też na przyszł
TIX Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 mam podobne znalezisko, znalezione na ornym polu, wygląda jak ostrze miecza z wąsami . całkowita długość 40-45 cm .
YoWheris Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 Proszę o identyfikację tego znaleziska. Co to może być?? Miro, właśnie o tym fancie ci mówiłem na ognisku w Łosiowie. Może wiesz co to jest?
YoWheris Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Napisano 6 Wrzesień 2005 wymiary mogę podać dopiero na przyszly tydzień, gdyż w tej chwili dalem go do identyfikacji kumplowi archeologowi. Ale z tego co pamiętam to gruboś to okolo 0,5cm - 0,7 cm. Dlugości nie podam z glowy gdyz nie chcę wprowadzać w błąd. Okoliczności znalezienia: Przy budowie drogi, podczas korytowania pod konstrukcję drogi, wyszedł na łyżce koparki.
mietek Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 Zgadzam sie z Kilerem - tzw sztuka okopowa", noz do listow zrobiony z pierscienia prowadzacego od pocisku. Widzialem podobny, mial jako rekojesc tez odlamek pocisku.
hakas Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Czy oprócz niego wyszły skorupy, lub inne przedmoity? Jeśli tak to jest to nóż z epoki brązu. Może więcej fotek, czy te karby na rękijeści są z dwuch stron?
Pytanie
YoWheris
Proszę o identyfikację tego znaleziska. Co to może być??
Miro, właśnie o tym fancie ci mówiłem na ognisku w Łosiowie. Może wiesz co to jest?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.