Skocz do zawartości
  • 0

co to jest, Nóż??

YoWheris

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację tego znaleziska. Co to może być??
Miro, właśnie o tym fancie ci mówiłem na ognisku w Łosiowie. Może wiesz co to jest?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rękojeść jest karbowana tylko z jednej strony, a fotki dorzucę na przyszły tydzień, gdy już go będę miał przy sobie. Dokladne wymiary też na przyszł
Napisano
mam podobne znalezisko, znalezione na ornym polu, wygląda jak ostrze miecza z wąsami . całkowita długość 40-45 cm .
Napisano

Proszę o identyfikację tego znaleziska. Co to może być??
Miro, właśnie o tym fancie ci mówiłem na ognisku w Łosiowie. Może wiesz co to jest?

Napisano
wymiary mogę podać dopiero na przyszly tydzień, gdyż w tej chwili dalem go do identyfikacji kumplowi archeologowi. Ale z tego co pamiętam to gruboś to okolo 0,5cm - 0,7 cm. Dlugości nie podam z glowy gdyz nie chcę wprowadzać w błąd.
Okoliczności znalezienia: Przy budowie drogi, podczas korytowania pod konstrukcję drogi, wyszedł na łyżce koparki.
Napisano
Zgadzam sie z Kilerem - tzw sztuka okopowa", noz do listow zrobiony z pierscienia prowadzacego od pocisku. Widzialem podobny, mial jako rekojesc tez odlamek pocisku.
Napisano
Czy oprócz niego wyszły skorupy, lub inne przedmoity? Jeśli tak to jest to nóż z epoki brązu. Może więcej fotek, czy te karby na rękijeści są z dwuch stron?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie