Skocz do zawartości

Kopiec

Romo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji takiego kopczyka, jest na tym terenie full, średnica około 3-4 m wysokość do1,5 - 2 m, centrum Polski.
Z góry dzieki :-)
Pozdrawiam.

Napisano
Jeżeli układają się w jakieś linie, mogą to być oznaczenia granic, nawet pomiędzy poszczególnymi rewirami leśnymi, mam mapy gospodarczego urządzenia lasów z początku lat 50-tych i tam takie kopczyki są zaznaczone właśnie na granicach, co jakiś czas je odnawiano, bo szczególnie na terenach piaszczystych, szybko ulegały destrukcji. Teraz chyba sie tego nie robi, bazuje się na dokładniejszych pomiarach geodezyjnych, nawet GPS.
Napisano
nie są regularne, sa porozrzucane, raczej chaotycznie, jedne sa wieksze, drugie mniejsze, w jednym miejscu jest dość ciekawie jeden duzy i przy nim trzy małe.
Napisano
Nie to nie Wełtyn, może sie wytłumaczę chodziłem za czymś i mnie to zaintrygowało, nie wiem może to tylko jakieś całkiem przypadkowe ukształtowanie terenu, może ktoś tam cos kiedyś robił i całkiem przypadkowo usypał te górki, nie znam historii tego terenu aż tak dobrze,praktycznie wcale.Poszukiwałem śladów ponapoleońskich" a natrafiłem na coś czego zupełnie nie potrafię zidentyfikować.
Znalazłem nawet kawałek jakiegoś miecza jutro wrzuce fotkę.
Napisano
Profilaktycznie zgłoś do najbliższego muzeum archeologicznego - mogłeś trafić na cmentarzysko kurhanowe, nie rozkopuj tych kopcy bo Scytów w Polsce nie było i złota to tam nie znajdziesz, a możesz zniszczyć zabytek. I będzie na poszukiwaczy. I pamiętaj, że kurhany to także cmentarzysko. Pamiętaj też, że stanowiska archeologiczne bada się po stwierdzeniu ich zagrożenia, wiec jeśli odnalazłeś cmentarzysko kurhanowe i nikt go nie bada i się do tego nie spieszy może znaczyć, że nie jest zagrożone. Nie stwarzaj więc dla niego zagrożenia. Jeśli to stanowisko archeo to na 70% jest archeologom już znane.

jak nie chcesz by wiedzieli że chodzisz z wykrywaczem powiedz, że byłeś na grzybach.

Pozdrawiam
Napisano
Rozkopywać ??????? NIGDY W ŻYCIU !!!!! bałbym sie później po nocach - hehehehehehehe, a tak poważnie archeolodzy chyba o tym wiedza bo jest to w takim miejscu, że nie sposób tego nie zobaczyć.
Napisano
Witam!

Rozkopywać faktycznie nie ma sensu choć akurat Scytowie w Polsce byli i owszem, ale trafić na nich nie jest łatwo.. Choć z drugiej strony może trafiłeś na nikomu nieznany tzw. grób książęcy", więc i złoto by się znalazło:)

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie