pretender01 Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2005 Witam. Mam pytanie dotyczące guzika przedstawionego na fotce. Wyglądaj jak używany za Napoleona I, ma 24mm średnicy i jest płaski... ale uszko ma pojedyncze. Oglądałem guziki francuskie na stronie http://www.knopfsammler.de/main_index.html i są tam guziczki z takim uszkiem ale żaden nie jest tego typu. Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z takim guziorem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretender01 Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2005 ... i wspomniana druga strona guziczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretender01 Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2005 .. i jeszcze drugi guziczek do identyfikacji o średnicy 20mm i wysokości z uszkiem 12mm. To co na nim widać nie jest chyba ani cyfrą 2 ani 7 tylko jakiś zawijasek (?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretender01 Napisano 2 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2005 .. i druga fotka. Oba wyskoczyły na tym samym poletku około 35 km na północ od granic Warszawy. Pozdrawiam - p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretender01 Napisano 3 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2005 Z otrzymanych informacji już wiem, że ten z 17" to jest na 100% napoleoński i to największy ale zagadką pozostaje ten drugi .. (???) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powała Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 Ryte robiono za Kościuszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HARRY Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 obstawiam carski guzieczek ten na 2 fotce( charakterystyczne uszko) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretender01 Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Fotka 1 i 2 to ten sam guzik i jak już pisałem - napoleoński, natomiast guzik z fotek 3 i 4 to z tego co udało mi się ustalić (mogę się mylić) to prawdobodobnie jest należący do wojaka z cytuję Rgt. Pieszy P. Potockiego nr 7Wskutek spieszenia regimentu dragonii powstał w 1776 r. Długo jego status nie był pewien (konny czy pieszy) W 1778 r. został przekazany w szefostwo Franciszkowi Piotrowi Potockiemu, staroście szczerzeckiemu , aż do 1793 r. , gdy przejęła go Targowica. Nazywany był długo "Regimentem Spieszonym Dragonów , a potem "Regimentem Pieszym szefostwa Potockiego starosty szczerzeckiego.Przez większą część swojej historii nosił numer 7-my.Jednak w latach 1790-1794 kilkakrotnie zmieniał numer : w latach 1790/92 na 8-my , by wrócić do 7-ego.Z początkiem 1792 r. dokonano zmiany na numery 8-my i 9-ty , by podczas Insurekcji powrócić do numeru 7-ego." Pozdrawiam - p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Witam pretender01, czyli wychodzi na to że na focie trzymasz go po prostu odwrotnie?:-) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretender01 Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2005 ... na to wygląda :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parti78 Napisano 18 Marzec 2007 Share Napisano 18 Marzec 2007 1 i 2 fotka to napoleoński na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 23 Listopad 2014 Share Napisano 23 Listopad 2014 Ten guzik jest bardzo interesujący ze względu na stylizację siódemki. Czy ktoś mógłby potwierdzić, że to regimentu Potockiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 23 Listopad 2014 Share Napisano 23 Listopad 2014 Pozwoliłem sobie postawić 7 na nogi" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejBr Napisano 23 Listopad 2014 Share Napisano 23 Listopad 2014 Moim zdaniem sprawa nie jest taka wcale oczywista. Należałoby sprawdzić w literaturze czy 7 Potockiego walczył i czy w ogóle przebywał na terytorium dzisiejszej Litwy i Białorusi (ja niestety odpowiedniej literatury nie posiadam). Z wątłych informacji internetowych nie wynika aby tak było. Natomiast z moich obserwacji wywnioskowałem, iż te guziki są trzy albo i czterokrotnie częściej znajdywane na terenach tych krajów. Możemy tu mieć do czynienia z 7 regimentem pieszym litewskim, o którym można wyczytać nawet na wikipedii, że walczył w większości na terenach dawnej Litwy (czyli i dzisiejszych białoruskich) ale brał też udział w obronie Warszawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.