Skocz do zawartości

Guzik napoleoński (?) i jeszcze jakiś ...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie dotyczące guzika przedstawionego na fotce. Wyglądaj jak używany za Napoleona I, ma 24mm średnicy i jest płaski... ale uszko ma pojedyncze. Oglądałem guziki francuskie na stronie http://www.knopfsammler.de/main_index.html i są tam guziczki z takim uszkiem ale żaden nie jest tego typu. Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z takim guziorem ??

Napisano

.. i jeszcze drugi guziczek do identyfikacji o średnicy 20mm i wysokości z uszkiem 12mm. To co na nim widać nie jest chyba ani cyfrą 2 ani 7 tylko jakiś zawijasek (?)

Napisano
Fotka 1 i 2 to ten sam guzik i jak już pisałem - napoleoński, natomiast guzik z fotek 3 i 4 to z tego co udało mi się ustalić (mogę się mylić) to prawdobodobnie jest należący do wojaka z cytuję Rgt. Pieszy P. Potockiego nr 7
Wskutek spieszenia regimentu dragonii powstał w 1776 r. Długo jego status nie był pewien (konny czy pieszy) W 1778 r. został przekazany w szefostwo Franciszkowi Piotrowi Potockiemu, staroście szczerzeckiemu , aż do 1793 r. , gdy przejęła go Targowica.
Nazywany był długo "Regimentem Spieszonym Dragonów , a potem "Regimentem Pieszym szefostwa Potockiego starosty szczerzeckiego.
Przez większą część swojej historii nosił numer 7-my.
Jednak w latach 1790-1794 kilkakrotnie zmieniał numer : w latach 1790/92 na 8-my , by wrócić do 7-ego.
Z początkiem 1792 r. dokonano zmiany na numery 8-my i 9-ty , by podczas Insurekcji powrócić do numeru 7-ego." Pozdrawiam - p.
  • 1 year later...
  • 7 years later...
Napisano
Ten guzik jest bardzo interesujący ze względu na stylizację siódemki. Czy ktoś mógłby potwierdzić, że to regimentu Potockiego?
Napisano
Moim zdaniem sprawa nie jest taka wcale oczywista. Należałoby sprawdzić w literaturze czy 7 Potockiego walczył i czy w ogóle przebywał na terytorium dzisiejszej Litwy i Białorusi (ja niestety odpowiedniej literatury nie posiadam). Z wątłych informacji internetowych nie wynika aby tak było. Natomiast z moich obserwacji wywnioskowałem, iż te guziki są trzy albo i czterokrotnie częściej znajdywane na terenach tych krajów. Możemy tu mieć do czynienia z 7 regimentem pieszym litewskim, o którym można wyczytać nawet na wikipedii, że walczył w większości na terenach dawnej Litwy (czyli i dzisiejszych białoruskich) ale brał też udział w obronie Warszawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie