Skocz do zawartości

Guzik napoleoński (?) i jeszcze jakiś ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie dotyczące guzika przedstawionego na fotce. Wyglądaj jak używany za Napoleona I, ma 24mm średnicy i jest płaski... ale uszko ma pojedyncze. Oglądałem guziki francuskie na stronie http://www.knopfsammler.de/main_index.html i są tam guziczki z takim uszkiem ale żaden nie jest tego typu. Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z takim guziorem ??

Fotka 1 i 2 to ten sam guzik i jak już pisałem - napoleoński, natomiast guzik z fotek 3 i 4 to z tego co udało mi się ustalić (mogę się mylić) to prawdobodobnie jest należący do wojaka z cytuję Rgt. Pieszy P. Potockiego nr 7
Wskutek spieszenia regimentu dragonii powstał w 1776 r. Długo jego status nie był pewien (konny czy pieszy) W 1778 r. został przekazany w szefostwo Franciszkowi Piotrowi Potockiemu, staroście szczerzeckiemu , aż do 1793 r. , gdy przejęła go Targowica.
Nazywany był długo "Regimentem Spieszonym Dragonów , a potem "Regimentem Pieszym szefostwa Potockiego starosty szczerzeckiego.
Przez większą część swojej historii nosił numer 7-my.
Jednak w latach 1790-1794 kilkakrotnie zmieniał numer : w latach 1790/92 na 8-my , by wrócić do 7-ego.
Z początkiem 1792 r. dokonano zmiany na numery 8-my i 9-ty , by podczas Insurekcji powrócić do numeru 7-ego." Pozdrawiam - p.

• 1 year later...
  • 7 years later...
Moim zdaniem sprawa nie jest taka wcale oczywista. Należałoby sprawdzić w literaturze czy 7 Potockiego walczył i czy w ogóle przebywał na terytorium dzisiejszej Litwy i Białorusi (ja niestety odpowiedniej literatury nie posiadam). Z wątłych informacji internetowych nie wynika aby tak było. Natomiast z moich obserwacji wywnioskowałem, iż te guziki są trzy albo i czterokrotnie częściej znajdywane na terenach tych krajów. Możemy tu mieć do czynienia z 7 regimentem pieszym litewskim, o którym można wyczytać nawet na wikipedii, że walczył w większości na terenach dawnej Litwy (czyli i dzisiejszych białoruskich) ale brał też udział w obronie Warszawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie