Trafiłem ostatnio na niemieckim zrzucie taką ciekawą buteleczke, niby niepozorna po orenżadce ale napis na niej jest dość ciekawy: VICHY-ETAT z tego co pamiętam z lekcji francuskiego z ogólniaka (a poniewarz było to dość dawno to mogę się mylić) to etat oznacza państwo. Na butelce są trzy takie napisy dwa dookoła początku szyjki (:D) i jeden na denku (foto 2). Zastanawiam się po czym jest ta buteleczka ?? Oczywiście najbardziej prawdopodobne jest to, że jest to coś w rodzaju dźina, gdy się o nią potarło wyskakiwał francuski kolaborant i nowy satelita Rzeszy gotowy :D, jednak interesują mnie Wasze domysły na ten temat, może to jednak tylko butelka po orenżadzie :( (??) pozdrawiam
Question
kudlaty
Trafiłem ostatnio na niemieckim zrzucie taką ciekawą buteleczke, niby niepozorna po orenżadce ale napis na niej jest dość ciekawy: VICHY-ETAT z tego co pamiętam z lekcji francuskiego z ogólniaka (a poniewarz było to dość dawno to mogę się mylić) to etat oznacza państwo. Na butelce są trzy takie napisy dwa dookoła początku szyjki (:D) i jeden na denku (foto 2). Zastanawiam się po czym jest ta buteleczka ??
Oczywiście najbardziej prawdopodobne jest to, że jest to coś w rodzaju dźina, gdy się o nią potarło wyskakiwał francuski kolaborant i nowy satelita Rzeszy gotowy :D, jednak interesują mnie Wasze domysły na ten temat, może to jednak tylko butelka po orenżadzie :( (??)
pozdrawiam
7 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.