Jump to content
  • 0

Francuska butelka Vichy

kudlaty

Question

Trafiłem ostatnio na niemieckim zrzucie taką ciekawą buteleczke, niby niepozorna po orenżadce ale napis na niej jest dość ciekawy: VICHY-ETAT z tego co pamiętam z lekcji francuskiego z ogólniaka (a poniewarz było to dość dawno to mogę się mylić) to etat oznacza państwo. Na butelce są trzy takie napisy dwa dookoła początku szyjki (:D) i jeden na denku (foto 2). Zastanawiam się po czym jest ta buteleczka ??
Oczywiście najbardziej prawdopodobne jest to, że jest to coś w rodzaju dźina, gdy się o nią potarło wyskakiwał francuski kolaborant i nowy satelita Rzeszy gotowy :D, jednak interesują mnie Wasze domysły na ten temat, może to jednak tylko butelka po orenżadzie :( (??)
pozdrawiam

7 answers to this question

Recommended Posts

Trafiłem ostatnio na niemieckim zrzucie taką ciekawą buteleczke, niby niepozorna po orenżadce ale napis na niej jest dość ciekawy: VICHY-ETAT z tego co pamiętam z lekcji francuskiego z ogólniaka (a poniewarz było to dość dawno to mogę się mylić) to etat oznacza państwo. Na butelce są trzy takie napisy dwa dookoła początku szyjki (:D) i jeden na denku (foto 2). Zastanawiam się po czym jest ta buteleczka ??
Oczywiście najbardziej prawdopodobne jest to, że jest to coś w rodzaju dźina, gdy się o nią potarło wyskakiwał francuski kolaborant i nowy satelita Rzeszy gotowy :D, jednak interesują mnie Wasze domysły na ten temat, może to jednak tylko butelka po orenżadzie :( (??)
pozdrawiam

Arek: Magister Klawe (i dalej pytanie, czy masz Varsovie, czy Warszawa), to poczatkowo mala warszawska manufakturka pod nazwa Magister Klawe-Fabryka Chemiczna i Famaceutyczna (flaszki z tamtego okresu czesto mialy jeszcze napis Varsovie), zas pod koniec lat 20. rozrosla sie i powstalo Towarzystwo Chemiczno-Farmaceutyczne Magister Klawe Spolka Akcyjna z siedziba w Warszawie na Karolkowej 22/24 i flaszki z tego okresu sa juz sygnowane po polsku: Warszawa

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information