Jump to content

Prawdziwki czy falszywki?

01111977

Recommended Posts

Witam Forumowiczow.Od jakiegos czasu siedze sobie w GBP w Hrabstwie S.Yorkshire.Na co srodowych i co niedzielnych targach obfituja tutaj gadgety z 2 wojny swiatowej.Glownie pamiatki po 3 rzeszy.I tak np.wczoraj widzialem swietnie zachowany chelm z farba,sygnaturami ss i wnetrzem.Sold Buchy w stanie miodowym.Arbeitspassy itp,medale za 1sza wojne 1914-18 w stanie magazynowym( nie uzywane)Krzyze zelazne,medale razem z papieramipasy skorzane z klamrami, i cala mase tym podobnych gadgetow.Wlasciciel stoiska twierdzi ze zwozi to z rosjii i z niemiec.Ja osobiscie choc interesuje sie zagadnieniem od jakiegos czasu (amatorsko) nie jestem w stanie orzec czy przedmioty sa ladnymi postarzanymi kopiami czy
tym co mozna bylo znalezc u nas na Jarmarkach Dominikanskich 30 lat temu..ceny nie sa powalajace a rzeszy kupujacych tez nie widzialem.Wszystko ma wybite kody RZM.wszystko wyglada wiarygodnie i oryginalnie..tylko...gdzie jest kruczek bo za stary jestem zeby zalozyc ze go nie ma.Czy ktos ma pomysl?Za tydzien moge wrzucic fotki z cyfrowki dla niedowiarkow.Pzdr

Wszystko ma wybite kody RZM" - no tu bym uważał. RZM obejmowało tylko produkcję dla NSDAP i przybudówek (SA, HJ, SS itp.), więc jeśli np. eksponat Wehrmachtu czy ogólnopaństwowy (np. odznaczenie inne niż związane z w/w organizacjami) ma wybity RZM, to śmierdzi, delikatnie mówiąc, na kilometr.

Pzdr

Grzesio

Tez jestem w UK i szwendam sie po targach. Na niemieckie rzeczy lepiej uwazac, oczywiscie sa fanty przywiezione jako pamiatki z wojen (np duzo lornetek 1/2 wojna). Jednak od handlerzy profesjonalnych bym nie kupowal, jak cos ktos ma przy okazji to jak najbardziej. Co innego rzeczy brytyjskie, bo tu trafiaja sie ladne zakupy.

Wielu zawodowych handlarzy zaopatruje się na giełdach w Beneluksie i Francji. Ceny niższe niż u nas. Ale jak mówił znajomy który tam jeździ, dużo podróbek- Czesi ze skórami, nasze medale itp. Podobno w Chinach też właśnie już trzepią podróbki. CEny np. VM-40/38 za 1 euro.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information