Gość Napisano 14 Kwiecień 2003 Napisano 14 Kwiecień 2003 Witam,zwracam się z prośbą o potwierdzenie lub zanegowanie teorii, że stęple na mundurach, bluzach itd. były stawiane tak, że na kołnierzach były stęple czerwone - okrągłe z nazwą jednostki + N" a na dołach bluz taki sam zestaw ale już w kolorze czarnym. Może było inne znakowanie ?I druga rzecz. czy wie ktoś gdzie w Warszawie mógły pełnić służbę jednostki KOP. Ministerstwo? Dowództwo ( jakie) ?PozdrawiamSZUKAM
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 14 Kwiecień 2003 Napisano 14 Kwiecień 2003 W Warszawie mieściły się: Dowództwo KOP, dywizjon żandarmerii KOP, pluton radiotelegraficzny KOP.
sqh Napisano 14 Kwiecień 2003 Napisano 14 Kwiecień 2003 Dowództwo KOP mieściło się od 1935 w gmachu przy ul. Chałubińskiego 3b/Oczki 1, zajmowanym dziś przez Wojskowe Służby Informacyjne - tam właśnie znajdują się teczki większości z nas :-) Uprzednio zlokalizowane było w gmachu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, Nowy Świat 69, o ile dobrze pamiętam.Weterani KOP, z którymi miałem przyjemność rozmawiać, nie pamiętają natomiast, gdzie stacjonowały dyon żandarmerii i radiostacja - być może więc wszystko znajdowało się w jednym miejscu.
Gość Napisano 14 Kwiecień 2003 Napisano 14 Kwiecień 2003 dzięki wielkie. Wiem napewno też, że w Warszawie stacjonował pluton administracyjny KOP. Pewnie do obsługi dowództwa.sgh .. można się odezwać na prv w sprawie weteranów KOP-u?
pol Napisano 14 Kwiecień 2003 Napisano 14 Kwiecień 2003 Gdzie szukać takich oznaczeń na mundurach i płaszczch?No i pytanie drugie ,czy ktoś może z was zna lub posiada infornacje jak rozszyfrować takie oznaczenia?pozdro pol
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 W końcu 1934 roku Dowództwo KOP mieściło się na ulicy Nowowiejskiej 39.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 Mam płaszcz wojskowy, wyglądający na polski, choć niebardzo (niestety po kilku przeróbkach) i ma stempelki: DM 1936 w prostokącie, II b w kółku i na klapach od kieszeni trochę cyferek. Stemple są czarne, na podpince. Podpinka brązowa, płaszcz ciemnozielony. Czy można by zidentyfikować po nich, jakiej produkcji był oryginalnie? Polskiej, czy nie?Pozdrawiam
Gość Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 autorytetem w kwestii oznaczeń na mundurach to ja może nie jestem, ale tak; na onucach stempel prostokątny, czerwony ( czarnych nie widziałem )z cyframi np:3571. Na bluzach czerwony stempel okrągły na kołnierzu z nazwą jednostki np: 3 Baon KOP w środku orzeł a na dole data w formacie no 3 III 1934. Obok tego stempla N" w prostąkoącie. Na dole Bluz stemple czarne w układzie jak wyżej. Ale widzałem również właśnie w prostokącie, czarny kolor stempla, na dole bluzy Pluton administracyjny KOP". Jeśli chodzi o płaszcze nei wiem. Nie widziałem ( jeszcze ;-) ). Najlepiej sprawdzić pod ultrafioletem. Powinno byc coś widać.Pozdrawiam
sqh Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 Szukam - zapraszam na priva.Kolekcjoner - adres podany przez Ciebie pochodzi zapewne z dwuczęściowego artykułu o KOP-ie w WPH-u. Ja też na niego trafiłem, ale nie pasuje mi jedna rzecz: posesja 39 przedwojenna (notabene ulica zwała się wtedy 6 Sierpnia) to najprawdopodobniej obecna 33. Takiego budynku dziś nie ma. Czy próbowałeś może ustalić, co to był za budynek? Mam swoją teorię, ale na razie jej nie ujawnię, żeby nie naprowadzać :-)
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 Sgh, info o ulicy Nowowiejskiej podałem za J.Prochwicz, A. Konstankiewicz, J.Rutkiewicz Korpus Ochrony Pogranicza 1924-1939" Barwa i Broń, Warszawa 2003. (str. 45). Artykułu w WPH nie znam, być może informacja w książce jest za nim powtórzona.Nad obecną lokalizacją tego budynku nie zastanawiałem się.
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 Zastanowiłem się nad lokalizacją - i tak...Obecnie posesja Nowowiejska 29 to szpital psychiatryczny, Nowowiejska 31 to przychodnia wojskowa. Następną posesją - czyli o numerze 33 - powinien być teoretycznie budynek na rogu Nowowiejskiej i Alej Niepodległości (ten od strony placu Politechniki). Moim zdaniem wygląda na przedwojenny i jeżeli rzeczywiście jest to przedwojenna posesja nr 39 to w nim mieśćiło się d-ctwo KOP-u. Później mamy al. Niepodległości, budynek narożny ze sklepem spożywczym (czyżby posesja 35), szkołę (Nowowiejska 37A), ośrodek sportowy (Nowowiejska 37B) i jeden lub dwa budynki mieszkalne - po czym filtry.
sqh Napisano 16 Kwiecień 2003 Napisano 16 Kwiecień 2003 Ten budynek narożny, dobudowany do przychodni, to przedwojenny nowy gmach 1. Szpitala Okregowego i Centrum Wyszkolenia Sanitarnego (nieukończony do wybuchu wojny). Ale pod jego budowę wyburzono starszy budynek, który nawet nie wiem jak wyglądał, ale który figuruje na planach sprzed 1936. Ja przypuszczam, że dowództwo KOP-u mogło się mieścić właśnie w nim.Niedatowany komunikat dyslokacyjny KOP-u (prawdopodobnie z 1938) wymienia zaś przy ul. Chałubińskiego 3b: dowództwo, szefostwa służb, szefostwo wywiadu, urząd WFiPW, dowództwo dyonu żandarmerii, dowództwo plutonu radiotelegraficznego oraz Inspektorat Środkowej Grupy Szwadronów Kawalerii, wszystko oczywiście KOP-owskie.
Gość Napisano 16 Kwiecień 2003 Napisano 16 Kwiecień 2003 sgh --> tak się skłąda fatalnie, ze nie mam zainstalowanego outlooka i nie widze Twojego adresu.napisz coś do mnie d2idek@interia.pl a odezwę się :-)Pozdrawiam
sqh Napisano 16 Kwiecień 2003 Napisano 16 Kwiecień 2003 Szukam, Kolekcjoner - pozwolę sobie tylko zauważyć, że u mnie jest w środku q", które jest niewymienne na g" :-)Ale nie przejmujcie się, nie Wy pierwsi, nie ostatni :-)
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 16 Kwiecień 2003 Napisano 16 Kwiecień 2003 Sqh, przepraszam za przekręcenie literki w Twoim nicku. Niezauważyłem, że to jest q".
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Na stronie:http://warszawa1939.strefa.pl/index.php?r1=plany/plan_ogolny.htm&r2=strony/plan_ogolny_r.htmsą publikowane przedwojenne zdjęcia lotnicze Warszawy.Na fotoplanie są podane numery posesji i wynikałoby z nich, że jednak nie zmieniły się one.Czyżby więc siedziba Dowództwa KOPu była jednak po drugiej stronie Topolowej?
SZUKAM. Napisano 29 Kwiecień 2003 Napisano 29 Kwiecień 2003 Z tego co wypatrzyłem to tak, że mundury były wykorzystywane wielopoborowo jak mi się wydaje. Jedne steple .. ledwie widoczne ... są przebite nowszymi.może by się przespacerowac na tą Topolową?
pol Napisano 14 Maj 2003 Napisano 14 Maj 2003 No to może pomożecie mi rozszyfrować oznaczenia na moim płaszczu: na czerwono namalowane B.F.40 51 2B ,a także wybita prostokątna z zaokrągleniami pieczątka.Wewn. niej mały krzyżyk i litera G.Jest także druga pieczątka - tym razem czarna okrągła.W niej też mały krzyżyk z napisami PRIVAT-PRIVE KMV-IMGJak wiecie to pomóżciepozdro pol
SZUKAM. Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 napewno nie polskie. reszta to hipotezy bo niestety nie znam się na oznakowaniu w innych armiach. Może to amerykańckie?
sqh Napisano 15 Maj 2003 Napisano 15 Maj 2003 Znam tę stronę, bo tak się składa, że mam przyjemność ją współtworzyć, zwłaszcza jeśli chodzi o budownictwo wojskowe :-)Na odpowiednim fragmencie fotoplanu jest również opisany ostatni gmach dtwa KOP-u, przy Chałubińskiego 3b. Istotnie, numeracja tej akurat ulicy nie zmieniła się od przedwojnia. Co innego jednak z Nowowiejską - przed wojną, jako 6 Sierpnia, obejmowała ona również odcinek obecnej Al. Wyzwolenia, gdzie na pierzei południowej, nieparzystej, pod numerami 1/3/7 stało Ministerstwo Spraw Wojskowych. Obecna numeracja nieparzysta jest więc przesunięta o 3 numery in minus. Psychiatryk, dziś nr 27, miał przed wojną numer 33, Zarząd Infrastruktury i Logistyka Garnizonu Warszawa - dziś nr 29, kiedyś 35, przychodnia - dziś 31, kiedyś 37. Zaś obecne skrzydło MON-u, czyli przedwojennego 1. Szpitala Okręgowego, nosi nr 33/39 i - jak przypuszczam - stoi właśnie w miejscu budynku, w którym przez krótki czas (około 1934) mieściło się dowództwo KOP.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.