Skocz do zawartości
  • 0

Aniołek

sapertorun

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To co mam sugerować że w miejscu gdzie nigdy nie trafiło się nikomu nic starszego oprócz monet z końca XVIII w. był cały ksiągozbiór wcześniej? lokalna historia nic o tym miejscu nie mówi i jest to totalne odludzie. Tylko te wojska tam stacjonowały, więc raczej do starszych znalezisk nie należą a watpię by żołnierze mieli ze soba taka ilość książek, po ktorych to ilościach zapinek można by sugerować.... ale skoro tak to dziwny zbieg okoliczność że oprócz określonych fantów nagle pojawiaja sie starsze i te same tylko. Ciekawostka.
Pozdrawiam
Napisano
Pogrzebałem w internecie trochę vczasu i znalazłem stronke z fotkami takich zapinek. Są to faktycznie zapinki od książek te które ja przedstawiłem na fotkach są z okresu baroku. Tym bardziej mnie to teraz ciekawi że w tym miejscu sie trafiaja, ale sprawa juz wyjaśniona raz na zawsze. Pozdrawiam
Napisano
Z jakiego metalu jest wykonany, symbol amorka grającego na flecie, może być umieszczony od starożytności do współczesności. Ozdoba jest mocno zniszczona, więc tródno co kolwiek konkretnego powiedzieć. Dużo może pomóc miejsce znalezienia i przedmioty znalezione na tym miejscu. pozdrawiam.
Napisano

Żeby Twojemu aniołkowi nie było smutno to wrzucam fotkę mojego aniołka i tak w duecie będzie im weselej i może nam coś zagrają ładnie :) I proszę Nanooka1978, żeby wrzucił fotkę swojego aniołka to będzie już trio....

Napisano

....a tak poważnie wracając do datowania aniołka, to zawsze musisz odpowiedzieć sobie na pytanie w jakim kontekście znalazłeś swojego aniołka. Czy w jego okolicy trafiłeś na jakieś monetki, na inne fanty, za pomocą możesz dokonać przybliżonego datowania. Poszukaj informacji o miejscu gdzie znalazłeś aniołka, może to odpowie na Twoje pytanie.
Ja mogę jedynie przypuszczać z jakiego okresu pochodzi mój aniołek, który w kształcie jest barokowy, ale nie dajmy się zmylić barokiem. Zobacz jakie znalazłem inne zapinki niedaleko aniołka, a poza tym w miejscu znalazienia mojego aniołka i tych 3 innych zpinek wyszło mi sporo monetek szwedzkich z przełomu XVII-XVIII w. Wiem też, że w miejscu w którym kopałem były wojska szwedzkie w czasie potopu". Ja swojego aniołka właśnie datuję na XVII-XVIIIw.
Napisz w jakim kontekście odnalałeś swojego aniołka.
Pozdrawiam.

Napisano
.... a mój znajomy twierdzi, że te fanty z uszkami i nasze aniołki to nie są żadne zapinki, ... ylko okucia z książek, taki aniołek był sobie zamocowany na krawędzi okładki modlitewnika a uszko mu wystawało, na drugiej okładce był też zamocowany taki aniołek i na ich uszkach była jakaś spinka, którą zamykało się książkę".
Napisano

Oto mój aniołek i dwie inne zapinki, nie wszystkie miały jak widać uszka, na drugiej fotce bedzie widoczne miejsca po blaszkach które były przynitowane do skóry. Moja największa tego typu co te dwie obok miała ok. 10cm. więc za duza jak na okuie od książki. W miejscu gdzie u nas stacjonowały XIXw wojska trafia sie ich naprawde sporo... Ten temat kiedys poruszałem tu na forum i bede musiał go odszukac i go tu wrzuce wtedy. Pozdrawiam

Napisano

I tył gdzie widoczne są ślady po blaszkach łączonych ze skórą... szkoda że nie mam już całej która miała całą blaszke i jeszcze kawałek skóry przynitowanej...

Napisano
I drugi temat:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=38652#38674
Co do nawarstwienia kulturowego jak mowa w temacie to dziwne zeby w tym miejscu po każdej orce wychodziło ich kilka lub kilkanaście szt. za duzo jak na nawarstwienie, a obóz w którym to znajduję istaniał przez 2 lata napoleoński z liczba kilkudziesięciu tysiący osób, a potem podobny w tym samym miejscu pruski. Wiec to nie przypadek i nawarstwienie ,gdyz jeszcze nie widziałaem żeby w jednym miejscu trafialo sie tyle takich samych fantów i były z różnych epok. Nawet patyna zachowuje sie identycznie na wszystkich Wiec nadal datuje na pocz. XIXw i na wojska...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie