Skocz do zawartości
  • 0

CO TO ZA PUSZKA -WYKOP

dziki1958

Pytanie

Napisano

WITAM I GORĄCO PROSZĘ O POMOC W IDENTYFIKACJI TEGO ZNALEZISKA. WYKOPAŁEM TĄ PUSZKĘ W OKOPIE Z CZASÓW DRUGIEJ WOJNY ŚWIATOWEJ RAZEM Z Z ALUMINIOWĄ SKRZYNKĄ NA TAŚMĘ OD MG. PODOBNO W OKOLICACH TEGO OKOPU ROZBITY ZOSTAŁ NIEMIECKI CZOŁG (INFORMACJA UZYSKANA OD STAREGO DZIADKA KTÓRY MIESZKA W POBLIŻU TYCH OKOPÓW). WYMIARY PUSZKI:
WYSOKOŚĆ 180mm
ŚREDNICA DNA 125mm
WYKONANA Z BLACHY STALOWEJ.
Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC. POZDRAWIAM.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam . Mam prawie identyczną , moja nie ma tych nitów na pokrywce i zapięcie przystosowane do blokowania zawleczką - takie jak w niektórych typach skrzyń na amunicję . Ja mam swoją z piwnicy od dziadka . Czasem widać je na giełdach staroci . Wszystkie które widziałem były zielono oliwkowe . Pytałem o nie i najczęściej słyszałem że ma to być pojemnik na smar artyleryjski , podobno jest to wyrób polski z okresu przed 1939 . Podkreślam że jest to tylko teoria na potwierdzenie której nie mam dowodów .Tyle się dowiedziałem od znawców , wyznawców i poznawców . Może teraz odezwie się ktoś z większą wiedzą na ten temat . I jeszcze jedna sprawa - chyba lepiej pisze się wyłaczając DUŻE litery . Ludzie jakoś chętniej odpisują jak nie krzyczysz . Tak przynajmniej wynika z mojej praktyki na innych forach . Pozdrawiam . Leśny
Napisano
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.Militaria to nie jest moja specjalność, czasem wychodzą mi z ziemi przy okazji szukania monet. A za dobrą radę również dziękuję ale oczy już nie te co 20 lat temu i dlatego duże litery. Pozdrawiam. Dziki.
Napisano
Witam,
polski przedwojenny pojemnik na towocik...nie jest to rzecz która jest ściśle przeznaczona dla artylerii...pojemność 1 literek, byłu jeszcze większe

PZDR
PATRON
Napisano
No to teraz wiem skad takie zamiłowanie chłopów do umieszczania smaru w puszkach po maskach p-gaz. Puszki podobne to zawartosc podobna.
pozdro
Napisano

WITAM I GORĄCO PROSZĘ O POMOC W IDENTYFIKACJI TEGO ZNALEZISKA. WYKOPAŁEM TĄ PUSZKĘ W OKOPIE Z CZASÓW DRUGIEJ WOJNY ŚWIATOWEJ RAZEM Z Z ALUMINIOWĄ SKRZYNKĄ NA TAŚMĘ OD MG. PODOBNO W OKOLICACH TEGO OKOPU ROZBITY ZOSTAŁ NIEMIECKI CZOŁG (INFORMACJA UZYSKANA OD STAREGO DZIADKA KTÓRY MIESZKA W POBLIŻU TYCH OKOPÓW). WYMIARY PUSZKI:
WYSOKOŚĆ 180mm
ŚREDNICA DNA 125mm
WYKONANA Z BLACHY STALOWEJ.
Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC. POZDRAWIAM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie