Skocz do zawartości

Koszalin vol. V

wojna1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chwała,

szkoda Leonie, że Ciebie nie było. Terapia śmiechem jest wskazana (szczególnie dla Ciebie). A i Ty O. powinieneś żałować chwil straconych bez naszego (wybornego) towarzystwa... hi hi.

Mam pytanie do wszystkich: robimy stronkę - taka bez militarki - głównie z historią naszych rejonów traktowaną z poziomu użytkownika czyli mieszkańca. Oczywiście w kontekście wydarzeń jakie miały miejsce...
tak tylko pytam...

Na załączonym zdjęciu - Gross Born 1943 rok.

Bywajcie - M.

• Odpowiedzi 291
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam
Stronka to niezły pomysł..
Bardzo chętnie(czyt. Z zapałem :) wezmę udział w takim projekcie..jednak mam kilka pytań.
Jaki byłby cel tej stronki?
Jaki okres historyczny by obejmowała?
I jaki obszar? Kto by o nią dbał i na jakim serwerze by była? Czy będzie forum...;))) To tylko czubek góry moich pytań i...pomysłów...Szkoda że nie poruszyłeś tematu na ostatniej bibce...
Trzeba obgadać temat może coś wypali..każdy ma swoją wizję i swoje preferencje..
Śnieg znika ,trza ostrzyć narzędzia zbrodni..hihi
Pozdrawiam der K.
Napisano

Chwała,

zapomniałem o temacie. Zastanów się jak chciałbyś żeby to wyglądało (okresy historyczne, tematy, cele, forum... itp). Na następnym spotkaniu (lub przez net-maila, gg... - będzie szybciej) można obgadać sprawę dokładnie. Każdy mógłby mieć własny" kącik poza ogólnym nurtem... po co robi się strony? żeby pokazać kawałek historii innym, zainteresować, komunikować się, zbierać informacje. Może łatwiej dotrzemy do regionalnych tematów...

Czekam na odzew - bywajcie - M.

Fot.- Budowo - okres świetności".

Napisano

Chwała,

Oto co w/s kościernickiej kaplicy:
W Koszalinie działała jedna z dwóch lóż masońskich na Pomorzu, o nazwie Wielka Loża Trzech Globusów (3 W), założona w Berlinie w roku 1740. Koszalińscy wolnomularze mieli swoje mauzoleum w pobliskiej Kościernicy."

Bywajcie - M.

Na fot. Budowo - bodaj stołówka.

Napisano
Witam
I ta pieczęć to ich...?
Stołówka jak we Fregacie...hihi
Mrozy Panie...nie ma jak szpadelka wbić..
Z ryciem w ziemi trzeba czekać...pozostaje rycie w necie a i na to mam coraz mniej czasu...
Pozdrawiam der K.
Napisano
Chwała,

nie, ta pieczęć to nie ich... (chyba). Wyczytałem to gdzieś.
Wczoraj zacząłem doczyszczać niektóre znaleziska.
Scyzoryk znaleziony na wzgórzu HJ ma ładne okładziny.
Na jednej stronie jast napisane: Hindenburg" z motywem kwiatowym i wyżej jest popiersie H.;
na drugiej stronie jest scenka rodzajowa (w poziomie) przedstawiająca sztabowców i jakieś wojsko (artleria?) - jest jeszcze sporo czyszczenia. Jak będzie lepiej widoczne zrobię fotkę.

A cóż der K. tak pochłania ci czas?

Co słychać u pozostałych? Może jakieś wieściu? Luger coś ucichł, Leona nie słychać, Raczek gdzieś raczkuje, Omen się ponownie szkoli... łe.

Bywajcie - M.
Napisano
Chwała,

nie będę pisał sam dla siebie hi hi...

przełożyli mi zaglądanie do kolana na 15 grudnia. Świeta zaczną się dla mnie wcześniej i skończą później...

Czekam na wieści - bywajcie - M.
Napisano
Cześć i czołem...
O tym chciałem napisać ,trza pisać żeby wątek trwał...a nie narzekać.
W pracy mam ostatnio ciężko..a przez to nie mam weny..;)
Ciekawe z tym nożykiem ,muszę zobaczyć swoje...
Z tego co wiem to Raczek raczkuje za najbliższą dużą rzeką..
a L. podobno niedługo nadlatuje...
W39..o stronce pamiętam ,jednak muszę poczekać na zluzowanie w pracy.
Czyżbyś był na urlopie" zdrowotnym?
Pozdrawiam der K.
Napisano

Chwała,
byłem trzy tygodnie na urlopie" zdrowotnym (ale w pracy, psst). Teraz czeka mnie jeszcze 10-14 dni - zobaczymy. W zasadzie to mogę bez przeszkód pracować w domu...

der K.: jak będziesz miał odrobinę wolnego czasu to napisz jakie są Twoje oczekiwania co do strony. Ja w miarę wolnych przebiegów zaproponuję tzw szatę graficzną hi hi.

Do reszty załogantów:
czekam na propozycje tego co powinno się znaleść na naszej stronie. Czekam również nad propopzycje nazwy domeny.

Tymczasem tyle. Bywajcie - M.

Na fot. widok na kompleks w Budowie.

Napisano

Chwała,

z racji tego, że nie mogę się doczekać jakichkolwiek wieści od Was bedę polemizował ze sobą:

kończę właśnie kalendarz, gdzie głównym motywem są stare pocztówki K. Pozwalam sobie na zamieszczenie kilku z nich, aby ogół mógł ocenić walory przedwojennego K.

Na fot. Adolf Hitler strasse (z dziwnych względów podpis na kalendarzu odnośnie tej fot. będzie brzmiał: 1934 rok zbieg ulic - obecnie Zwycięstwa i Grodzkiej. Odżegnują się władze miasta od historii - jakakolwiek ona by nie była...

Napisano

... park różany. Altanka jest do tej pory. Przetrwała nawet pomnik utrwalaczy władzy ludowej. O tym pomniku również nie chce się jakoś pamiętać...

Napisano

... robienie zdjęć w tamtych czasach (około 1910 rok) było wydarzeniem. Osoby na zdjęciach wyraźnie pozowały. Tylko chłopaki na bicyklach w ruchu...

Napisano

...coś czego nie ma, a jest. W innej formie niestety. Teraz (od długie czasu) budynek PKP straszy przyjezdnych swoją architekturą i ogolnym syfem...

Napisano

...jeden z kolejnych ratuszy. Pożary skutecznie niszczyły ratusze (między unnymi). Pierwszy usadowiony był na obecnym rynku staromiejskim (drugi rownież)...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie