wojna1939 Napisano 21 Listopad 2005 Autor Napisano 21 Listopad 2005 Chwała,szkoda Leonie, że Ciebie nie było. Terapia śmiechem jest wskazana (szczególnie dla Ciebie). A i Ty O. powinieneś żałować chwil straconych bez naszego (wybornego) towarzystwa... hi hi. Mam pytanie do wszystkich: robimy stronkę - taka bez militarki - głównie z historią naszych rejonów traktowaną z poziomu użytkownika czyli mieszkańca. Oczywiście w kontekście wydarzeń jakie miały miejsce...tak tylko pytam...Na załączonym zdjęciu - Gross Born 1943 rok.Bywajcie - M.
der K. Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 WitamStronka to niezły pomysł..Bardzo chętnie(czyt. Z zapałem :) wezmę udział w takim projekcie..jednak mam kilka pytań.Jaki byłby cel tej stronki?Jaki okres historyczny by obejmowała?I jaki obszar? Kto by o nią dbał i na jakim serwerze by była? Czy będzie forum...;))) To tylko czubek góry moich pytań i...pomysłów...Szkoda że nie poruszyłeś tematu na ostatniej bibce...Trzeba obgadać temat może coś wypali..każdy ma swoją wizję i swoje preferencje..Śnieg znika ,trza ostrzyć narzędzia zbrodni..hihiPozdrawiam der K.
wojna1939 Napisano 22 Listopad 2005 Autor Napisano 22 Listopad 2005 Chwała,zapomniałem o temacie. Zastanów się jak chciałbyś żeby to wyglądało (okresy historyczne, tematy, cele, forum... itp). Na następnym spotkaniu (lub przez net-maila, gg... - będzie szybciej) można obgadać sprawę dokładnie. Każdy mógłby mieć własny" kącik poza ogólnym nurtem... po co robi się strony? żeby pokazać kawałek historii innym, zainteresować, komunikować się, zbierać informacje. Może łatwiej dotrzemy do regionalnych tematów...Czekam na odzew - bywajcie - M.Fot.- Budowo - okres świetności".
wojna1939 Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Chwała,Oto co w/s kościernickiej kaplicy:W Koszalinie działała jedna z dwóch lóż masońskich na Pomorzu, o nazwie Wielka Loża Trzech Globusów (3 W), założona w Berlinie w roku 1740. Koszalińscy wolnomularze mieli swoje mauzoleum w pobliskiej Kościernicy."Bywajcie - M.Na fot. Budowo - bodaj stołówka.
der K. Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 WitamI ta pieczęć to ich...?Stołówka jak we Fregacie...hihiMrozy Panie...nie ma jak szpadelka wbić..Z ryciem w ziemi trzeba czekać...pozostaje rycie w necie a i na to mam coraz mniej czasu...Pozdrawiam der K.
wojna1939 Napisano 27 Listopad 2005 Autor Napisano 27 Listopad 2005 Chwała,nie, ta pieczęć to nie ich... (chyba). Wyczytałem to gdzieś. Wczoraj zacząłem doczyszczać niektóre znaleziska. Scyzoryk znaleziony na wzgórzu HJ ma ładne okładziny. Na jednej stronie jast napisane: Hindenburg" z motywem kwiatowym i wyżej jest popiersie H.; na drugiej stronie jest scenka rodzajowa (w poziomie) przedstawiająca sztabowców i jakieś wojsko (artleria?) - jest jeszcze sporo czyszczenia. Jak będzie lepiej widoczne zrobię fotkę.A cóż der K. tak pochłania ci czas?Co słychać u pozostałych? Może jakieś wieściu? Luger coś ucichł, Leona nie słychać, Raczek gdzieś raczkuje, Omen się ponownie szkoli... łe.Bywajcie - M.
omen Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 witajcie !!Czyżby wyczerpały się wątki w Roku Pańskim 2005 ??Pozdrawiam !R.
wojna1939 Napisano 1 Grudzień 2005 Autor Napisano 1 Grudzień 2005 Chwała,nie będę pisał sam dla siebie hi hi...przełożyli mi zaglądanie do kolana na 15 grudnia. Świeta zaczną się dla mnie wcześniej i skończą później...Czekam na wieści - bywajcie - M.
der K. Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Cześć i czołem...O tym chciałem napisać ,trza pisać żeby wątek trwał...a nie narzekać.W pracy mam ostatnio ciężko..a przez to nie mam weny..;)Ciekawe z tym nożykiem ,muszę zobaczyć swoje...Z tego co wiem to Raczek raczkuje za najbliższą dużą rzeką..a L. podobno niedługo nadlatuje...W39..o stronce pamiętam ,jednak muszę poczekać na zluzowanie w pracy.Czyżbyś był na urlopie" zdrowotnym?Pozdrawiam der K.
wojna1939 Napisano 2 Grudzień 2005 Autor Napisano 2 Grudzień 2005 Chwała,byłem trzy tygodnie na urlopie" zdrowotnym (ale w pracy, psst). Teraz czeka mnie jeszcze 10-14 dni - zobaczymy. W zasadzie to mogę bez przeszkód pracować w domu... der K.: jak będziesz miał odrobinę wolnego czasu to napisz jakie są Twoje oczekiwania co do strony. Ja w miarę wolnych przebiegów zaproponuję tzw szatę graficzną hi hi.Do reszty załogantów:czekam na propozycje tego co powinno się znaleść na naszej stronie. Czekam również nad propopzycje nazwy domeny.Tymczasem tyle. Bywajcie - M.Na fot. widok na kompleks w Budowie.
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 Chwała,z racji tego, że nie mogę się doczekać jakichkolwiek wieści od Was bedę polemizował ze sobą:kończę właśnie kalendarz, gdzie głównym motywem są stare pocztówki K. Pozwalam sobie na zamieszczenie kilku z nich, aby ogół mógł ocenić walory przedwojennego K.Na fot. Adolf Hitler strasse (z dziwnych względów podpis na kalendarzu odnośnie tej fot. będzie brzmiał: 1934 rok zbieg ulic - obecnie Zwycięstwa i Grodzkiej. Odżegnują się władze miasta od historii - jakakolwiek ona by nie była...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ... park różany. Altanka jest do tej pory. Przetrwała nawet pomnik utrwalaczy władzy ludowej. O tym pomniku również nie chce się jakoś pamiętać...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ... znajomy mostek, lecz w zmienionej formie. W oddali budynek Kösliner Zeitung...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ... Danzigerstrasse czyli Armii Czerwonej - obecnie Piłsudskiego. Ciekawiej to onegdaj wyglądało...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ... ten sam zbieg ulic Danziger i Rogzower Alle, lecz w nieco innych okolicznościach przyrody...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ... robienie zdjęć w tamtych czasach (około 1910 rok) było wydarzeniem. Osoby na zdjęciach wyraźnie pozowały. Tylko chłopaki na bicyklach w ruchu...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ... pomnik dobroczyńcy. Niestety losy pomnika są nieznane po 1945 roku. Jakby tak...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ...widok na miasto od strony południowo-zachodniej. Zmieniło się, nie już takich wolnych przestrzeni...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ...ulubione miejsce (jak widać) niedzielnych i świątecznych ekskursji. I komu to przeszkadzało?...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ...szkoła kadetów (około 1910). Te koszary są wieczne hi hi...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 kaiser Wilhelm Kreiskrankenhaus. Widok od strony G. Chełmskiej. To chyba okres świetności tego przybytku, teraz wszystko się sypie...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ...znana każdemu katedra. Dawniej otoczona inna scenerią...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ...coś czego nie ma, a jest. W innej formie niestety. Teraz (od długie czasu) budynek PKP straszy przyjezdnych swoją architekturą i ogolnym syfem...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ...jeden z kolejnych ratuszy. Pożary skutecznie niszczyły ratusze (między unnymi). Pierwszy usadowiony był na obecnym rynku staromiejskim (drugi rownież)...
wojna1939 Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 ...Schützenhaus. Są to okolice obecnego amfiteatru gdzie był ogródek strzelecki (?) i knajpa... chłodne piwko...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.