Jump to content
  • 0

dla znawców amonicji

abiszaj

Question

znaleziony na skraju lasu przy niemieckich umocnieniach , ale równie dobrze mogł wypść z kieszeni podchmielonemu leśniczemu. Z jakiej broni tym strzelano - jakie było jego przeznaczenie, byłbym wdzięczny za informacje. oczywiście jest w pełni bezpieczny bez prochu. Nabój co ciekawe jest zakończony ołowiem. (nawiercony, spłonka zbita)

9 answers to this question

Recommended Posts

znaleziony na skraju lasu przy niemieckich umocnieniach , ale równie dobrze mogł wypść z kieszeni podchmielonemu leśniczemu. Z jakiej broni tym strzelano - jakie było jego przeznaczenie, byłbym wdzięczny za informacje. oczywiście jest w pełni bezpieczny bez prochu. Nabój co ciekawe jest zakończony ołowiem. (nawiercony, spłonka zbita)

Mogę potwierdzić to co mówili moi poprzednicy.Jest to nabój myśliwski czeskiej firmy S&B.Oznaczenie R przy nazwie kalibru oznacza RANT czyli wystające zakończenie łuski,gdy R nie ma jest to amunicja z wtokiem czyli szczeliną na zakończeniu łuski.Amunicja ta przeznaczona jest do dość specyficznych typów broni myśliwskiej,tzw. broni łamanej.Są to najpopularniesze kniejówki,czyli łamane tak jak dubeltówki-boki,z jedną lufą kulową i jedną śrutową.Drylingi zwane z polska trójlufkami,dwie śrutowe jedna kulowa(lub w rzadszych wersjach na odwrót).Firlingi,czwórlufki,bardzo rzadkie,kula duża,mała i 2xrazy śrut.Opisałem w wielkim skrócie broń tzw.kombinowaną.Istnieją takżę łamane sztucery pojedynki,jak sama nazwa wskazuje z jedną lufą.I tzw. ekspresy z dwoma lufami.Wszystko właśnie na amunicję z oznaczeniem R.Też wielki skrót.Są oczywiście wyjątki od tego czyli sztucery repetiery na amunicję z R. ;-) ale o tym nie będę już pisał.
pozdrawiam
kruszyna

Acha,zapomniałem :-),zakończenie pocisku z miękiego ołowiu oznacza że jest to tzw.pocisk półpłaszczowy(bez zagłębiania się w nazewnictwo i rodzaje).Służy on temu aby po trafieniu w cel ozkwitynąć"i przekazać cała energię obalającą.W tym przypadku zwierzynie łownej,czyli mówiąc po ludzku jak najszybciej zabić.Trochę to makabryczne ale tak to z rzeczami do zabijania jest.
pozdr
kruszyna

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information