Skocz do zawartości
  • 0

Miecz na poddaszu

waran

Pytanie

Napisano

Witam.. W te wakacje odwiedzajac daleka rodzine na wsi trafilem na stary zapyzialy strych.. po przekopaniu sie przez tumany kurzu i starych rupieci ..trafilem na... wiklinowy kosz do przenoszenia bomby lotniczej a w srodku stary mosiezny swiecznik z zydowskimi napisami ..i to cos? Miecz nie wyglada mi to jednak na sredniowieczny antyk.. pewien czlowiek powiedzial mi ze to powojena replika a moze ktos ma inne zdanie? prosze o opinie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeglądając stare ryciny natknąłem się kiedyś na coś podobnego. Nie znam wymiarów brechy ale może to być kord myśliwski do kłucia z konia. Podaj szerokość głowni zblizenie jelca ,długość głowni, rękojeści, jelca a zbliżenie na głowicę miecza"
Napisano

Witam.. W te wakacje odwiedzajac daleka rodzine na wsi trafilem na stary zapyzialy strych.. po przekopaniu sie przez tumany kurzu i starych rupieci ..trafilem na... wiklinowy kosz do przenoszenia bomby lotniczej a w srodku stary mosiezny swiecznik z zydowskimi napisami ..i to cos? Miecz nie wyglada mi to jednak na sredniowieczny antyk.. pewien czlowiek powiedzial mi ze to powojena replika a moze ktos ma inne zdanie? prosze o opinie

Napisano
Raczej kopia. Uwage zwraca rdzen trzonu (rekojesc) zrobiona z zakreconego drutu. W sredniowiecznych mieczach byla ona plaska i oblozona dodatkowo jakims materialem (drewno, rog). Caly miecz jest jakis delikatny, jakby zrobiony do ozdoby?
Jaka technika jest zrobiony? Kuty? Czy sa moze jakies slady spawania?
Napisano
Moim skromnym zdaniem jest to XIXw- XXw kopia (zresztą niezbyt wierna, ta kręcona rękojeść). W owym czasie było w modzie ozdabianie (szczególnie będących własnością ie bardzo rodowej szlachty"), dworów i pałaców z braku oryginałów czymś takim. Towarzyszące temu znaleziska(świecznik), potwierdzają jakby pochodzenie (drobne rozkradanie tychże dworów i synagog przez miejscową ludność). Naprawdę wartościowe rzeczy przeważnie wywieziono wcześniej. Sądzę, że nie jest to broń a wykonana została w celu ozdobienia jakiejś sali czy czegoś w tym guście".
Pozdrawiam
Napisano
Zrobiłem powiększenie fotki i chyba to wszystko jest do kupy zespawane. Specjaliści od metalurgi pomocy. Bo to ,że to nie miecz to napisałem wcześniej. hakas
Napisano
hakas, przeczytaj uważnie pierwszy post warana, jest tam mowa o świeczniku z hebrajskimi napisami. Na strychu był razem z mieczem. Potem uważnie przeczytaj mój post w którym dofantazjowałem" o tym szaberku dworów, pałaców i ...synagog. A miecz z synagogą nie ma nic wspólnego, to było w innym kontekście.
Pozdrawiam
Napisano
Przepraszam Dago za nieporozumienie. Dago co sądzisz o chipotezie z długim kordem myśliwskim głownia dość wąska do cieć słada a do pchnięć moze być. Czołem Dago
Napisano
hakas, też widziałem parę rycin z XV i XVI wieku (w tym Durera)gdzie podobną bronią kłuto dzika (wąska długa głownia by się zgadzała i ten jelec o dużej rozpiętości) tak, że hipoteza nie jest bezpodstawna ale obstaję przy kopii. Jakoś nie przemawia do mnie ta rękojeść no i spawanie (jeżeli faktycznie jest). Oczywiście mogę się mylić :-) Podobnie duża rozpiętość jelca występuje w XV wiecznych dwu i półtoraręcznych mieczach piechoty ale głownia już nie ta.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie