@@@ Posted August 20, 2005 Author Share Posted August 20, 2005 Komentarze na temat wykrywacza i osiągi Link to comment Share on other sites More sharing options...
LORENZ Posted August 20, 2005 Share Posted August 20, 2005 A przepraszam,kolega wojskowy czy co bo to brzmi jak rozkaz! Link to comment Share on other sites More sharing options...
krecix Posted August 21, 2005 Share Posted August 21, 2005 Przereklamowany - najbardziej jest zachwalany przez osoby trudniace sie dystrybucja tj. kruku, jms i kilku innych (zaloze sie ze zaraz posypia sie ich pozytywne komentarze na temat tego wykrywacza - oczywiscie najlepszy model zakupisz tylko u nich....) Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted August 21, 2005 Share Posted August 21, 2005 Krecix, tzn. wg Ciebie jest do dupy, tak? A może jakieś konkrety zamiast oczerniania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krecix Posted August 21, 2005 Share Posted August 21, 2005 nie napisalem ze jest do dupy... ale kazdy ma prawo do wlasnego zdania ;-) Szanuje twoje ;-))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wraith Posted August 21, 2005 Share Posted August 21, 2005 krecix a co uważasz za przereklamowanie?? kupiłeś sprzęt i w Twoich pomiarach coś Ci nie wyszło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sopel69 Posted August 22, 2005 Share Posted August 22, 2005 mam od dwóch tygodni i jestem zadowolony narazie chodzę na dynamiku , wczoraj np. wykrył łuskę 9X16 mosiężną z 40 cm, pracuje stabilnie, wykrywa nawet takie drobiny że trzeba się czasami naprawdę naszukąc zanim znajdziesz co wykrył, i zaczynam już łapać po dźwieku o jaki metal chodzi.Na dynamiku czasami trudno jest o punktową lokalizację przedmiotu wykrytego, ale poradziłem sobie tak-przechodzę na all metal i wtedy lokalizuje bardzo dokładnie dosłownie pod środkiem cewki znajduje się poszukiwany przedmiot. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
newb Posted August 22, 2005 Share Posted August 22, 2005 krecix, to moze polec jakis zachodni sprzet z trybem statycznym, dynamicznym, pinpointem, z dobrymi zasiegami w cenie do 1000zl :) obawiam sie ze za taki sprzet trzeba dac minimum 2000zl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sopel69 Posted August 31, 2005 Share Posted August 31, 2005 co do osiągów tę podkładkę z aliminium wykryła u2 z 12 cm 10gr dla porównania. pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
anRO Posted September 2, 2005 Share Posted September 2, 2005 Do tej pory wszyscy pisza jest super lub przereklamowany ale nic konkretnego.Ja uzywam go w tej chwili glownie na monety,obszar Beskidy.Teren jest ciezki warstwa sciolki to jakies 10-15 cm pozniej glina,ily lupki i piaskowiec.W takim terenie nie mozna przesadzac z czuloscia,zeby nie kopac niepotrzebnie.Chodze glownie w trybie dynamicznym,tryb ten ma niespotykany zasieg.Jest to moj czwarty wykrywacz,i pierwszy taki przypadek aby dynamiczny tryb mial wiekszy zasieg niz tryb statyczny all metal czy statyczny z dyskryminacja.Tak jest przynajmniej w moim egzemplarzu.Nie chce pisac o centymetrach bo znowu bedzie burza,ale zasieg w dynamice powala na kolana.Natomiast dyskryminacja przecietna,nie zdyskryminujesz zardzewialej puszki po konserwie bo jest to wykrywacz na militaria,nie zdyskryminujesz otwieracza od puszki z piwa bo jest to wykrywacz na monety.Producent pisze ze jest to wykrywacz uniwersalny,i wszystko sie zgadza.Teraz juz wiem co znaczy slowo uniwersalny,dla jednych zaleta dla drugich wada.Generalnie jestem z niego zadowolony,nie zdarzylo sie abym wrocil z wypadu o niczym.Wydaje sie ze wykrywacz lubi rdze,stalowy obiekt w stanie rozpadu to znaczy skladajacy sie z samej rdzy daje piekny sygnal.Zdarzylo sie mi kopac w dynamicznym, dostalem sygnal na monete,lecz po wykopaniu okazalo sie ze to resztki kapsla po piwie,czyli wewnetrzna uszczelka gumowa pokryta cienka warstwa rdzy a wlasciwie pylem z rdzy.A oto przyklad reakcji detektora.Pasek swiezej blachy na 5 centymetrach,dyskryminacja 5 kropka-brak sygnalu.Ten sam pasek ale zardzewialy na 5 cm -sygnal niski na zelazo i jeszcze raz ten pasek zardzewialy na 30 cm -sygnal wysoki na monete.Dlatego uzywam dyskryminacji na jakies 90% maxa /o dziwo zasieg prawie nie spada / ale i tak czasami kopie zelazo.Mimo wysokiej dyskryminacji zdarza sie ze sygnal od dyskryminowanego przedmiotu przebija sie,ale jest to sygnal lamany charczacy i nie powtarza sie za kazdym razem,takie sygnaly odpuszczam.Kiedy chce sie upewnic i namierzyc obiekt,przelanczam na 2 czyli statyczny z dyskryminacja.W tym trybie dyskryminacja jest duzo lepsza niz w dynamice,jesli masz sygnal mozesz byc pewien ze to kolor.Na koniec mala uwaga do producenta dobrze by bylo gdyby gniazda plus i minus bateri roznily sie od siebie / mialem problem z wlozeniem bateri wieczorem / i jeszcze jedno,gabka na uchwycie to chyba nie trafiony pomysl.Praktycznie kopiac rece mamy caly czas brudne z ziemi gabka wchlania ziemie.Lepszym rozwiazaniem byloby zastosowanie elastycznego tworzywa lub gumy latwej do umycia.To tyle pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oksanicz Posted September 2, 2005 Share Posted September 2, 2005 Anro, wydaje mi sie że inne wykrywacze , też lubią mocno skorodowane żelazo na wiekszej głebokości. I tu raczej nie chodzi o nastawy dyskryminacji ale o rozkład metalu. Czy ktoś moze ma podobne doświadczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibki9 Posted September 3, 2005 Share Posted September 3, 2005 u mnie w BH,pisczy mi na srebro a kopie żelazo,gdzy metal skorodowany zawiera jakies tlenki srebra lub podobnie przewodzące metale,maszyna to nie czlowiek nie widzi:)czytsa fizyka i chemia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
carbon Posted September 3, 2005 Share Posted September 3, 2005 zawiera jakies tlenki srebra lub podobnie przewodzące metale ... czytsa fizyka i chemia"no akurat w tym zakresie człowiek nie byłby lepszy od maszyny. jak na razie nie ma metali przewodzących podobnie do tlenku srebra, ale jak pouczysz się trochę chemii i fizyki to kto wie... będę trzymał za ciebie kciuki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sopel69 Posted September 13, 2005 Share Posted September 13, 2005 Mam pewną uwagę do działania przełącznika zakresów w ultrze2 przy pracy na dynamiku przechodząc na statyk all metal" czasami się zacina i dalej pracuje w dynamiku i trzeba kilkakronnieprztyknąć" by załapało moze, to od anieczyszczeń przecież grzebiemy w ziemi i siłą rzeczy musi się zapylić ( nadmieniam że czyszczę przełącznik odkużaczem po powrocie do domu, a może to wadliwy przełącznik? ktoś miał doświadczenia" w tym zakresie, może uwagi do czyszczenia" pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
piecia Posted September 13, 2005 Share Posted September 13, 2005 Witam ja po przyjściu z terenu też przedmuchuje przełączniki ale nie zauważyłem żeby nie przechodził z jednego trybu w drugi.Natomiast zauważyłem ostatnio że dotykając przewodu od sondy popiskuje mi trochę i to nie przy maksymalnym ustawieniu czułości,ale np.połowa skali.Sopel też masz tak u siebie?Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
anRO Posted September 13, 2005 Share Posted September 13, 2005 Kabel w okolicy cewki musi byc unieruchomiony ja zrobilem to przy pomocy tasmy.Przelacznik czasami nie zaskakuje na statyke.Czytalem na tym forum o Solarisie czyli starszym bracie Ultry i okazuje sie ze do dyskryminacji tez maja zastrzezenia.Wydaje mi sie ze klucz do sukcesu w Ultrze to opanowanie rozrozniania tonow,czyli tzw. dyskryminacji tonowej co nie jest wcale takie latwe.Na razie zdecydowanie najlatwiejszy do opanowania, charakterystyczny dzwiek wydaje aluminium a zwlaszcza puszki po piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sopel69 Posted September 14, 2005 Share Posted September 14, 2005 Ja okręcam mocno kabel wokół wysięgnika jak był luźny to dawał czasami fałszywy sygnał. Co do tonów to jak mmówił an RO cięzko sie połapać i zerdzewiałe żelazne przedmioty w ziemi dają czasami dźwięk tak jak kolor. Zauważyłem jeszcze jedno baterie muszą być naładowane, jak poziom naładania spada do jednego sygnału przy włączaniu spada wykrywalność, szczególnie na statyku.anRO pisałeś ze na dynamiku ma większy zasięg niż na statyku - ja również to zauważyłem na dynamiku piszczy przechodzę na statyk nic -kopię a tu kula od muszkietu.Statyka używam do lokalizacji fanta w wykopanej ziemi (lepiej lokalizuje). Teraz kwestja słuchawek jakie najlepdsze do rozróżniania tonów w dyskryminacji? jakie polecacie. ale się rozpisałem ;)Pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quba2005 Posted September 14, 2005 Share Posted September 14, 2005 Czy ktoś używał akumulatorów w Ultrze 2? Czy nie ma to wpływu na osiągi? Z góry dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted September 14, 2005 Share Posted September 14, 2005 Nie ma.http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=15686&postdays=0&postorder=asc&start=11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piecia Posted September 14, 2005 Share Posted September 14, 2005 Moja ultra chodzi na akumulatorka GP 1300ma i jest ok.Planuje kupić aku. trochę większej pojemności tak ze 2500 ma.Faktem jest jak pisał Sopel że jak spada napięcie trochę inaczej reaguje dyskryminacja.Ja staram się po każdy wypadzie w teren ładować aku. na fula ijest ok.Co do słuchawek testowałem domowe Thopsona i od walkmana i obie....do du...Nawet na domowych nie było różnicy w tonie dyskryminacji czy to możliwe?Też jestem ciekaw jakie słuchawki kto poleca jakiej firmy i jaki przedział cenowy.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wraith Posted September 14, 2005 Share Posted September 14, 2005 Witam, może nie ten wykrywacz no ale zawsze pochodny;-) ja na solarisie używam słuchawki Philips SBC HP090 z przerobionym wejściem na dużego jacka" i na nich jestem w stanie odróżnić powiedzmy... łuskę, kapsel polmos czy monetę, myślę na 80% (zależy od terenu i głębokości zalegania). Link to comment Share on other sites More sharing options...
sopel69 Posted September 16, 2005 Share Posted September 16, 2005 kupiłem akumulatorki 2500mA właśnie się ładują mam słuchawki philipsa( nie pamietam typu), ale chyba muszę kupić lepsze, te srednio się nadaja . ale najważniejsze jest doświadczenie, pomalutku zaczynam rozumieć co mówi" wykrywka :) pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anRO Posted October 2, 2005 Share Posted October 2, 2005 Dzisiaj zapamietalem nowy dzwiek wydawany przez kapsle po browarze,To drugi dzwiek ktory rozrozniam po aluminium.Trafilem na stare drzewo chyba z 250 lat /6m w obwodzie /pomyslalem to moze byc ciekawe miejsce.Wykopalem 37 kapsli /zawziolem sie/.Co ciekawe kapsel ktory lezy juz na powierzchni jest niewidoczny dla detektora /zdyskryminowany/.Jeszcze jedno,spostrzeglem ze oksyda na rurkach zaczyna sie wycierac a tu jeszcze nie koniec pierwszego sezonu.Poprzednio uzywanego Dukata po dwoch sezonach sprzedalem jak nowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sopel69 Posted October 3, 2005 Share Posted October 3, 2005 Ultra zardzewiałki w ziemi widzi tak jak pisałeś anRO, a na powierzchni juz nie.Moja wydaje przy tym taki przerywany dźwięk więc juz wiem ze nie warto kopać( ale nie zawsze)mozna też rozróżnić zardzewiałka przerzucając się na statyczny z dyskryminacją- po najechaniu sondą na przedmiot raptownie ucina sygnał wiodący tak jakby się wykrywka zadławiła i wtedy wiem ze to szmelc i zauważyłem jeszcze jak sa metale łączone np. ołów w mosiądzu( pociski karabinowe) to czasami nie może się zdecyować" co jest. Pozatym U2 nie lubi blisko pracujących ciągników rolniczych, linnie energetyczne mojej nie przeszkadzają. pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiramx1 Posted October 5, 2005 Share Posted October 5, 2005 co do sprzętu to troszkę mu brakuje. jeśli chodzi o konstrukcję to szkoda, że wysięgnik składa się tylko na dwie części. podzielony na trzy łatwiej było by umieścić w plecaku. co do działania to spisuje mi się dobrze nawet podczas szukania militariów trafiłem niedawno na taki meteoryt ok 3kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.