Skocz do zawartości
  • 0

Mikołaj II, monogram Cara, identyfikacja

mab1978

Pytanie

Napisano

Witam!
Chciałbym się dowiedzieć co to jest, kto i w jakim celu to nosił. Z tyłu widać uszko do mocowania. Nie jest to raczej nabijka na skórę... Wymiary w najszerszych miejscach to 52mm na 50mm. Jest spore prawdopodobieństwo, ze było to złocone...
Proszę o identyfikację.

Pozdrawiam, mab1978.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Chciałbym się dowiedzieć co to jest, kto i w jakim celu to nosił. Z tyłu widać uszko do mocowania. Nie jest to raczej nabijka na skórę... Wymiary w najszerszych miejscach to 52mm na 50mm. Jest spore prawdopodobieństwo, ze było to złocone...
Proszę o identyfikację.

Pozdrawiam, mab1978.

Napisano
Froz, jak duże to prawdopodobieństwo? Jesli pochodził z pagonów to jedyna formacją, która przychodzi mi do głowy jest gwardia carska...
Niedaleko miejsca gdzie o coś" wyszło były znajdowane guziki gwardyjskie...

Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie.

mab1978
Napisano
Ja byłbym w 90% skłonny przepyszczać że jest to monogram naszywany na płótno czyli sztandar, ponieważ miałem z czymś takim do czynienia. Pozdrawiam
Napisano
Na takich pagonach były raczej wyszywane,ale na zwykłych chyba jak najbardziej nosiły chyba coś takiego np. kozackie pułki lejbgwardii ( 1 Uralska sotnia jego wysokości) ale czy ten akurat jest z pagonu nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie