Skocz do zawartości

Eryk ma pytanie: magazynek tacka?

eryk wiking

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kumpel uświadamiał mnie, że to rodzaj sztywnej taśmy - blacha z jakimiś półkolistymi zagłębieniami, w które wchodzą naboje. W: Współczesna broń strzelecka (F. Myatta) na s . 13 jest zdjęcie Hotchkissa wz 1914 z podpisem zasilany magazynkiem prostym". Czy to jest magazynek tacka? Gdzie z sieci (alternatywnie muzeum w Poznaniu) można taką konstrukcję obejrzeć? W tej samej pozycji na s. 30 Hotchkiss ma podane zasilanie taśmą. Czy Hotchkissy używane w WP przed (i w) 1939 były też zasilane w ten sposób, czy przerobiono je na zwykłe taśmy? I co mnie dręczy najbardziej: czy po obróceniu tacki do góry dnem naboje mogły się wysypać:-)?
Z góry dziekuję
Eryk i jego trzy koty
Napisano
Odpowiedź będzie chaotyczna i niezbyt składna,ale służę:
Karabin maszynowy Hotchkiss wz.14 używany podczas pierwszej wojny światowej przez oddziały francuskie jak i amerykańskie zasilany był z tzw.tacki czyli płaskiej taśmy o pojemności 24 i 30 nabojów.W książce a właściwie instrukcji Hotchkissa wydanej w 1928 pokazane są ryciny owych taśm zasilajacych jak tez i skrzynek do tego.W późniejszym okresie zaczęto stosować taśmę stalową na 250 lub około naboi.Dlaczego tak piszę.Otóż nie była to zwykła taśma oczkowa lecz trójnabojowe plaskie segmenty łączone jak pojedyncze zatrzaski w taśmie choćby do mg.W w/w broszurze pokazany jest sposób zwijania owej taśmy.Natomiast w pojazdach pancernych gdzie stosowany był Hotchkiss wz 14,a później wz.25 stosowano połówki,czyli taśmy po 125 naboi - /na pewno tyczy to TKS-a,ale czy wz.28,wz.29 i wz,34 nie wiem/.Naboje z płaskiej tacki nie były w stanie wypaść,tacka posiadała zatrzaski do nabojów.Tackę taka mozna zobaczyć w Świdnickim Muzeum Wojskowym,oraz bardzo często w aukcjach na Ebay.Jeśli potrzebne jeszcze jakieś informacje to służę.
Leszek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie