Skocz do zawartości

Pomocy!!! Potrzebuję wszelkich informacji o walkach w okolicy Suraża i Wysokie Mazowieckie!!!

Tominew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Wszytkich!!! Bardzo pilnie potrzebuję wszelkich informacji i mapek okolic Suraża i Wysokie Mazowieckie. Z informacji zebranych przez tutejszych znajdują się tam linie okopów i ziemianek z 1944 roku. Znajdowało się tam podobno Lotnisko Lutwaffe, a pózniej radzieckie. Czy wiecie coś na ten temat? Jakie tam jednostki niemieckie walczyły, no i czy coś tam znależliście!! Jeśli tak to dajcie znać!!!!

Dunkan!!!!! Ty napewno coś wiesz!!! Odezwij się!!!
Napisano
Większe miasta w tym rejonie to. Białystok, na południe od niego są Łapy, koło nich Suraż nad Narwią , Sokoły i Brańsk. Wiesz coś na ten temat?
Napisano
Na terenie powiatu Wysokie Mazowieckie i jego pograniczach walczyły w 1939 r. Suwalska i Podlaska Brygady Kawalerii (Domanow, Olszewo, Mień, Dąbrowa Nowa Wieś, Dąbrowa Łazy, Dmochy Wochy itp.) Czy były jakieś większe walki w 1944 r nie wiem - na pewno coś sie działo na linii Narwi min. Suraż, Wólka Waniewska.
W 1939 r. w m. Jabłonka Kościelna 10 km od Wysokiego Mazowieckiego istniało chyba zapasowe lotnisko polskie, w Wysokiem Mazowieckiem (przy ogródkach działkowych) też chyba było lotnisko (wszyscy te miejsce tak nazywają)teren ten do niedawna należał chyba do Agencji Mienia Wojskowego (tak to się chyba nazywa)
Napisano
Co znaleziono?
Komplenty bagnet do karabinu AWS-36, dużo bagnetów wz. 1891, 1891/30, hełmy z uszami i grzebieniem" dużo łusek, część wieży od czołgu T-26 i dużo ogniw od gąsiennic tego czołgu i jeszcze dużo innych rzeczy (część z 1941 r.)
Napisano
Dzieki k. roszkowski!!! A powiedz mi czy szukasz w tym rejonie? I gdzie warto szukać? Może wiesz jak przebiegała główna linia obrony, po zachodniej stronie rzeki Narew , czy też wschodniej?
Napisano
Rosyjskie i niemieckie fanty trafiają się po obu stronach rzeki. Dokładnie nie wiem jak przebiegała linia fronu w 1941 r i w 1944 r. na rzece Narew, ale popytam znajomych.
Bardziej interesuje mnie rok 1939.
  • 1 month later...
Napisano
jak bułem w wojsku w plewkach koło wys.maz pojechałem na złomowisko wyrzucić troszkę gratuw z jednostki to przyciągną moją uwagę kanister jak się puzniej okazało to był werhmahtu z datą 1943 ale plutonowy mi go zabrał
Napisano
witam
Teren Suraża to teren ogromnego starcia w 1941 roku - jak to mówią miejscowi ziemia tam drżała a oni chowali się po sąsiednich wioskach. We wrześniu 1939 w Surażu było stanowisko polskiego rkm nad rzeką - mające tylko opóżnić Niemców. W 1944 roku także działo się tam trochę. Ogólnie mówiąc teren przekopany na ostro, kopiąc tam musicie zachować szczególną ostrożność - sporo rozrywkowych pozostałości. Jeśli ktoś chce się mnie o coś w tym temacie zapytać zapraszam na priv - odpowiem w miarę posiadanych informacji.
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
GG:6924434
  • 5 years later...
Napisano
Tak . Stacjonowali tam w okolicy Niemcy ( We wsi zawyki była przeprawa przez Narew na Suraż / Pietkowo , wiem że tamtą drogą - przez bagna maszerowali jeńcy w kierunku Pietkowa i jakieś lekkie działa , bo reszta razem w czołgami przeprawiała się w surażu i szła własnie w kierunku pietkowa ). A tak to chyba jeszcze sie tam znajdowała niemiecka altyleria po wycofaniu z Zawyk na Suraż w kierunku Pietkowa i z niego ostrzeliwała rosjan zajmujących Zawyki . )
Pytaj starych ludzi - oni bardzo dużo wiedzą ( to co ja wiem to akurat od mojego dziadka bo stacjonowała u niego na podwórku alryleria i mieszkali niemcy . )
Napisano
witam; w okolicy wysokiego jest wioska gołasze górki w okolicznych lasach jest sporo okopów niemieckich tam była bitwa może niezbyt duża ale jak mówią starzy ludzie front stał dwa tygodnie sam stamtąd wyciągnąłem sporo fantów . a co do 39 roku nie rozegrała tam sie żadna bitwa ale okolicznych lasach swoje uzbrojenie pozostawił 18 dywizjon dział ciężkich
(prawdopodobnie)moje znaleziska z tamtych okolic to kilkanaście łusek do haubicy 100mm sporo 75. 105 a ostatnio granat 155 wz 17 a najbardziej trafione to skrzynia po ładunkach miotających od 155mm wz 17 w bardzo dobrym stanie
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
W domu mam książkę, niestety nie pamiętam dokładnego tytułu Historia powiatu Wysokomazowieckiego lub coś podobnego. Nie mogę jej znaleźć w internecie, nie wiem czy przypadkiem nie była to jakaś jubileuszowa publikacja któregoś z urzędów, ale do rzeczy. Można w niej wyczytać sporo o II wś, w pamięci utkwił mi najbardziej czołg stracony w miejscowości Mień. Piszę z pamięci więc mogłem coś przekręcić, ale jak będę w domu to zajrzę jeszcze raz do książki i napiszę tutaj :)
  • 10 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie