Jump to content
  • 0

depozyty oficerów krigsmarine????

mateo68

Question

14 answers to this question

Recommended Posts

z tego co widziałem osobiście na naszych polskich OP typu ''foxtrott'' a były to okręty budowane na bazie OP krigsmarine projekt XXVI( przejęte kadłuby i plany przez Rosjan w 1945 roku w Gotenhaffen),to jest dosyc miejsca na szuflade zamykaną na przedmioty osobiste brzytwa , zdjęcie dziewczyny, fajka , papierośnica, czy medale....?

N- dowództwo morza Północnego
O- Morze Bałtyckie
akwen/nr w roczniku/ rocznik poboru/ służba
S- służby morskie
skrzynki depozytowe zostawiał chyba marynarz przed wypłynięciem w morze- były to pewnie jego rzeczy osobiste, kórych nie mógł zabrać na łajbę. pewnie trafiłeś na zniszczony magazyn, bądź samych skrzynek po wybraniu co lepszych fantów przez zdobywców i miejscvową ludność. pozdro.

Dzięki maxikasek.!!! byłem podobnego zdania , bo znalazłem je kilka kilometrów od morza , miejsce wskazywało by na to ,że zostały opróżnione hurtem a póżniej wszystkie wywiezione do lasu i spalone . Druga teza to taka że była to znormalizowana szuflada , walizka , bakista ,w której matros posiadał rzeczy osobiste i przy przejściu na inny okręt (zamustrowaniu ) mógł ją zabrac ze sobą i wcisnąc pod kojo na nowym U-Bocie!?
Coś jak plecak u piechura lub worek u lotnika ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information