puba3 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2005 polecam wszystkich bardzo ciekawe miejsce, chodzi dokladnie o miejscowosc ocieka kolo ropczyc (podkarpacie) i pobliskie lasy. sam znalazlem tam wiele ciekawych fantow z II wojny swiatowej m.in. rozaniec do czyszczenia broni, lufa od mg 34, glowice od pf'a, wiele skrzydelek rotacyjnych od pociskow mozdziezowych niezliczone ilosci lusek ;) ciekawe sa takze bunkry, jeden z nich jest 2 kontygnacyjny, szkoda tylko, ze 2 kontygnacja jest calkowicie zasypana. wsrod miejscowej ludnosci panuje legenda, ze hitlerowcy ukryli tam jakies skarby". przez ocieke i pobliskie wsie przechodzil front niem-radz. (1944 sierpien). tak wiec bardzo polecam tamte tereny, a moze ktos z was juz tam byl i znalazl cos ciekawego??!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 WitamKtóry z bunkrów w Ociece ma dwie kondygnacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puba3 Napisano 18 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2005 Witam serdecznie!! dRUGA DOLNA KONDYGNACJA JEST ZASYPANA GRUZEM ALE I TAK JEST TO BARDZO CIEKAWE MIEJSCE. JESZCZE NAWET KIEDY WYKRYWACZA NIE MIAŁEM, ZNAJDYWAŁEM WIELE CIEKAWYCH RZECZY. DOJAZD DO BUNKRA:Jadąc drogą lokalną nr 986 z Ropczyc na Ociekę, prawie już dojeżdżając do wsi, po pokonaniu leśnego odcinka drogi, widzimy bunkier po lewej, w odległości ok. 250 m. Skraj łąk, kiedyś pola orne. bYL TU KIEDYS poligon ćwiczebny Waffen SS (SS-Truppen Ibungsplatz Blizna) oPIS OBIEKTU: Duży bunkier obserwacyjny, betonowy. Służył do obsługi strzelnicy artyleryjskiej na terenie poligonu. W bunkrze zainstalowana była wyciągarka (zachowane fundamenty maszyny) do holowania makiet bądź wraków czołgów itp. sprzętu. Skutki trafień można było obserwować z bezpośredniej bliskości przez szeroką szczelinę obserwacyjną nie narażając się na niebezpieczeństwo. W środku może się swobodnie zmieścić kilkanaście osób. Sama strzelnica być może miała związek z leżącymi nieopodal zakładami chemicznymi w Pustkowie (strzelnica przyfabryczna (?) nowe rodzaje pocisków(?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 witam ! tez byłem i zwiedzałem te obiekty ? a okolice mneij AAA! moze las między Ocieką a Bliznem ? Tam bylo troszke drobnicy pare 88mm strasznie dużo dołków 3x3m w rzędach po baterii przeciw lotniczej??? o tych 8x8m nie wspomne ! ale ponoć nawet bagnety sie trafialy? mam nawet pare fotek jak je odszukam to jutro moze wrzuce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 aaa tak mi sie zdaje ze wyedy był zalany wodą? dojechaliśmy pod sam bunkier honkerem przez podmokłe pole po drodze zakopalismy go po same mosty hehe ale Lesio mocno pchną i mozna było jechac dalej !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puba3 Napisano 21 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2005 Witam!! Czy często jezdzisz do Ocieki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 21 Sierpień 2005 Share Napisano 21 Sierpień 2005 witam! tak specjalnie to nie ale ze trzy razy zdażyło sie? czsem grasuje gdzieś w okolicy? ostatnio znalazłem prawdopodobnie podstawe po maszcie z radiostacji (fundamęty obok mały schron na 1-2osoby) kolo Czrnej może zwas też ktoś go zauważył??? pozdro !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 21 Sierpień 2005 Share Napisano 21 Sierpień 2005 AAA ! w przyszłą niedziele wybieram sie w te okolice bo nie zdązyłem zrobić fotek ! no i pewnie znów sam bo moi kompani mają dużo zajęć ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 witam! oto obiecane fotki? o ten bunkierek ci chodzilo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 i 88mm takich bylo kilka cos koło czterech??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 brrr ! a to 150mm ? dalej nie kopaliśmy !!! każdy w końcu ma rodzine ! pozdro!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 j123/007 ładna ta 88mm. :)))))) waży więcej nz ludzka ręka no i potrafi skutecznie razić . pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 dzięki ! jak ci sie przyda to podam namiary gdzieś my jązakopaliii ? hehehe!!! i jeszcze takie cuśki cieżko było rozpoznać od czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 no ładnie w moin rejonie tego zołomu jest sporo tak jak wszędzie . ja dzisiaj trafiłem jeden granat byl zawinięty w szate i nasączony olejem (puszka) byl w naprawde dobrym stanie :) a ja go wyciągnełem i włożyłem w woreczek hermetyczny razem z tą szmatką i zakopałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 widzisz maxsiu? my to rozumiemy ale jakiś czas temu spodkałem ludzi z dalekiego wschodu którzy taszczyli takie expo. do auta? mówili że sie rozbr. i sprzeda ? bez komentarza,,,,,,,,,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 dzisiaj pojechalem na taką wioske i pogadałem z ludzmi przy sklepie gdzie tu wojsa szły i gdzie były jakieś potyczki , a tu mi jeden gość mowi ze on PPanca rozbrajal i nadal niema on pojęcia jak takie coś mogło czołgi rozwalać , mowił cty. ja tą gruche rozebral a tam było coś jakby żółte i pomarańczowe ja to włożył w popielniczke szklanol co od curki na imieniny dostal a to mi popielniczke korestwo stopilo" jak to uslyszałem to myślalem że normalnie sie piwkiem co pilem oczywiście pod sklepem z tymi gościami udlawie a 2 typo dodaje że jak na polu znadą takie cos to poco odrazu wojsko wzywac oni sami to rozbierają a jak się nieda to do stawu i po kłopocie . jeden mówil ze u niego na miedzy lezy taki jeden wielki ze sam niedal rady podnieśc i leży tam pare lat, mowil że czasami ciągnikiem zaczepi jak ora i chociasz jest na czym na polu posiedzieć .... to dopiero jaja .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 Witam!Oni tam wszyscy tak mają. Żony wujek jak był gówniarzem znalazł z kolegami duży pocisk, na tyle duży, że musieli to taszczyć na pasach. Wrzucili to w ognisko!!!! Długo nic się nie działo to poszli do domu, jak zeszli do wiochy dopiero @#$%$#@ Wywaliło 2 m krater i skasowało drzewa w promieniu 10 m. Nikomu się nie przyznali a nikt nie pomyślał, że to oni bo byli na miejscu jak rąbnęło. Później to podobno już dużych nie ruszali ale sami rozbrajali miny. Lepsze były niemieckie bo miały fajny śrut do procy", a sowieckie to tylko jakieś metalowe ścinki, czyli nieprzydatne. A w zeszłym roku zszedł tam jakiś dziadzio, jak przyjechali złomiarze to podobno wyszabrowali od niego z gospodarstwa kilkadziesiąt min przeciwpancernych - niezły z dziadka był saper, a podobno w życiu w wojsku nie był. Inna sprawa, że nie wszyscy tam mieli tyle szczęścia. Więcej tam miejscowych wyleciało na minach po wojnie niż zginęlo w czasie działań wojennych. Do dzisiaj jak tam łażę po bagienkach to się zastanawiam czy mnie nie załatwi jak zapomniana skacząca Betty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariks Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 puba3 !!! Dlaczego sądzisz iż ten bunkier jest dwu kondygnacyjny (??) ja tego tam nie zauważylem a bylem wiele razy (częste wycieczki rowerowo-samochodowe) Swego czasu tuz koło tego bunkra wykopalem chyba ze dwie reklamowki łusek radzieckich.W latach 1988 gdy byłem jeszcze młody to w bunkrach koło Kościola w Ociece mozna bylo znajśc bez kopania skrzynki od amunicji w tym moźdzerzowe, magazynki oraz nawet lufę od moźdzerza chyba ruskiego !! Szkoda ze tego nie wziąłem ehhhhh !Za tym bunkrem nieco dalej są jeszcze trzy inne w tym jeden rozbity dosc dobrze ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 chwilaa ? to jest zdięcie tego na dole ! jadąc od Ropczyc pierwszy po lewej w polu!!! wiem ze trzy są za szkołą na górce i jeden za lasem w polu? widać go z drogi jadąc na Kamionke... czy coś takiego ,,, too gdzie te jeszcze trzy? panie ariks" ? aaa podobno na jednym stoi jakaś dom bo ktoś oszczędził na fundamntach? no i wrazie w... (tak powiadali tubylcy) pozdrawiam {:-)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puba3 Napisano 23 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2005 Witam! Dzieki za wasze posty. W Ociece, w lesie znajduje się tabliczka z całymi danymi żołnierza. W okolicach tej tabliczki znaleźć można było wiele łusek od mg. tasmy i rozance do czyszczenia broni ( w niezlym stanie). Czy wiecie jescze gdzie mozna w tamtych okolicach pokopac? pozdr. puba3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puba3 Napisano 23 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2005 Witam! Co do tego bunkru informacje znalezc mozna w www.google.pl wystarczy wpisać Ocieka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariks Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 panie j123/007 odpowiadam na to proste pytanie jadąc od Ropczyc w stronę Ocieki widzimy z drogi pierwszy po lewej stronie bunkier ten na załączonym zdjęciu w tym watku za nim ale troche dalej jest jeden mocno rozbitu a po łukosie w kierunku prawym około 500 m drugi w bardzo fajnym stanie Obok tego pierwszego w kierunku Ocieki jest jeszcze jeden mały bunkier - czyli koło tego jednego jest jeszcze 3 sztuki !!!Prosze troche pochodzić to sam pan zobaczy !! Ten bunker co pozstawiony został na nim dom nalezy bodaj do p.Prasów dawniej był bardzo dobrze widoczny. Inny bunker znajduje sie w gospodarstwie oraz na terenie plebani koło Kościoła !Z tego co ja naliczylem to w Ociece jest 12 bunkrów w tych w których ja przynajmniej byłem !Moze znacie jeszcze inne w tej wsi ...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 witam ponownie! dzięki za wyczerpujące info. i mam pytanko? napewno dotarliście i w te miejsce? jakieś 3km od bunkrów napewno tu musi być zatopionnnne pare eksponatów ! nie ma chętnych? bo sprzęt by sie znalazł//// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j123/007 Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 iii z drugiej stronki? sorki za te cienie ale to moi znajomi nie wyrazili zgody itp. )))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vaz Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 jeszcze bodajże 2 bunkry w agonalnym stanie znajdują się przy drodze między Ocieką a Sadykierzem . Można też do nich dojechać leśnym traktem odchodzącym od drogi z Blizny do Woli Ocieckiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.