Skocz do zawartości
  • 0

Co to jest za emblemat ?

hawk21

Pytanie

Napisano

Witam...
Prosze o sugestię co to jest za emblemat.Według mnie pruski.ale czy od wojskowego wyposażenia? Na odwrotnej stronie szpica korony widac fragment małego zawiasu.
Pozdrawiam
Arek

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zawias to jedna sprawa. Druga sprawa to pytanie czy ten zawijas pod koroną ma jakiś ślad po reszcie tego rzekomego R-Rex? Może hawk nam podpowie, bo ze zdjęcia rewersu słabo widać.
Napisano
Witam,
chyba iem co to jest, znalazłem na allegro taką aukcję:
http://allegro.pl/show_item.php?item=60114305
przyjrzyj się emblematowi na rękojeści:)
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Faktycznie !!! Wygląda na to że masz rację! Wydaje sie że to fragment tego szerszego emblematu.Szkoda że nie zachowął się w całości.Zagadka rozwiazana!
Dziekuje.
Pozdrawiam
Arek
Napisano
Ja wcale nie mówię, że z rękojeści, szczególnie że identyczne to to nie jest, spójrzcie na dół korony, ale chodziło mi o to, że to bardzo podobny emblemat ten na rękojeści, więc pewnie z tego samego okresu, tylko inna matryca" z racji delikatnej różnicy. Może byc od czegokolwiek innego, skoro jest szpilka to może element jakiejś odznaki na przykład.
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Tak, faktycznie. Jak teraz sobie palcem po blacie przejechałem, to masz rację ;)

Ja bym jednak nadal szukał jakichś liter. Koronować inicjały ma sens. Trudno mi znaleźć takie uzasadnienie dla cyfr. Wszystko jest jednak możliwe.
Napisano
Popatrz po inicjalach wladcow co mieli 3 imieniu.
W koncy roznych Fryderykow i Wilhelmow III troche bylo.
a 3" lepiej wyglada w inicjalach niz III"
Napisano
W jakichś ostatnich czasach kiedy, jak sądzę, ten emblemat mógł być zrobiony Wilhelma III nie było. Prusakom skończyli się już na drugim :)
Inna sprawa, że o ile mnie pamięć nie myli, to do takich celów używa się cyfr rzymskich. Choć może mniej estetycznych.
Napisano
Mi to wygląda na emblemat z pagonu, może rozmiary to potwierdzą. Tylko z tego co wiem to były na nich inicjały np. FR
Na tej fotce nie widać by było to FR, czy też może F zostało wyłamane. To może jedynie stwierdzić znalazca po dokładnym obejrzeniu przedmiotu. A może na tym emblemacie faktycznie była cyfra i oznaczała nr. korpusu?
Napisano

Witam...
Prosze o sugestię co to jest za emblemat.Według mnie pruski.ale czy od wojskowego wyposażenia? Na odwrotnej stronie szpica korony widac fragment małego zawiasu.
Pozdrawiam
Arek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie