kolekcj Napisano 15 Sierpień 2005 Autor Napisano 15 Sierpień 2005 Jakie powiaty wchodziły w skład Okręgów Korpusu?OK IV Łódź:- Kutno- Łowicz- Łęczyca- Skierniewice- Rawa Mazowiecka- Brzeziny- Łódź- Łask- Sieradz- Piotrków Trybunalski- Opoczno- Końskie- Radomsko- Wieluń- Częstochowa- Włoszczowa- LubliniecOK VII Toruń: (tu proszę o ewentualne sprostowanie)- Brodnicki- Chełmiński- Chojnicki- Działdowski- Gniewski- Grudziądzki- Kartuski- Kościerski- Lubawski- Morski (w Wejcherowie)- Sępoleński- Starogardzki- Świecki- Tczewski- Toruński- Tucholski- Wąbrzeski
kolekcj Napisano 15 Sierpień 2005 Autor Napisano 15 Sierpień 2005 Oczywiście proszę o uzupełnienie podobnych list dla pozostałych O.K.
kolekcj Napisano 18 Sierpień 2005 Autor Napisano 18 Sierpień 2005 Nikt nie jest w stanie pomóc? Gdzie tego szukać?
Gebhardt Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 W dziennikach rozkazow MSWojsk. chyba, w kazdym razie tam sa odnotowywane zmiany.
sqh Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Jestem niemal pewien, że stosowna mapka jest w Wojsku Polskim 1936-39" E. Kozłowskiego, w rozdziale o władzach wojskowych. Będąc jednak poza domem i nie mając dostępu do książki, nie mogę w chwili obecnej potwierdzić tego na 100%.
kolekcj Napisano 18 Sierpień 2005 Autor Napisano 18 Sierpień 2005 Dzięki za podpowiedzi. sqh:Jak wrócisz mógłbyś mi napisać czy tam to jest. Nawet niekoniecznie przepisywać, ale dać znać czy jest. A jak by było i byś zrobił skan to był bym bardzo zobowiązany. Przy okazji - w drugiej połowie września będę w Warszawie, to możemy się spotkać bo mam ciekawy materiał do tematu budownictwa wojskowego. Niestety plansza okrutnie wielka i nijak na skaner się nie zmieści.
sqh Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 No nie jest to jednak do końca podział na powiaty, tylko na KRU. Niemniej jednak, dysponując dodatkowo mapą z podziałem Polski na powiaty (dysponujesz, czy podesłać?), można bez problemu przypisać je do KRU, a co za tym idzie, do DOK.Na mapie brakuje podpisów pod KRU: Biała Podlaska, Cieszyn, Grodzisk Mazowiecki. Ponadto, o ile dobrze pamiętam, przed 1939 KRU Nisko przeniesiono do Wierzbnika, coś też chyba majstrowano przy Iłży.
kolekcj Napisano 19 Sierpień 2005 Autor Napisano 19 Sierpień 2005 Dzięki. Dostałem już skan od Woja. Przyda się. Może jakoś te powiaty sklecę.
sqh Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 Jeśli zaś chodzi o spotkanie w drugiej połowie września, to ja oczywiście reflektuję, chyba, że pojadę akurat jakąś rekonstrukcję fotografować, bo tych we wrześniu multum. Gdy będziesz znał bliżej terminy, daj znać na priv.
kolekcj Napisano 20 Sierpień 2005 Autor Napisano 20 Sierpień 2005 Niestety. Z tą mapką nie da rady. Na jej podstawie chciałem zaliczyć powiat Gostynin do DOK Łódź. W tym DOK ten powiat się nie mieścił. Zerknąłem znów na mapkę i nie mogłem powiedzieć, czy w takim wypadku ma on być w DOK Toruń czy Warszawa.
sqh Napisano 20 Sierpień 2005 Napisano 20 Sierpień 2005 Moim zdaniem - po porównaniu mapki z Kozłowskiego z mapką powiatów z Małego Rocznika Statystycznego 1939" - powiat gostyniński i płocki podlegały KRU Płock, a co za tym idzie - DOK I.
kolekcj Napisano 21 Sierpień 2005 Autor Napisano 21 Sierpień 2005 A mógłbym Cię znów wykorzystać do skanu tej mapki? Ja korzystałem z reprintu przedwojennej WIG'ówki w skali 1:1 000 000. Możliwe że przez tak drastyczną różnicę skal nie mogłem się dopatrzeć się tego co trzeba.
sqh Napisano 21 Sierpień 2005 Napisano 21 Sierpień 2005 OK, ale to na priv, bo żeby dostrzec szczegóły i odczytać nazwy miejscowości, 600x650 to za mało. Dziś jeszcze Ci wyślę, tylko przefotografuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.