Skocz do zawartości

Okręgi Korpusu a powiaty

kolekcj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakie powiaty wchodziły w skład Okręgów Korpusu?

OK IV Łódź:
- Kutno
- Łowicz
- Łęczyca
- Skierniewice
- Rawa Mazowiecka
- Brzeziny
- Łódź
- Łask
- Sieradz
- Piotrków Trybunalski
- Opoczno
- Końskie
- Radomsko
- Wieluń
- Częstochowa
- Włoszczowa
- Lubliniec

OK VII Toruń: (tu proszę o ewentualne sprostowanie)
- Brodnicki
- Chełmiński
- Chojnicki
- Działdowski
- Gniewski
- Grudziądzki
- Kartuski
- Kościerski
- Lubawski
- Morski (w Wejcherowie)
- Sępoleński
- Starogardzki
- Świecki
- Tczewski
- Toruński
- Tucholski
- Wąbrzeski
Napisano
Jestem niemal pewien, że stosowna mapka jest w Wojsku Polskim 1936-39" E. Kozłowskiego, w rozdziale o władzach wojskowych. Będąc jednak poza domem i nie mając dostępu do książki, nie mogę w chwili obecnej potwierdzić tego na 100%.
Napisano
Dzięki za podpowiedzi.

sqh:
Jak wrócisz mógłbyś mi napisać czy tam to jest. Nawet niekoniecznie przepisywać, ale dać znać czy jest. A jak by było i byś zrobił skan to był bym bardzo zobowiązany.
Przy okazji - w drugiej połowie września będę w Warszawie, to możemy się spotkać bo mam ciekawy materiał do tematu budownictwa wojskowego. Niestety plansza okrutnie wielka i nijak na skaner się nie zmieści.
Napisano

No nie jest to jednak do końca podział na powiaty, tylko na KRU. Niemniej jednak, dysponując dodatkowo mapą z podziałem Polski na powiaty (dysponujesz, czy podesłać?), można bez problemu przypisać je do KRU, a co za tym idzie, do DOK.

Na mapie brakuje podpisów pod KRU: Biała Podlaska, Cieszyn, Grodzisk Mazowiecki. Ponadto, o ile dobrze pamiętam, przed 1939 KRU Nisko przeniesiono do Wierzbnika, coś też chyba majstrowano przy Iłży.

Napisano
Jeśli zaś chodzi o spotkanie w drugiej połowie września, to ja oczywiście reflektuję, chyba, że pojadę akurat jakąś rekonstrukcję fotografować, bo tych we wrześniu multum. Gdy będziesz znał bliżej terminy, daj znać na priv.
Napisano
Niestety. Z tą mapką nie da rady. Na jej podstawie chciałem zaliczyć powiat Gostynin do DOK Łódź. W tym DOK ten powiat się nie mieścił. Zerknąłem znów na mapkę i nie mogłem powiedzieć, czy w takim wypadku ma on być w DOK Toruń czy Warszawa.
Napisano
Moim zdaniem - po porównaniu mapki z Kozłowskiego z mapką powiatów z Małego Rocznika Statystycznego 1939" - powiat gostyniński i płocki podlegały KRU Płock, a co za tym idzie - DOK I.
Napisano
A mógłbym Cię znów wykorzystać do skanu tej mapki? Ja korzystałem z reprintu przedwojennej WIG'ówki w skali 1:1 000 000. Możliwe że przez tak drastyczną różnicę skal nie mogłem się dopatrzeć się tego co trzeba.
Napisano
OK, ale to na priv, bo żeby dostrzec szczegóły i odczytać nazwy miejscowości, 600x650 to za mało. Dziś jeszcze Ci wyślę, tylko przefotografuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie