Skocz do zawartości
  • 0

Ciekawy korek

IRONRAT

Pytanie

Napisano

Mam swoje podejrzenia co do pochodzenia tego korka, ale nie chciałbym nic sugerować i proszę o identyfikację. Na korku dobrze widoczne napisy WOJSK oraz TANK + poniżej rysunek czołgu Renault.
Ironrat

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję. A teraz jeszcze jedno pytanie. Spotkałem się kiedyś z niemalże identycznym korkiem, który jakoby pochodził z wrześniowego czołgu/tankietki. Zastanawiają mnie te 4 otwory wywiercone na obwodzie korka. Brak w nich gwintu. Jedyne, co przychodzi mi do głowy to kontrowanie/zabezpieczenie korka przed odkręceniem się pod wpływem drgań. Kanister na zdjęciu nie posiada żadnych elementów odpowiadajacych tym otworom.
Ironrat
Napisano
tak zgadza sie sa to dziurki na drucik by koras nie wypadł oraz na plombe" wojsk by nikt nie podpierzał paliwa a jak wiadomo w tych czasach benzyna-ropa była na wage zlota ;)
pozdro
Napisano

Mam swoje podejrzenia co do pochodzenia tego korka, ale nie chciałbym nic sugerować i proszę o identyfikację. Na korku dobrze widoczne napisy WOJSK oraz TANK + poniżej rysunek czołgu Renault.
Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie