hybresor Napisano 11 Sierpień 2005 Autor Napisano 11 Sierpień 2005 witam co to za obszycie kołnierza ? Na dolnej kieszeni bicia m.in POSEN
Frozzer Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 dlatego prosze o zdjecia calej bluzypatki sa pozne, gaszone wehrmachtu, a wehrmacht nie nosil kolnierzy zrobionych z rozprutego misia uszatka :)sama bluza moze byc oryg, jednakze kolniez kombinowanypoprosze zdjecia calej bluzy, i kolnieza od spodu.
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 bluza to typowa m40czy nici ktorymi jest przyszyty kolnierz i patki swieca pod UV ?
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 jedno pytanko, dlaczego lewy rekaw ma szew w poprzek?
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 ok moja diagnoza, zapoznalem sie ze zdjeciami podeslanymi mi na maila, zkonsultowalem z paroma osobami, i wg mnie. kurtka byla po wojnie w uzytku cywilnym. zakladajac ze pagony sa od niej, to nie moglaby byc jakakolwiek inna formacja niemiecka. pagony sa typowe, infanterie, patki przyszyte sa nieoryginalnie (na okretke - a powinny byc prostym sciegiem maszynowym). sama kurtka posiada kilka dziwnych przerobek, szew poprzeczny na rekawie, szew poprzeczny na klapie. poza tym. kolnierz jest nie od tej bluzy. sam kolnierz pochodzi od bluzy drelichowej HBT, jest wykonany z materialu w jodelke, a powinien byc z sukna identycznego jak cala bluza (zakladajac ze to m40 a nie m36 - wtedy kolnierz bylby ciemnozielony)wg mnie sama bluza jest strasznie kombinowana, skladana z wielu elementow. niby wszystko oryginalne. ale z roznych kompletow, nie pasujacych do siebie. to tak jak by zlozyc z czesci mercedesa, bmv, i audi jeden samochod.
szarobury Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Frozzer ma rację, skąd pochodzi ta bluza, znaleziona, kupiona?Jeśli możesz prześlij fotki reszty- zdjęcie całej bluzy z przodu i od tyłu i takie same fotki bluzy wywiniętej na zewnątrz podszewką.Sprawa robi się coraz ciekawsza.Pozdrawiamszarobury
hybresor Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 Więcej zdjęć po długim weekendzie. Bluza wpadła mi na wymianę z 10 lat temu. Wtedy trochę tego było i nie traktowałem tego jako nic specjalnego. Moja jedyna ingerencja to naszycie V" i orła. Nie jestem pewnien (nie mam jej przy sobie), ale patki są naszyte maszynowo, co zresztą o niczym nie świadczy. Szew na piersi to wstawka - bluza była tu naprawiana (nie współczesnie), wszyto ten kawałek. Na kieszeni na opatrunek (wewnetrznej) oprócz Poznania (Posen drukowanymi) jeszcze data, z tego co pamiętam 1943
2A Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Brązowe kołnierze widziałem gdzieś na mundurach żandarmerii, płaszczach motocyklistów czy coś takiego..
Frozzer Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 zandarmeria nie miala patek HEER, poza tym, kolnierzy nie mieli wykonanych z pluszu
hybresor Napisano 11 Sierpień 2005 Autor Napisano 11 Sierpień 2005 Misia uszatka widziałem ostatnio w TV - czyli jeszcze ciągnie, więc to nie z niego. Gdy zrobię więcej zdjęć to dołącze. Bluzę dlatego znalazła się w identyfikacji bo ten śmieszny kołnierz wydaje się być dobry ( oryginalny )
Frozzer Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 jezeli mozesz, to podeslij mi zdjecia w duzej rozdzielczosci na maila, na forum wchodza zbyt malepodaje maila frozzer@wp.pl
hybresor Napisano 11 Sierpień 2005 Autor Napisano 11 Sierpień 2005 witam co to za obszycie kołnierza ? Na dolnej kieszeni bicia m.in POSEN
Frozzer Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 podeslij mi na maila zdjecia calej bluzy frozzer@wp.plsam kolniez to lipa, patki sa dobre. ciekawi mnie wyglad calej kurtki
Boruta Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Może to wersja tak bardzej na zimę.Pozdrawiam
michalczewski Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Dobra kilka pytan.Czy tym pluszem obszyte sa tez mankiety rekawow? Czy na rekawach sa po dwa guziki?Ile jest guzikow w glownym rzedzie? Moze przypadkiem 8?Czy ma plecy zrobione z dwoch kawalkow materialu? Ewentualnie moga znajdowac sie tam jeszcze dwa pulokragle szwy biegnace od rekawow do pasa" To znaczy czy sa dzielone szwem?Czy na dole ma dwa rozcienca?
michalczewski Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 hybresor prosze o kontakt mailowy na michalczewski@op.pl
hybresor Napisano 11 Sierpień 2005 Autor Napisano 11 Sierpień 2005 Skąd pewność, że lipa? Czy jesteś pewien, że tego typu obszyć nikt nie nosił? (urzędnik itp.?) Kołnierz wygląda w porządku, obszycie jest zrobione solidnie, patki faktycznie oryginalne. Posen i data bite na dole kieszonki wewnętrznej" bluzy. Pagony (naramienniki) piechota - białe obszycie (takie przy niej były - czy od tej bluzy, nie wiem). Jaki byłby sens naszywania czegoś takiego na dobrą bluzę i na to oryginalnych patek - stąd pytanie o identyfikację.
Pytanie
hybresor
witam co to za obszycie kołnierza ?
Na dolnej kieszeni bicia m.in POSEN
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.