Skocz do zawartości

Złamanie sowieckich szyfrów 1920

slw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za GW:
http://wiadomosci.onet.pl/1143505,11,item.html
prawda to? Może coś bliższego np artykuł w O.?
slw
Napisano
Prawda, z tym, że znana OD DAWNA i raczej mało w związku z tym sensacyjna. Miło, że GW" o tym przypomina, ale sposób w jaki to robi budzi (u mnie przynajmniej) politowanie.
Napisano
Witam, ...a wszystko pewnie przez przypadek, bo na dniach ma się ukazać książka (nie wymienię autora i wydawnictwa, żeby mnie nie posądzili o to, że na łamach forum kogoś reklamuję)dotycząca tej tematyki. Sprawa dotyczy wojny polsko-bolszewickiej. Myslę że zrobią z tego wielkie halo a teraz zaczyna się to niby przypadkową publikacją w GW
pzdr b
Napisano
To nie przypadkowa publikacja tylko normalny zwiastun. Autor, dr Grzegorz Nowik, jest wymieniony z imienia i nazwiska. Za stosowną opłatą, lub po znajomości można sobie zamówić taki artykulik. Szkoda tylko, że dr Nowik godzi się żeby pisać takie nieścisłości.
Napisano
Artykuły reklamowe to żadna nowość. Napewno nie jest to też nic nagannego. Nie oszukujmy się. Książka o wywiadzie w wojnie 1920 roku (swoją drogą książka o podobnej tematyce pojawiła się już rok temu) nie zainteresuje nigdy tak szerokiego grona jak Harry Poter. Dlatego reklama tego typu książek na łamach prasy codziennej jest w moim rozumieniu czymś dobrym. To, że dziennikarz nie ma pojęcia to zupełnie mnie nie dziwi. Zastanawia i smuci co innego. Dziennikarz napisał to co usłyszał. A usłyszał jak wynika z tekstu od Dr Nowika. Pytanie więc dlaczego autor godzi się coś takiego? :)
Napisano
to w 20 roku Rosjanie używali jakiś szyfrów? Zawsze myślałem ze co najwyżej były to okolicznościowe jak w dowcipie o Czapajewie. Oni chyba nie podejrzewali że można podsłuchać łączność radiową.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie